Cazul Bodnariu - Mars la Sibiu cu prefectul, seful CJ si o gramada de preoti

Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 15:46
2909 citiri
Cazul Bodnariu - Mars la Sibiu cu prefectul, seful CJ si o gramada de preoti
Foto: Arhiva Hepta.ro

Peste doua mii de persoane participa, sambata, in Sibiu, la un mars de sustinere a familiei Bodnariu si a altor doua familii carora serviciul de protectie a copilului din Norvegia - Barnevernet - le-a luat copiii.

Participantii la mars au pornit, sambata, la ora 12:00, din fata garii din Sibiu, actiunea desfasurandu-se pe traseul: str. Constitutiei, Bulevardul Corneliu Coposu, Teatrul "Radu Stanca", pietonala Nicolae Balcescu, Piata Mare din Sibiu.

Oamenii au pancarte prin care isi arata sustinerea fata de familiile Bodnariu, Nan si Radulescu, dar si revolta fata de institutia Barnevernet din Norvegia: "Norvegia, reda copiii familiei Bodnariu!", "Familia nu inseamna Statul".

Totodata, participantii la actiune scandeaza "Mai bine mama saraca in Romania, decat mama cu copiii furati in Norvegia" si "Mama nu are inlocuitor", multi dintre participanti fiind insotiti de copii.

La miting participa si o delegatie de jurnalisti din Norvegia.

"Suntem uimiti de numarul impresionant de persoane angajate in aceste demersuri. Vrem sa aflam mai multe detalii despre reactia Romaniei in acest caz", a declarat Eystein Rossum, unul dintre jurnalistii din Norvegia.

La mitingul de la Sibiu participa si presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, dar si reprezentanti ai mai multor biserici.

"Cerem institutiilor europene si autoritatilor romane sa se implice in corectarea abuzurilor facute de statul norvegian impotriva drepturilor fundamentale ale copilului si ale familiei. Potrivit Sfintelor Scripturi, noi credem ca familia este unirea dintre un barbat si o femeie, care isi cresc impreuna copiii. Vrem sa ne aparam familiile, valorile si identitatea noastra crestina", a declarat lect. univ. dr. Ioan Brie, rectorul Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti si pastor al Bisericii Crestine "Emanuel" din Sibiu.

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de serviciul de protectie a copilului din Norvegia - Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor.

Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

Ambasadorul Romaniei la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu, si un expert trimis din centrala MAE au avut o intalnire, in 12 ianuarie, cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia, anunta MAE, care preciza ca minorii vor putea fi vizitati de consul.

Parlamentarii romani au cerut norvegienilor reanalizarea cazului Bodnariu - sunt suspiciuni de vicii de procedura

Parlamentarii romani intorsi din Norvegia: Familia Bodnariu nu ar putea sa faca rau nici unei muste!

Partea norvegiana a dat asigurari ca exista "garantii procesuale pentru parinti" si a reiterat faptul ca ancheta Barnevernet nu a pus in discutie aspecte de natura religioasa, fapt confirmat si de familie.

Exclusiv Prima reactie oficiala a Barnevernet: Cazul Bodnariu si legile din Norvegia

In atentia Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) se afla, in prezent, sapte cazuri ale unor familii de cetateni romani ai caror copii, in total 16, au fost preluati de autoritatile norvegiene.

Cele 13 cazuri Bodnariu din Norvegia. In ultimii 5 ani, 26 de copii romani au fost separati de familii

Astfel, in ultimii cinci ani, in afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, care s-au solutionat, in cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor romani rezidenti in Norvegia.

Printre aceste cazuri este si cel al familiei Nan. Dumitru si Mihaela Nan, originari din Maramures, care s-au mutat in Norvegia in urma cu cinci ani, au ramas fara cei doi copii in octombrie 2015, cand acestia au fost preluati de serviciul de protectie a copilului - Barnevernet si plasati intr-o familie surogat.

Sotii Nan au fost atunci chemati la politie, interogati si, in final, anuntati de angajati de la protectia copilului ca le-au fost luati copiii, pe motiv ca sunt batuti. Acuzatiile ar fi pornit de la faptul ca fetita familiei Nan a spus ca a fost batuta, aceasta fiind filmata, fara ca familia sa stie, cand se juca si raspundea unor intrebari despre parintii sai.

Cazul Bodnariu, prezentat in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, dar si sistemul de protectie a copilului din acest stat vor fi dezbatute in Parlamentul European (PE), in conditiile in care, joi, s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari din mai multe tari au solicitat acest lucru.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#mars Sibiu Bodnariu , #proteste