Ce a descoperit Corpul de Control la metroul din Drumul Taberei: S-a aruncat cu banii in vant, fara ca cineva sa fie tras la raspundere

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 16:05
19228 citiri
Ce a descoperit Corpul de Control la metroul din Drumul Taberei: S-a aruncat cu banii in vant, fara ca cineva sa fie tras la raspundere
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Guvernul transmite ca - in urma unor verificari la Metrorex - corpul de control al premierului a descoperit erori in modul in care a fost administrata constructia metroului din Drumul Taberei. Iar acele erori au costat societatea o multime de bani.

Inca de acum un deceniu, Metrorex a selectat consortiul Astaldi - FCC Construccion - Delta ACM - AB Construct penru a construi Lotul 1.1 al Magistralei 5, cu 9 statii. Anume: Raul Doamnei, Constantin Brancusi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara si Eroilor 2.

Lucrarile au inceput in forta, in 2011, si urmau sa fie gata in 3 ani. Din pacate, a urmat o perioada dificila, din cauza ca Guvernul Ponta a subfinantat lucrarea. Ulterior, au aparut si tensiuni, iar constructorul si Metrorex au inceput sa se lupte prin instanta. Intr-unul dintre aceste procese, Metrorex a pierdut si a fost obligata de instanta sa plateasca 188 de milioane de lei catre Astaldi. Neavand incotro si nereusind sa se imprumute pentru a rezolva problema, Metrorex a inceput sa plateasca din propriile conturi datoria catre constructor.

La finalul mandatului sau de ministru al Transporturilor, Lucian Sova a transmis ca - din informatiile sale - valorea lucrarilor la metroul din Drumul Taberei fusese intentionat diminuata, ca sa poata apoi fi suplimentata artificial. Practic, Sova vorbea despre fapte de coruptie.

Ulterior, chestiunea n-a mai facut obiectul atentiei publice. Vineri, pe 28 februarie, Guvernul a transmis insa - intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com ca - in urma unor verificari - Corpul de control al premierului (CCPM) a descoperit ca, intr-adevar, in cadrul proiectului s-au comis mai multe abateri, din cauza carora s-au platit degeaba zeci de milioane de lei, fara ca cineva din societatea de metrou sa fie vreodata tras la raspundere pentru asta.

Iata despre ce este vorba.

Inainte de toate, Corpul de Control a descoperit ca intreaga lucrare a fost atribuita in lipsa unor detalii vitale privind verificari ce trebuiau facute la organizarea de santier si la lucrarile executate la metroul din Drumul Taberei. In consecinta, Metrorex a ajuns sa platesca peste 4 milioane de lei pentru verificari facute "la ochi".

In plus, Corpul de Control a descoperit ca documentatia intocmita pe durata proiectului nu era corect intocmita, iar constructorul a cerut bani in plus fara vreo justificare.

"Entitatea a carei oferta a fost declarata castigatoare nu a respectat obligatia prevazuta in documentatia de atribuire, de a depune anumite formulare pentru toate categoriile de lucrari si, totodata, informatiile continute in formularele depuse, odata cu oferta, au fost discordante.

Prin unele clarificari transmise de ofertant, urmare a solicitarii METROREX S.A., a fost modificat continutul propunerii financiare prin prezentarea unor date diferite de cele cuprinse in formularele aferente ofertei initiale, fara ca aceste modificari sa fie datorate unor erori aritmetice sau vicii de forma, asa cum sunt acestea definite in cuprinsul art. 80 din HG nr. 925/2006, forma in vigoare in perioada derularii procedurii de atribuire.

In conditiile in care nu au fost respectate, in mod corespunzator, cerintele caietului de sarcini, iar prin raspunsurile prezentate de ofertant a fost modificat continutul propunerii financiare, oferta a fost admisa desi trebuia considerata neconforma", se mai arata in raportul Corpului de Control.

Mai mult chiar, membrii Corpului de Control au descoperit ca, la un anumit moment, contructorul a speculat o modificare legislativa (adoptarea unui nou normativ tehnic - n.red.) pentru a cere mai multi bani decat i se cuveneau. Iar Metrorex a facut astfel de plati nejustificate.

Mai exact, constructorul a cerut bani in plus, sustinand ca din cauza schimbarii normativului tehnic, a fost nevoit sa faca lucrari suplimentare. Metrorex a incheiat doua acte aditionale la contractul de lucrari si a platit. Dar - spune CCPM - dintre toate lucrarile suplimentare pentru care constructorul a cerut 74.999.512 lei in plus - unele in cuantum de 30.139.500 de lei nu fusesera justificate de schimbarea de normativ.

In plus, Metrorex nici n-a incercat sa afle de ce a cerut constructorul cei 30.139.500 de lei si nici n-a stabilit cine era vinovat pentru aceasta situatie.

Nu in ultimul rand, societatea a platit cu 4.972.054,56 lei mai mult decat ar fi trebuit pentru executia peretilor mulati.

Metrorex a gresit si atunci cand i-a acordat constructorului, in 2011, patru transe de avans. Problema a fost, de fapt, ca Metroex elibera noi transe fara a se asigura ca precedentele fusesera folosite corespunzator de constructor.

Nu in ultimul rand - mai transmite Corpul de Control - nu e clar daca Metrorex a incercat macar sa gaseasca vinovatii pentru acumularea unor dobanzi si penalitati pe care instanta le-a impus societatii de metrou sa le plateasca.

Mai exact, instantele au cerut Metrorex sa achite "daune interese catre executant, in cuantum de 188.339.680,03 lei, precum si la plata sumelor in valoare de 29.022.146,07 lei, reprezentand debite restante si de 1.082.316,19 lei, reprezentand penalitati de intarziere".

In context, "din informatiile si documentele puse la dispozitia CCPM nu a reiesit daca, in cadrul METROREX S.A., au fost analizate motivele pe care s-au intemeiat solutiile instantelor de judecata, in cazul stabilirii de penalitati de intarziere sau daune interese, in scopul identificarii eventualelor persoane responsabile de intarzierea platilor sau de intarzierea in executare a contractului, pe care s-au intemeiat pretentiile executantului".

Raportul de control a fost finalizat pe 20 decembrie 2019 si transmis catre: prim-ministru (spre informare), Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (spre informare), Societatea METROREX SA, Departamentul pentru lupta antifrauda (spre informare si valorificare) si Curtea de Conturi a Romaniei (spre informare si valorificare).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#corp control premier Metrorex, #Orban control Metrou Drumul Taberei , #Metrorex