Ce a cautat Diaspora la protest? Tara lor, batjocorita si furata de unii care nu o respecta

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Miercuri, 15 August 2018, ora 17:22
16118 citiri

Am fost in Piata Victoriei vineri. In acea zi de vineri. Am vrut sa vad de ce oameni care lucreaza in alte tari, sunt impliniti acolo, isi rup din timpul lor pentru a spune ceva Romaniei. O intrebare si pentru mine, de altfel.

Paul-Liviu vine din Germania, unde lucreaza in IT. Inainte sa plece, a facut politica in Romania si a fost dezamagit. Este de parere ca sistemul care a pus stapanire peste tara dupa Revolutie a reusit sa se perpetueze, rotind diversi politicieni. Vine dintr-o familie de anticomunisti si este suparat pe actualul guvern. O bataie de joc la adresa poporului roman.

In acelasi timp spune ca nu trebuie sa ne predam in fata lui. Este o capacana sa credem ca orice am face nu se schimba nimic. Oamenii cinstiti trebuie sa aiba un cuvant de spus si asta vor obtine prin implicare. De aceea a venit la protest, pentru a le spune compatriotilor sai sa se trezeasca.

Foto: Ciprian Apetrei & Octav Negrea

Florina este asistenta medicala in Belgia. Imi spune ca acolo a gasit sansele care i-au fost refuzate in tara. Unde i s-au cerut de la obraz bani pentru a isi pastra postul. In Belgia nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt romanca, nu am avut niciodata probleme cu pacientii sau colegii. Imi este rusine de Guvernul Romaniei, o bataie de joc pentru poporul nostru. A venit pentru copilul sau care are 15 ani si vrea sa se intoarca acasa. Vreau sa aiba unde sa se poata intoarce. De asta Florina se implica cat poate, a fost si spune ca va merge mereu la vot.

Acelasi lucru il spune si Diana. Care locuieste in Olanda, unde a fondat un start-up in IT. A venit la miting pentru fiul sau, ca sa nu ii fie niciodata rusine ca este roman, pentru matusa sa, care la varsta pensionarii este obligata sa ingrijeasca batrani in strainatate pentru ca in tara nu are nicio oportunitate. Si pentru ea care, fiind plecata de atata timp, nu vrea sa isi reproseze ca nu face nimic pentru tara sa. A venit sa protesteze fata de un regim corupt si incompetent, care este lasat incet-incet sa capete o asemenea putere, incat Romania se poate trezi intr-o dimineata fara libertate, democratie si stat de drept.

A meritat un drum de 2.000 de km pentru asta. Dar este dezamagita de lipsa de sutinere din partea fratilor nostri romani care si acum, la 30 de ani de la Revolutie, prefera sa se uite la televizor in loc sa ne sustina in efortul de a crea un cadru civilizat in Romania. Are, pentru acestia, un mesaj: Fratilor, daca vedeti ca de 30 de ani "specificul romanesc" creeaza monstri, incercati si modelul european. La cum stau lucrurile in Romania, nu aveti nimic de pierdut daca incercati.

Foto: Ciprian Apetrei & Octav Negrea

Aceste ganduri au punct comun dureros. Nu stiu cati dintre cei veniti la miting s-ar intoarce maine in tara, dar pe toti ii infurie sa li se ia sansa, fie si ipotetica, de a se intoarce. Caci asta este Romania astazi, condusa de banditi agramati, care se inchide din ce in ce mai mult catre lume. O tara in care nu te poti intoace, caci nu vei fi niciodata dornic sa devii argatul lui Dragnea & banda lui de hoti aroganti.

O tara in care nu se simt confortabil nici cei care castiga bine. Iulian, un corporatist cu venituri peste medie, care lucreaza in Bucuresti, mi-a explicat ca si-a creat o lume sigura pentru familia sa. Munceste foarte mult, dar are tot ceea ce ii trebuie. O locuinta frumoasa, scoli bune pentru copii, vacante. Dar cum paseste in afara acestei sfere, nimic nu este in regula. Suntem guvernati de oameni care nu merita acest lucru. Nici pe departe. Si atunci nu putem fi nepasatori. De asta a venit in Piata, in putinul timp liber pe care il are, dupa o saptamana obositoare.

Un diasporean care a plecat astazi inapoi in Spania a scris pe FB in timp ce trecea frontiera: Astazi plec din nou. Dar intr-o zi am sa raman aici.

O tara la care sa revii. O tara din care sa nu iti vina sa pleci. Despre asta este vorba.

O tara condusa de oameni civilizati, care se exprima corect in limba materna, care nu isi fura si nu isi umiliesc compatriotii. Nu este mult de cerut. Dar este greu de obtinut.

Foto: Ciprian Apetrei & Octav Negrea

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest diaspora, #violente protest diaspora, #romani Diaspora protest , #protest Diaspora