CSM e cheia puterii in Romania (Opinii)

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 07:31
7883 citiri
CSM e cheia puterii in Romania (Opinii)

Poate credeti ca revocarile lui Cristi Danilet si Alina Ghica din CSM sunt simple inlocuiri ale unor oameni puternic contestati si care vor fi inlocuiti pur si simplu de altii, iar lucrurile vor merge mai departe. Nu e asa.

Revocarile din CSM merg mult mai departe - inseamna insasi cheia luptei pentru putere din Romania. Inseamna inca un pas spre transarea celui mai important lucru din Romania - controlul sau independenta Justitiei.

De ce e CSM cheia luptei pentru putere? De ce lucrurile care se intampla in CSM intereseaza direct si foarte puternic pe toti, dar absolut toti actorii importanti din aceasta tara, de la presedinte, premier, lideri de partide, fosti turnatori deveniti patroni media si penali mai mari sau mai mici? De ce campania asta furibunda in presa pro-USL? Haideti sa desfasuram scenariul.

Prima si cea mai importanta miza a CSM nu tine de prezent. Tine de viitor. Tine de cea mai importanta batalie - cea pentru numirea procurorilor la Parchet si DNA. In acest moment, CSM poate da doar un aviz consultativ pentru acestia. Presedintele poate tine seama de el sau poate sa-l ignore. Ce inseamna asta? Inseamna ca nicio persoana care nu e agreata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu poate deveni procuror-sef, da?

Daca USL vrea procurorii sai (si, Dumnezeule, unii ii vor cu disperare), trebuie sa schimbe legea sau, de ce nu, Constitutia, in privinta asta. Si reprezentantii USL au anuntat-o, de acum mai bine de un an - procurorii trebuie alesi de Consiliul Superior al Magistraturii. A spus-o Ponta, a spus-o toata lumea. Asa a fost si pana in 2005. De altfel, nicio alta institutie nu ar avea legitimitatea s-o faca.

Bun, si de ce n-a schimbat USL legea? Pentru ca ar fi facut o eroare fatala. Majoritatea in CSM era una pe care o considera pro-Basescu, asa ca temerea mare era, firesc, ca vor fi procurori pro-Basescu. Chiar daca nu consideram aceasta majoritate pro-Basescu, ci pro-stat de drept, pro-reforma sau pro-orice-altceva, tot nu era pro-USL.

Fara Ghica si Danilet, e foarte probabil ca noua majoritate in CSM va arata altfel. Cel mai probabil, pro-USL, daca vedem care au fost miscarile de trupe de la revocare si luam CV-urile membrilor.

Acum, nimic mai simplu, USL poate schimba legea fara probleme, sau chiar Constitutia. Cei care o conduc vor invoca "iata, Basescu nu vrea sa numeasca procurori, nu mai putem trai in interimat, in incertitudine". Procurorii-sefi, marele premiu, cei care pot inchide ochii in fata marilor jafuri sau care, din contra, pot face dosare adversarilor, vor fi alesi de un CSM cu o majoritate pro-USL. Intelegem acum?

A doua miza extrem de importanta e legata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. De promovarile judecatorilor acolo, dar si de alegerea presedintelui acestei institutii. Mandatul actualului presedinte ICCJ, Livia Stanciu, expira in 2013, iar CSM va organiza alegerile.

Neimportant? Sa ne mai gandim. Ce spunea fostul senator PSD Catalin Voicu? Spunea ca daca ai in mana judecatorii de la ICCJ, ii ai pe "Dumnezeii Romaniei". Si esti tu Dumnezeul cel mare, in consecinta.

A treia miza e controlul asupra magistratilor. Poate insemna aviz sau lipsa de aviz pentru arestari de magistrati, Inspectia Judiciara trimisa cand e sau nu nevoie. Si multe altele.

Pe scurt, controlul asupra CSM inseamna control asupra Justitiei. Iar controlul asupra Justitiei inseamna adevaratul control asupra puterii din Romania. De aceea, e atat de important.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#CSM revocare judecatori, #CSM revocare Danilet Ghica , #CSM