Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Stiri > inchisoare
A   A   A

Belgia refuza sa extradeze un hot roman: Ar fi incarcerat in conditii inumane in Romania

Belgia refuza sa extradeze un hot roman: Ar fi incarcerat in conditii inumane in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com
Autoritatile belgiene refuza sa puna in aplicare un mandat european de arestare emis de tara noastra pe numele unui cetatean roman condamnat pentru furt, potrivit Curtii de Apel de la Bruxelles.

Individul, condamnat in Romania pentru mai multe spargeri, ar fi incarcerat in conditii inumane in tara noastra, argumenteaza autoritatile belgiene, citate de 7sur7.be.

Romanul are 31 de ani si a fost condamnat in Romania, in 2010, la trei ani de inchisoare. Autoritatile romane au emis un mandat european de arestare, iar o prima instanta a decis ca mandatul sa fie pus in aplicare, insa avocatul romanului a facut apel, argumentand ca, in propria tara, cetateanul va fi incarcerat in conditii inumane.
Instanta de apel a cerut apoi mai multe informatii despre conditiile de detentie din Romania. Potrivit datelor transmise de autoritatile romane, barbatul ar fi fost inchis intr-o celula de doua persoane, care are o suprafata de trei metri patrati, ceea ce este "inacceptabil" pentru instanta din Belgia.

"Am considerat ca exista un risc clar de a fi supus (cetateanul roman - n.red.) unui tratament inuman si degradant", potrivit Curtii de Apel de la Bruxelles.

"Lipsa spatiului personal este, intr-adevar, o dovada suficienta pentru a constata incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului", a mai precizat instanta.

Astfel, Curtea a aplicat articolul 4 al legii privind mandatele europene de arestare, potrivit caruia executarea unor astfel de mandate poate fi refuzata pe baza unor dovezi ca drepturile fundamentale ale individului ar fi incalcate.
Facebook ShareTweet
 Joi, 11 Octombrie 2018, ora 10:58
 Autor:Andreea Diochetanu

 Articol citit de 1532 ori

Citeste si: