Camelia Bogdan: Am fost lucrata din interior, pentru orgoliile lui Voiculescu si Oprescu. Mi s-a citit corespondenta fara mandat

Luni, 27 Februarie 2017, ora 15:18
22442 citiri
Camelia Bogdan: Am fost lucrata din interior, pentru orgoliile lui Voiculescu si Oprescu. Mi s-a citit corespondenta fara mandat
Foto: captura video Digi24

Judecatoarea Camelia Bogdan, care a facut parte din completul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu si a fost exclusa recent de CSM din magistratura, afirma ca a fost "lucrata din interior" si ca fapta de care este acuzata nu exista. Mai mult, ea dezvaluie ca i-a fost citita corespondenta electronica fara mandat de la judecator.

"In primul rand, este o decizie nelegala, este aplicata pentru o abatere inexistenta, respectiv pentru cumulul de functii. Insa CSM a decis, in 2008, decizie reconfirmata in 26 august 2016 si publicata pe site-ul institutiei, www.csm1909.ro, ca este permis ca magistratii sa sustina cursuri in afara mediului universitar. Fapta, asadar, este inexistenta, eu nu am cumulat functii, ci doar mi-am diseminat cunostintele in calitate de expert, intr-un proiect cu finantare externa", a declarat Camelia Bogdan intr-un amplu interviu acordat jurnalistei Ramona Ursu.

Camelia Bogdan spune ca a informat CSM in timp real despre cursurile pe care le-a tinut si ca n-a facut decat "sa le predea functionarilor statului anticoruptie".

"O potentiala abatere s-ar putea retine in privinta unui judecator doar atunci cand cumuleaza functii, or eu nu am cumulat nicio functie", a mai declarat Camelia Bogdan, sustinand ca, pentru prima oara in istoria magistraturii, seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, a infirmat deciziile inspectorilor care s-au ocupat de cazul ei, si care decisesera respingerea sesizarii, si a sesizat la randul sau, "in mod nelegal", Sectia pentru judecatori in materie disciplinara.

In opinia Cameliei Bogdan, excluderea ei din magistratura i-ar servi lui Dan Voiculescu.

"O eventuala incompatibilitate a mea ar putea fi speculata la CEDO. Nu am precizat eu asta, ci a precizat echipa profesorului Gheorghita Mateut, unul dintre aparatorii domnului Dan Voiculescu, ca asta se urmareste prin decizia de excludere a mea din magistratura. Daca se constata la Curtea Suprema, pentru prima data in istoria acestei tari, ca nu este posibil sa predai in afara invatamantului universitar, desi foarte multi judecatori si procurori predau, este posibila obtinerea revizuirii dosarului ICA", a declarat judecatorul, scopul final urmarit fiind "restituirea catre domnul Dan Voiculescu a sumelor de bani ce trebuie recuperate de catre bugetul de stat, respectiv 60,5 milioane de euro", precum si sediile GRIVCO si Antena3.

In interviul citat, Camelia Bogdan a mai dezvaluit ca "s-au scurs date confidentiale catre Antena 3" si ca la dosarul ei disciplinar "exista date ca s-au folosit inscrisuri false impotriva mea", dand exemple in acest sens.

In plus, magistratul a afirmat ca a fost acuzata ca a luat bani pentru cursuri de la una din partile din dosarul ICA, respectiv Ministerul Agriculturii, cand, in realitate, banii cu care a fost platita proveneau de la Banca Mondiala.

A sesizat DNA si DIICOT dupa ce a fost amenintata cu moartea

Mai mult, Camelia Bodgan a sustinut ca i s-a deschis corespondenta electronica, "desi acest lucru poate fi facut doar ca urmare a existentei unui mandat de supraveghere tehnica ori a unei prechezitii informatice".

"Acest mandat, care se acorda de judecatorul de drepturi si libertati doar dupa inceperea urmaririi penale, si nu de un inspector judiciar, nu a existat. Avand in vedere ca organele de urmarire penala nu au fost sesizate de catre CSM, le-am sesizat eu, din nou, ulterior excluderii mele din magistratura. (...) Dosarul a fost inregistrat si am inteles ca a fost preluat de structura centrala a DNA", a declarat Camelia Bogdan, precizand ca se va prezenta la DNA pentru a i se lua "o declaratie completa in calitate de persoana vatamata" imediat ce revine in tara, asa cum s-a prezentat din proprie initiativa si la Parchetul General in cazul Ghita.

Vezi si: Camelia Bogdan, audiata la Parchetul General in dosarul privind inregistrarile lui Ghita

Camelia Bogdan a mai declarat ca nu s-a temut si nu s-a lasat afectata de presiunea mediatica exercitata in cazul Dan Voiculescu, desi a fost amenintata, chiar si cu moartea.

