Ce valoare are opinia dura a Comisiei de la Venetia si ce a promis Florin Iordache - Interviu cu expertul care a pregatit raportul pentru Romania

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 07:54
13603 citiri
Ce valoare are opinia dura a Comisiei de la Venetia si ce a promis Florin Iordache - Interviu cu expertul care a pregatit raportul pentru Romania

Amendamentele aduse Codurilor Penale ar afecta justitia penala din Romania in ansamblul ei, de la violenta domestica la crima organizata, afirma Martin Kuijer, expert al Comisiei de la Venetia, cel care a pregatit opinia privind modificarile aduse Codurilor Penale din tara noastra.

Este afectat in primul rand sistemul judiciar din Romania si in consecinta poate fi afectata si cooperarea internationala in materie penala. Alte entitati politice urmaresc recomandarile Comisiei de la Venetia si vor tine cont de opinia Comisiei de la Venetia, a aratat, intr-un interviu acordat Ziare.com, expertul Comisiei de la Venetia.

Martin Kuijer este profesor specializat in drepturile omului si, din 2003, este senior consilier al ministrului Justitiei din Olanda.

Modificarea Codurilor Penale slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave, se arata in opinia adoptata vineri de plenul Comisiei de la Venetia. Care sunt amendamentele cele mai periculoase?

Va voi da cateva exemple. Introducerea amendamentului potrivit caruia reprezinta fapta penala doar obtinerea de foloase materiale pentru sine si pentru membrii familiei poate slabi semnificativ lupta impotriva coruptiei. De multe ori, in astfel de cazuri, beneficiul nici nu este material.

Va dau si exemple din Codul de Procedura Penala. Faptul ca anchetatorii trebuie sa informeze suspectul asupra oricarui act de urmarire penala, inclusiv despre perchezitii, poate ingreuna ancheta si poate duce la distrugerea de probe.

Trebuie inteles ca amendamentele ar putea afecta justitia penala in ansamblul ei.

Ati spus ca ar putea fi putea fi pusa in pericol si combaterea altor infractiuni grave decat cele de coruptie. Aveti cateva exemple?

Nu e vorba numai despre anumite infractiuni, pentru ca prevederile Codului de Procedura Penala se aplica tuturor infractiunilor. Nu e vorba doar despre coruptie, ar putea fi cazuri de la violenta domestica la crima organizata. Vorbim, asadar, despre intreg spectrul infractional.

Cooperarea internationala in materie penala poate fi periclitata?

Este afectat in primul rand sistemul judiciar din Romania si in consecinta poate fi afectata si cooperarea internationala in materie penala.

Cereti Romaniei sa revada toate modificarile aduse legislatiei penale. Considerati ca dezbaterea modificarilor in Parlament a fost insuficienta?

Graba cu care au fost adoptate aceste amendamente a starnit multa confuzie. Si din discutiile pe care le-am avut ne-am dat seama ca exista o doza mare de incertitudine in privinta motivelor pentru care au fost propuse anumite amendamente si, mai ales, in privinta impactului concret pe care ele il vor avea.

In plus, am remarcat ca, daca toate amendamentele vor intra in vigoare, ele vor genera o serie de contradictii. De aceea, am cerut o noua evaluare de ansamblu a Codurilor Penale. Credem, speram, ca se va tine cont de recomandarile pentru Parlamentul roman. O reevaluare a fost de altfel impusa si de Curtea Constitutionala a Romanei.

Sunteti multumiti de colaborarea cu partea romana?

Am cooperat excelent si am avut discutii extrem de utile. Am vorbit cu presedintele Romaniei, cu comisia speciala parlamentara, cu ministrul Justitiei, cu reprezentantii instantei supreme. As vrea sa subliniez ca dl Iordache a aratat dorinta de a tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia cu ocazia reevaluarii amendamentelor in Parlament.

Si ce veti face in continuare? Veti urmari respectarea recomandarilor?

Comisia de la Venetia este un organism consultativ. Noi nu avem cum sa impunem recomandarile noastre unor state suverane. Oferim indrumari si speram ca ele vor fi urmate.

CCR deja a avut o decizie in privinta Codului de Procedura Penala, motiv pentru care reevaluarea amendamentelor se impune. Si speram ca in acest proces recomandarile Comisiei de la Venetia vor fi de ajutor.

Dupa cum stiti opinia adoptata azi a fost ceruta de Adunarea parlamentara a Consiliului Europei. Stim ca alte entitati politice urmaresc recomandarile Comisiei de la Venetia si vor tine cont de opinia Comisiei de la Venetia.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Comisia de la venetia coduri penale , #justitie