Administratia Trump nu vrea acum noi sisteme antiracheta la Deveselu: Contesta eficienta si efectele asupra localnicilor

Luni, 17 Iulie 2017, ora 20:12
11132 citiri
Administratia Trump nu vrea acum noi sisteme antiracheta la Deveselu: Contesta eficienta si efectele asupra localnicilor
Foto: Hepta.ro

Administratia Donald Trump a formulat obiectii privind calendarul instalarii unor sisteme antiaeriene la baza antiracheta de la Deveselu, situata in judetul Olt, argumentand ca Pentagonul trebuie sa testeze eficienta sistemului antibalistic si efectele radarului asupra localnicilor.

"Administratia formuleaza obiectii privind Sectiunea 1.686, care l-ar obliga pe secretarul Apararii sa se asigure ca elemente antiaeriene sunt instalate la Baza antiracheta din Romania, destinata sistemelor Aegis de uz terestru, nu mai tarziu de un an de la intrarea in vigoare a acestei prevederi, precum si la baza antiracheta din Polonia la nu mai tarziu de un an de la intrarea in faza operationala", se arata intr-un raspuns al Casei Albe la proiectul de buget al apararii pe anul 2018 dezbatut in Camera Reprezentantilor.

"Calendarul accelerat ar obliga Departamentul Apararii sa instaleze un sistem defensiv netestat fara a cunoaste in totalitate eficienta de lupta ori consecintele neintentionate ale folosirii unui radar de mare putere si a unui sistem cu armament in zonele populate din jurul Bazei Deveselu, Romania.

Cerintele diplomatice de coordonare a acestor probleme cu alte natiuni sunt semnificative chiar si dupa testarea sistemului si dupa intelegerea consecintelor sistemului asupra populatiei locale. In plus, Administratia are obiectii puternice fata de Sectiunea 1.685, care ar aproba efectuarea unui test cu racheta SM-3 Block IIA vizand o racheta intercontinentala in cel mult 270 de zile", precizeaza Casa Alba.

Amintim ca, luna trecuta, presedintele american Doanald Trump si-a afirmat pentru prima oara ferm angajamentul fata de respectarea articolului 5 al Tratatului NATO, dupa ce anterior spusese ca alianta militara este invechita. Declaratia a fost facuta in cadrul conferintei de presa sustinuta cu presedintele Klaus Iohannis, dupa intrevederea dintre cei doi, si a venit ca urmare a unei intrebari din partea unei jurnaliste din Romania.

Patru saptamani mai tarziu, Trump s-a intalnit la Hamburg, la summitul G20, cu liderul rus Vladimir Putin, intalnire pe care presedintele american a catalogat-o drept "extraordinara".

Vineri, o alta tara NATO din regiune, Turcia, a convenit sa plateasca Rusiei 2,5 miliarde de dolari pentru cel mai avansat sistem antiracheta al acesteia.

Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud. Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea amenintarilor balistice din Iran, in timp ce sistemul din Coreea de Sud vizeaza amenintarea nord-coreeana.

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite.

Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Conform unui plan al Administratiei Barack Obama, pana la jumatatea anului 2017, in vestul SUA urmau sa existe in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

Tot sisteme Aegis sunt utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (Romania) si vor fi montate in Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patruleaza in Marea Mediterana. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Administratie Trump baza Deveselu, #Administratia SUA noi sisteme baza Deveselu , #antiracheta