CCR vrea sa ia locul ICCJ? Semnele abuzului suprem

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 06:17
31317 citiri
CCR vrea sa ia locul ICCJ? Semnele abuzului suprem

Curtii Constitutionale a Romaniei nu ii mai ajunge de ceva vreme rolul ei constitutional. Nu ii mai ajunge nici rolul de legiuitor pe care si l-a arogat constant in ultimele luni. Acum da semne ca doreste sa fie si un fel de suprainstanta, una care sa aiba dreptul sa desfiinteze orice hotarare judecatoreasca.

Povestea incepe cu OUG 95/2016 de modificare, aparent benigna, a Codului de Procedura Civila. Fara niciun fel de dezbatere, cu ignorarea totala a punctelor de vedere ale Opozitiei, Comisia Juridica din Camera Deputatilor a introdus in aceasta OUG doua noi motive de revizuire a hotararilor judecatoresti, intre care: "daca hotararea este pronuntata cu incalcarea prevederilor constitutionale, chiar daca aspectul de ordine publica nu a fost invocat in fata instantelor judecatoresti si daca hotararea este pronuntata cu nerespectarea dispozitiilor deciziilor CCR, precum si a considerentelor acestora".

Criticile specialistilor in Drept la adresa acestor modificari au fost severe, iar ICCJ a atacat la CCR legea de aprobare a OUG 95.

Intr-un interviu acordat atunci Ziare.com, presedintele Comisiei Juridice in Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea, a aparat cu cerbicie noile prevederi, insultandu-i grosier pe toti criticii acestora si chiar pe judecatorii ICCJ.

CCR a admis actiunea ICCJ, a declarat neconstitutionale noile motive de revizuire, dar dintr-un motiv halucinant care anunta un autentic cosmar mai rau decat varianta atacata la Curte:

"74. Prin urmare, Curtea retine ca exercitarea unui control de constitutionalitate asupra hotararilor judecatoresti implica o verificare a conformitatii acestora cu Constitutia, control care poate fi realizat numai de Curtea Constitutionala, nu si de instantele judecatoresti, iar decizia instantei constitutionale astfel pronuntata poate constitui motiv de revizuire a hotararii judecatoresti anulate pe motive de neconstitutionalitate.

75. Avand in vedere cele de mai sus, Curtea constata ca legiuitorul a plecat de la o PREMISA CORECTA din punct de vedere al art.1 alin. (5) din Constitutie, cu referire la respectarea Constitutiei de catre toate autoritatile publice, inclusiv de catre instantele judecatoresti prin hotararile pe care le pronunta, insa a reglementat un mecanism juridic defectuos atat cu privire la autoritatea competenta sa exercite controlul de constitutionalitate, cat si cu privire la modalitatea procedurala prin care aceasta se realizeaza."

Deci, CCR este pe deplin de acord cu revizuirea hotararilor judecatoresti pe motive de constitutionalitate, dar o revizuire care sa nu fie realizata de instante, ci de insasi CCR.

Adica, dupa cum spune avocata Elenina Nicut, "CCR se vrea un fel de CEDO, pe intern". Si nu exclud deloc, dimpotriva, ca Parlamentul sa imbratiseze rapid acest punct de vedere.

Veti spune probabil ca nu e nimic rau intr-un control de constitutionalitate si ca o hotarare judecatoreasca neconforma Constitutiei nu poate fi una corecta.

In principiu, da.

Dar nu este admisibil ca intr-un stat de drept, o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sa poata fi desfiintata de o institutie politica, alcatuita din oameni care este posibil ca in viata lor sa nu fi fost magistrati.

CCR este, potrivit Constitutiei, o institutie politica, nu face parte sub nicio forma din puterea judecatoreasca. Membrii ei sunt numiti politic, de catre presedinte si de catre cele doua camere ale Parlamentului (cate trei fiecare). Singura conditie impusa de lege unui judecator constitutional este sa aiba 18 ani experienta in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Deci hotarari ale unor judecatori autentici, trecuti prin toate scolile si toate stagiile necesare unui judecator, trecuti prin filtrele CSM pentru fiecare pas in cariera, inclusiv ale unor judecatori ICCJ sa poata fi revizuite de posibili juristi de intreprindere sau teoreticieni, fosti politicieni, care au primit roba visinie ca recompensa pentru diverse servicii politice.

