Cei 7 judecatori contestatari cer demisia de onoare a presedintelui CSM (Video)

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 15:44
4894 citiri
Cei 7 judecatori contestatari cer demisia de onoare a presedintelui CSM (Video)
Foto: Antena3

Cei 7 judecatori care au blocat alegerea vicepresedintelui CSM si sunt nemultumiti de alegerea unui procuror in functia de presedinte al consiliului solicita demisia de onoare a Oanei Haineala din aceasta functie si le cer colegilor Alina Ghica si Cristi Danilet sa renunte la candidaturile pentru functiile de vicepresedinte.

Faptul ca Oanei Haineala i se cere demisia de onoare poate fi interpretat ca fiind o recunoastere a legalitatii alegerii acesteia, contrar numeroaselor speculatii aparute recent in presa.

Sectia de judecatori a CSM a fost convocata in sedinta, luni, de catre cei 7 judecatori nemultumiti de alegerea in premiera a unui procuror in fruntea CSM, iar rezultatul dezbaterilor a fost prezentat intr-o declaratie publica de judecatorul Horatiu Dumbrava (foto), fost presedinte CSM inaintea Alinei Ghica.

Acesta a anuntat ca 7 dintre cei 8 membri ai sectiei de judecatori prezenti la sedinta convocata luni dimineata sustin o pozitie comuna si anume aceea de a-i cere demisia de onoare a procurorului Oana Haineala din functia de presedinte CSM, ei considerand ca evenimentele inregistrate in cadrul consiliului "creeaza impresia ca alegerile pentru presedintia CSM au fost subordonate altor interese si jocuri obscure de culise".

Dumbrava a sustinut ca rezultatul alegerilor din 4 ianuarie "este lipsit de legitimitate, ridicand serioase probleme de legalitate".

El a respins acuzatiile de politizare a CSM si a acuzat la randul sau "manipulari rusinoase ale opiniei publice" de catre cei care au comentat public situatia actuala a consiliului, fara a da detalii suplimentare.

De asemenea, Dumbrava a criticat atacurile aparute in presa legat de convocarea si deciziile adunarilor generale ale judecatorilor care dezbat revocarea din CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica.

In aceste conditii, reprezentantul celor 7 contestatari ai Oanei Haineala i-a cerut acesteia "demisia de onoare", iar colegilor judecatori Alina Ghica si Cristi Danilet sa renunte la candidaturile pentru functia de vicepresedinte.

Alina Ghica: In CSM nu sunt partizanate politice - Interviu Ziare.com

Judecatorul a avut un mesaj si pentru colegii procurori, carora le-a cerut sa nu se lase "amagiti" de false informatii potrivit carora s-ar avea in vedere o modificare a statutului lor de magistrati, fara sa precizeze de unde are certitudinea ca acest lucru nu se va decide la nivel politic.

In context, el a sustinut ca sectia de judecatori a CSM sprijina independenta procurorilor, ca o garantie a independentei reale a justitiei. Horatiu Dumbrava si-a exprimat "consternarea fata de Ministerul Public", apreciind ca actiunile acestuia, in contextul tensiunilor din CSM, sunt "de invrajbire" a celor doua categorii de magistrati, judecatori si procurori.

Dumbrava a refuzat sa raspunda la toate intrebarile jurnalistilor, parasind in mare graba sala de sedinte. El nu a vrut sa spuna care sunt argumentele legale in baza carora este contestata alegerea Oanei Haineala ca presedinte al CSM sau ce motive stau la baza solicitarii adresate colegilor Ghica si Danilet.

In aceste conditii, este de presupus ca cei 7 judecatori contestatari vor bloca activitatea CSM. In sedinta de miercuri urma sa se aleaga vicepresedintele consiliului, dar in cazul in care nemultumitii nu se vor prezenta, nu va exista cvorum.

Pentru a se alege vicepresedintele este nevoie de cel putin 10 voturi pentru din cele 18 valabile in prezent, un membru al CSM, George Balan, fiind supendat din cauza unui dosar penal. Cum ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, este de aceeasi parte a "baricadei" aparute in CSM cu contestatarii, la fel si cele doua reprezentante ale societatii civile, Corina Dumitrescu si Daniela Ciochina.

Prin urmare, este de asteptat ca, daca Oana Haineala, Alina Ghica sau Cristi Danilet nu cedeaza, activitatea CSM sa se blocheze, pentru ca nu exista nicio prevedere legala care sa reglementeze situatia actuala, extrem de complicata, a Consiliului Superior al Magistraturii.

Contactata de Ziare.com, Alina Ghica a declarat ca nu intentioneaza sa renunte la candidatura, in schimb, daca i se va arata ce articol de lege sau constitutional a incalcat in activitatea sa de pana acum va renunta la calitatea de membru CSM.

Judecatorul a infirmat posibilitatea blocarii activitatii CSM, precizand ca reprezentantii procurorilor si judecatorilor in acest consiliu sunt obligati prin lege sa participe la sedinte, neputand absenta decat in cazul in care sunt in concediu de odihna sau au probleme medicale.

De asemenea, presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala, a reafirmat, luni, ca nu are de gand si ca nu va demisiona din aceasta functie, aratand ca toate legile au fost respectate, iar alegerile pentru functia de presedinte au fost documentate si respectate.

"Este absurd, erau toti membrii prezenti. Voturile s-au centralizat in prezenta tuturor membrilor consiliului, s-au numarat in prezenta tuturor membrilor consiliului, exista inregistrarile audio video. Demisia nu este o optiune, nu intentionez sa demisionez, nu voi demisiona", a declarat Haineala, citata de B1TV.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Horatiu Dumbrava demisie Haineala, #Dumbrava Danilet Ghica, #Oana Haineala demisie onoare , #CSM
Comentarii