Schimb de replici indirect intre Lazar si Toader, la usa CSM: Procurorul general isi rezerva dreptul de a actiona conform legii

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 13:24
9874 citiri
Schimb de replici indirect intre Lazar si Toader, la usa CSM: Procurorul general isi rezerva dreptul de a actiona conform legii
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Public

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat, joi, ca toate conditiile legale privind numirea sa in functie au fost respectate, lucru certificat de CSM. In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut ca dosarul de candidatura nu ar fi fost complet.

Declaratiile au fost facute inainte de sedinta plenului CSM de astazi. Asaltat de jurnalisti cu intrebari, procurorul general, Augustin Lazar, a spus ca ministrul manipuleaza si tine opinia publica in suspans, dar si ca procedura de revocare initiata in cazul sau a fost viciata.

"CSM, care este garantul independentei Justitiei, a constatat ca erau intrunite toate conditiile legale pentru candidatura. Restul este politica, iar eu imi rezerv dreptul de a actiona conform procedurilor legale", a subliniat Augustin Lazar, fara a da mai multe detalii.

La randul sau, ministrul Tudorel Toader le-a transmis jurnalistilor ca deocamdata prefera sa nu comenteze mai multe despre numirea in functie a procurorului general.

"Noi riscam sa tragem concluzii inainte de a vedea daca spusele sunt adevarate sau nu", a declarat Toader, facand apoi trimitere la data de 15 martie 2016, cand s-a organizat concursul pentru functia de procuror general.

"Legea spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse in dosar si la minister se primeste prin mail doar o scrisoare de intentie si un CV atasat. Pe 16 martie expira termenul de inscriere si dosarul nu era complet. Eu, daca eram ministru, nu il primeam in competitia pentru desemnare, din bunul motiv ca dosarul nu era complet. Pot fi aduse si alte argumente. In seara asta voi intra la un post de televiziune si voi da explicatii", a promis Toader.

Intrebat de jurnalisti de ce nu a mai publicat ordonanta de clasare a dosarului lui Klaus Iohannis, invocata in procedura de revocare a procurorului general, Tudorel Toader a spus ca "nu a fost nicio confuzie", asa cum a aparut in presa, si ca a publicat ce trebuia.

Cu putin timp inainte de acest schimb indirect de replici, Ministerul Public a transmis un comunicat de presa in care se precizeaza ca au fost respectate toate conditiile prevazute de lege la numirea in functie a lui Augustin Lazar.

"In privinta evaluarii se prevede acordarea calificativului 'Foarte bine' la ultima evaluare, si nu la evaluarea activitatii din ultimii trei ani. Aceasta interpretare este conforma si practicii unitare a Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a sanctionat niciodata un magistrat, prin respingerea candidaturii pentru o functie de conducere sau de executie, in situatia in care intarzierea realizarii evaluarii nu a fost imputabila acestuia.

Intotdeauna a fost luata in considerare ultima evaluare realizata si aflata la dosarul profesional. In acest sens mentionam hotararea Sectiei pentru procurori nr. 742/2007", se arata, printre altele, in comunicatul citat.

De asemenea, este prezentat un document emis de CSM care confirma ca Augustin Lazar a obtinut pe tot parcursul carierei doar calificativul "foarte bine" si ca nu a fost niciodata sanctionat disciplinar.

Vezi aici:

Citeste mai multe despre:

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Lazar Toader revocare , #evaluare Tudorel Toader