Cazul din Vrancea, unde unei tinere care a apelat 112 i s-a spus "Asta e legislatia. La revedere!": STS se delimiteaza, ministrul trimite corpul de control

Vineri, 16 August 2019, ora 16:30
6203 citiri
Cazul din Vrancea, unde unei tinere care a apelat 112 i s-a spus "Asta e legislatia. La revedere!": STS se delimiteaza, ministrul trimite corpul de control
Sursa foto: Captura site STS

Atat politistii din Vrancea, cat si corpul de control al ministrului de Interne vor ancheta cazul in care la un apel la 112, unei tinere care sunase dupa ajutor i s-a spus ca nu exista echipaje disponibile pentru a-i oferi sprijin.

Fata in varsta de 18 ani sunase, pe 13 august, la numarul unui de urgenta 112, ca sa anunte ca a fost sicanata in trafic de mai multi barbati, care au urmarit-o pana acasa. Apelul i-a fost preluat de un operator si transferat ulterior unei alte operatoare, de la Politie.

Iar aceasta i-a spus tinerei ca "exista varianta sa dureze 2, 3 sau 4 ore" pana cand oamenii legii sa ii sara in ajutor. Iata cum s-a desfasurat conversatia, potrivit unei inregistrari difuzate de Realitatea TV:

Apelanta: Mie imi este teama sa plec cu masina inapoi unde am treaba.

Dispecer: Repet acelasi lucru pe care vi l-au spus si mai devreme, colegii mei vor interveni atunci cand vor termina activitatile pe care le desfasoara cum. Eu va cred, dar mai mult nu va putem ajuta.

Apelanta: Eu va cred, dar nu pot sa astept doua ore dupa un echipaj.

Dispecer: Nu avem incotro, domnisoara!

Dispecer: Exista varianta sa dureze o jumatate de ora, exista varianta sa dureze 2, 3 sau 4 ore, nu stiu cand vor termina.

Apelanta: Eu va inteleg. Si daca eu doresc acum sa plec cu masina si domnul cu numarul de inmatriculare la fel ma va sicana si ma va accidenta in trafic.

Dispecer: Eu va recomand sa stati in conditii de siguranta pentru dumneavoastra pana vor sosi colegii mei. Doamna, eu va cred, asta e recomandarea noastra. Nu avem cum. Va inteleg supararea, dar nu avem...

Apelanta: Si cat timp ar trebui sa astept ca sa pot pleca?

Dispecer: Habar nu am! Poate dura jumatate de ora, poate dura o ora, poate dura 20 de minute sau poate dura 3 ore. Habar nu am! Doamna... Domnisoara, sa nu credeti ca ei au alta treaba decat munca de politie! Sunt la un caz unde cineva era amenintat cu un cutit ca este omorat. Adica trebuiau sa fie acolo...

Apelanta: Toate echipajele?

Dispecer: Nu toate, doamna. V-am dat exemplu doar de unul. Asta este legislatia. La revedere!

Precizarile STS: Nu operatorul nostru a vorbit cu apelanta despre timp de interventie si resurse

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a transmis - prin intermediul unui comunicat remis redactiei Ziare.com - ca operatorul sau a respectat procedura fara a vorbi despre timpul sau resursele necesare interventiei.

"La Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenta Vrancea s-au inregistrat doua apeluri in data de 13.08.2019, la ora 01:00:33, respectiv 01:25:35.

Conform Metodologiei privind cooperarea agentiilor specializate de interventie in cazul urgentelor primite prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta, operatorul 112 al STS a transferat apelul catre dispecerul agentiei specializate, in acest caz, dispecerul IPJ Vrancea, la ora 01:01:27, respectiv 01:25:45.

Va informam ca responsabilitatile operatorilor 112 constau in preluarea apelurilor, identificarea urgentelor, colectarea datelor referitoare la identificarea apelantului si locul transferul acestora catre dispeceratele specializate de interventie in vederea alocarii resurselor necesare.

Prin urmare, precizam ca operatorul 112 al STS din cadrul Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenta Vrancea nu a purtat discutii cu apelantul referitoare la disponibilitatea/indisponibilitatea si alocarea resurselor necesare interventiei la caz, nu a facut precizari privind timpul de interventie, iar informatiile referitoare la coordonarea si desfasurarea interventiei sunt atributiile dispeceratelor agentiilor specializate de interventie, in cazul de fata, ale dispeceratului Politiei", se arata in comunicatul remis de STS redactiei Ziare.com.

Dispecera a crezut ca tanara nu e in pericol. Politistii fac ancheta, iar ministrul de Interne isi trimite corpul de control in Vrancea

Primii care au anuntat ca au deschis o ancheta in acest caz au fost politistii de la IPJ Vrancea. Dupa cateva ore, acestia au tras si primele concluzii. Iata care sunt acestea, potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Vrancea, Catalina Murariu.

"Din cele constatate pana in prezent a rezultat faptul ca dispecerul care era de serviciu la acel moment a apreciat ca nu exista o stare de pericol iminent in conditiile in care apelanta se afla la domiciliu, iar echipajul de Politie arondat zonei se afla la o interventie privind sesizarea unei posibile fapte de violenta domestica asupra unui minor de 6 ani.

De asemenea, apelantei i s-a comunicat faptul ca de indata ce echipajul va finaliza interventia la care se afla, se va deplasa la domiciliul acesteia, insa tatal a precizat ca nu mai este nevoie. I s-a recomandat totodata apelantei sa depuna o plangere la Postul de Politie Vanatori. Modul in care s-a purtat convorbirea intre dispecerul 112 si apelant, precum si deciziile din zona de management operational ale echipajelor existente sau in rezerva va fi analizat cu strictete de ofiterii Biroului de Control Intern impreuna cu alti ofiteri din cadrul inspectoratului, iar la finalizarea tuturor verificarilor urmeaza sa fie dispuse masurile legale in cauza", a declarat Catalina Murariu.

Ulterior - aflat la Iasi intr-un turneu electoral alaturi de premierul Viorica Dancila - ministrul de Interne, Mihai Fifor a anuntat ca luni isi va trimite corpul de control in Vrancea, pentru a afla de ce tanara sicanata in trafic nu a putut fi ajutata.

"Nu am niciun fel de toleranta fata de astfel de situatii. Luni dimineata, Corpul de control al ministrului de Interne va fi prezent la Vrancea pentru a vedea ce s-a intamplat acolo. De indata ce vom avea rezultatele acestui control, le vom face publice. Daca s-a gresit, cine a gresit pleaca acasa", a afirmat Fifor, la Iasi, citat de Agerpres.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#112 IPJ Vrancea ancheta, #tanara refuzata 112 Mihai Fifor control, #corp control Fifor ancheta Vrancea , #politie