"Justitia nu se face la televizor. Justitia se face in sala de judecata. Singura mea preocupare a fost sa pastrez contactul cu dosarul, sa nu scap nimic. (...) Au existat amenintari. Avand adresa de e-mail publica, am primit aceste amenintari. Nu a putut fi identificat autorul, deoarece proveneau de la o adresa de Gmail, de la o persoana necunoscuta. Erau amenintari cu moartea. Am pastrat aceste mesaje, dar nu le-am luat in considerare, deoarece cred ca Romania asigura un anumit grad de securitate cetatenilor sai. (...)

Sa lasam organele de urmarire penala sa identifice si sa traga la raspundere persoanele responsabile. Nu este prima data cand eu le semnalez aceste aspecte organelor de urmarire penala. Deschiderea corespondentei electronice a fost adusa la cunostinta DIICOT", a declarat Camelia Bogdan.

Intrebata cum si-a dat seama ca i-a fost deschis e-mailul, Camelia Bogdan a explicat in ce context s-a intamplat acest lucru, dupa arestarea lui Sorin Oprescu, si a sustinut ca judecatorul Lia Savonea, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, i-a spus ca "se fac verificari si mi-a aratat ce anume s-a verificat de catre Inspectia Judiciara".

"Eu doar am putut sa exclam ca mi-au deschis corespondenta electronica, iar dumneaei m-a linistit, precizandu-mi ca nu s-a gasit nimic compromitator.

Bineinteles ca nu s-a gasit nimic compromitator, dar simplul fapt ca se indrazneste a se deschide corespondenta unui judecator, fara ca acesta sa fie subiectul unei proceduri penale, este un atac la viata privata a acestuia, iar organele de urmarire penala erau obligate sa imi puna la dispozitie toate datele pentru a putea formula o plangere penala impotriva autorilor acestui demers", a declarat ea.

Camelia Bogdan a mai judecat si condamnat si alte nume celebre, precum Sorin Ovidiu Vintu si Ovidiu Tender. In opinia sa, decizia CSM ii poate descuraja pe judecatori.

"Simplul fapt al declansarii unei cercetari disciplinare de catre Inspectia Judiciara poate determina un magistrat sa devina temator. (...) In ceea ce ma priveste, cercetarile disciplinare pornite impotriva mea au fost discretionare.

Am fost lucrata din interior, pentru a satisface anumite orgolii ale condamnatului Dan Voiculescu si ale inculpatului Sorin Oprescu. Am cerut in instanta constatarea caracterului nelegal al acestor cercetari, tocmai pentru a nu plana niciun dubiu asupra activitatii mele profesionale. (...)

In privinta mea, nimeni nu mi-a sugerat vreodata sa pronunt o anumita solutie. La mine nu se fac interventii, nu se fac sugestii. Eu sunt un judecator stapan pe mine. Modelul pe care il propun este: pregatirea academica si pregatire profesionala la standarde internationale", a declarat Camelia Bogdan.

Justitie privata?

In context, judecatorul a exprimat suspiciuni in legatura cu magistratii care sunt masoni, acest lucru nefiind considerat o incompatibilitate.

"Am si eu suspiciuni, de exemplu, ca exista o anumita justitie privata, suspiciuni ce mi-au fost alimentate de trimiterea unor magistrati masoni in judecata. Daca se va pronunta o solutie de condamnare care sa ramana definitiva, din acel moment, noi nu mai putem spune ca in sistemul judiciar nu se mai fac aranjamente.

Am semnalat Parchetului General unele vulnerabilitati prin apartenenta la Masonerie a unor magistrati, posibilitate acordata de catre CSM, fara a se aprofunda Constitutia si juramantul masonic. Acestea pot fi puse la dispozitie de catre Marea Loja Nationala oricarei persoane care le cere, inclusiv membrilor CSM. Dar nu s-a dorit aprofundarea acestor aspecte.

Repet, nu este problema mea de a decide daca un judecator poate fi si mason sau daca exista vreo incompatibilitate. Dar consider ca trebuie sa ne aplecam asupra tuturor vulnerabilitatilor care ar putea plana asupra unui judecator si care l-ar transforma intr-un mijloc de punere in aplicare a unor interese straine activitatii de infaptuire a Justitiei", a mai declarat Camelia Bogdan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Camelia Bogdan citire corespondenta mandat, #Camelia Bogdan Voiculescu Oprescu, #Camelia Bogdan amenintata moartea , #justitie