Cine iti mai da azi gratis o banana?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 13 Februarie 2017, ora 06:41
16364 citiri

Intrebarea asta a putut fi auzita, zilele trecute, la un post TV. O formula o participanta la un miting antiprezidential. Ea punea, de fapt, la indoiala autenticitatea mobilizarii din Piata Victoriei. Acolo, in preajma cladirii Guvernului, se petrecuse ceva de neinteles.

Solidaritatea civica se exprima prin ironii devastatoare la adresa dlor Dragnea & Iordache, dar si-n alt mod: cativa voluntari ofereau ceai, biscuiti sau banane celor veniti la protest.

Unii romani nu (re) cunosc asemenea forme de interactiune. Nu-i aici locul pentru a explica de ce stau lucrurile asa. Ce este cert e ca ei considera ca totul se cumpara. Ca nimic nu e gratis. Nici macar oamenii.

Suspiciunea fata de semeni a fost asumata politic de PSD. Pe lista de suspecti au fost pusi, langa Soros si cativa ziaristi neaserviti, sefii din multinationale, care ar fi ingaduit exprimarea libera a angajatilor. Curat murdar!

Neincrederea priveste si tabara proprie. Astfel, ministrilor li s-a interzis sa vorbeasca, fara aprobare de la MAE, cu diplomati din UE. O crispare demna de epoca de aur ceausista, cand orice contact cu strainii trebuia marturisit "in fata organelor statului".

Parlamentarii n-au scapat nici ei. Cand s-a votat motiunea de cenzura depusa de PNL si USR, deputatii si senatorii de la PSD si ALDE au fost tinuti in banci, ca nu cumva sa tradeze.

Partidul lui Dragnea a mizat si pe mobilizare. Asa a aparut protestul din fata Palatului Cotroceni. Minor in raport cu multimea adunata in jurul #rezist, dar suficient cat sa fie mentionat zilnic la TV.

Uneori, chemarea n-a fost ascultata. La Pitesti, s-a inregistrat probabil un record mondial: la mitingul convocat de pesedisti pe Facebook, n-a venit absolut nimeni. In alte cazuri, Dragnea a avut ceva mai mult succes.

Suporterii sai provin din paturi sociale diferite. Intre ei, s-au distins membrii Aliantei Europensionarilor din Galati, care au zis: "strigam jos Iohannis! pentru ca vrem sa mentinem actualul Guvern".

Pe de alta parte, 84 de academicieni au preluat intr-un comunicat un mesaj pesedist de inspiratie putinista: "daca protestele continua, se rupe tara".

Dar vedeta taberei PSD n-a fost nici pensionar, nici academician, ci o persoana ce se recomanda "Floricica, dansatoarea": racnetul ei "Sa va fie rusineeee! Unde e domnu' Iohannis?" a devenit viral pe Internet si a fost mixat pe ritmuri rock si hip-hop.

Politic vorbind, doua momente sunt de retinut din ultima saptamana: motiunea de cenzura a picat, iar ministrul Justitiei a demisionat.

Prea putin, zice multimea din strada...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#proteste ordonanta Piata Victoriei Cotroceni , #proteste