Mi se pare inspaimantator pentru ca o asemenea miscare ar reprezenta o incalcare grava a separatiei puterilor in stat, a intregii arhitecturi constitutionale, in care CCR are rolul de arbitru intre puteri, nu de supraputere jucatoare.

Semne ca CCR isi doreste rolul de suprainstanta exista deja si ele sunt sursa unor imense frustrari ale judecatorilor, pe care insa UNJR si AMR se fac ca nu le vad si le eludeaza.

Practic, in cazul mai tuturor exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate in cadrul proceselor, CCR se comporta ca o instanta de judecata, cere probele din dosar, intra pe fond si trimite inapoi nu numai solutia constitutionala, ci dosarul judecat cu totul, solutie impusa prin motivare.

"Voi nu vedeti decat cazurile mari, dar sunt zeci, sute de exceptii despre care nu se vorbeste si care reprezinta depasiri grave ale competentelor CCR, care ne ia locul. Intr-o zi o sa le trimitem dosarele sa le judece cu totul, daca tot suntem degeaba judecatori de scaun", mi-a spus, sub protectia anonimatului din motive lesne de inteles, un judecator cu mare experianta si de a carui integritate nu am nici cel mai mic motiv de indoiala.

Se pare ca CCR chiar vrea dosarele pentru a face un fel de supra-justitie politica.

Va dati seama ca, dupa decizii definitive de condamnare, pentru toti politicienii penali s-ar deschide calea izbavirii? A fost condamnat dl Dragnea, de exemplu? Nu-i problema! Se duce la judecata lui Dorneanu & Co si sansele de rezolvare sunt foarte mari dupa modelul rezolvarii pragului pentru abuz, al imunitatii totale a ministrilor in emiterea actelor normative s.a.m.d.

Ultimul cuvant in privinta condamnarilor l-ar avea cei numiti de condamnati.

Asa ceva nu este acceptabil, ar insemna distrugerea sistemului judiciar, transformarea lui intr-o gluma sinistra. Si, din pacate, legal se poate.

CCR nu poate pierde din atributii si acesta a fost motivul pentru care in 2012 Curtea a fost aparata, pe buna dreptate, in fata amputarii de atributii.

Dar la adaugat nu e nicio limita. Inca un articol in Legea 47/1992, si gata. Sigur, ar fi cea constitutionala, dar cine oare ar judeca constitutionalitatea suplimentarii de putere? Insasi CCR, cumva?

Sigur, in SUA, de exemplu, Curtea Suprema e si un fel de CCR, dar acolo magistrati de cariera sunt si judecatori constitutionali, nu judecatori constitutionali numiti politic din juristi care pot fi si de mana a treia sunt si instanta suprema.

Daca vrem unificare, atunci sa dam ICCJ controlul constitutional si sa renuntatm la CCR. Eu n-as avea nimic impotriva, dar sunt gata sa pun gatul ca initiativa nu ar trece controlul de constitutionalitate.

Nu am sa obosesc sa avertizez ca ne confruntam cu nasterea unui monstru. Adica o institutie cu puteri depline, ale carei decizii sunt singurele absolut inatacabile, ai carei membri sunt singurii oameni care pentru ceea ce fac la serviciu nu au niciun fel de raspundere, nici politica, nici penala, nici civila.

Si care, din aceasta pozitie de forta pe care i-o da legea, a devenit deja legiuitor si vrea sa devina si supra-instanta de judecata. Iar daca va reusi, o majoritate de 5 oameni va avea la cheremul ei intreaga Romanie, fara a putea fi oprita de nimeni. Eu zic ca fix intr-acolo ne ducem.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#CCR revizuire hotarari judecatoresti , #decizii
Comentarii
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
A AJUNS SA FIE CCR condusa de gadea & ciuvica ?