Avion prabusit in Africa: Ce fel de aeronava era - sute de oameni au murit in accidente cu acest model

Autor: Ana Ilie
Joi, 24 Iulie 2014, ora 19:48
6473 citiri
Avion prabusit in Africa: Ce fel de aeronava era - sute de oameni au murit in accidente cu acest model

Avionul Air Algerie, care a disparut joi in Africa si s-a prabusit in Mali, avand la bord 110 pasageri si 6 membri ai echipajului, era un aparat McDonnell Douglas MD-83.

Seria MD-80 este o familie de avioane comerciale cu doua motoare, cu raza medie de zbor, ce poate transporta 130-172 de pasageri, in functie de varianta si configuratia scaunelor, arata Wikipedia.

Un avion cu 116 persoane a disparut in Africa

Seria MD-80 a intrat in serviciu la 10 octombrie 1980, mai intai pentru Swissair. Seria include aparatele MD-81, MD-82, MD-83, MD-87 si MD-88 si a fost creata pentru zboruri scurte si frecvente.

Seria MD-80 este utilizata de companii aeriene din intreaga lume, precum Aerolineas Argentinas, Aeromexico, Austrian Airlines, Delta Air Lines, Finnair, Iberia, Scandinavian Airlines System (SAS), Spanair, Insel Air, Swissair si altele.

Avionul disparut in Africa s-a prabusit in Niger

Printre accidentele in care au fost implicate avioanele companiei amintim:

La 1 decembrie 1981, un aparat MD-81 al companiei Inex-Adria Aviopromet s-a prabusit in Corsica in timp ce astepta sa primeasca permisiunea de aterizare la Ajaccio. Toti cei 180 aflati la bord au murit.

La 16 august 1987, un zbor Northwest Airlines s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de la aeroportul Detroit Metropolitan Wayne County. Toti cei aflati la bord au murit cu exceptia unei fetite de patru ani.

La 6 iulie 1996, un MD-88 care incerca sa decoleze de la aeroportul din Pensacola a suferit o problema la unul din motoare ce a dus la strapungerea fuzelajului, decesul a doi pasageri si ranirea altor doi.

La 8 octombrie 2001, un avion MD-87 al companiei Scandinavian Airlines s-a ciocnit de un aparat Cessna in timpul decolarii de la aeroportul milanez Linate. 118 persoane au murit.

Intre 26 si 27 martie 2008 si apoi intre 8 si 12 aprilie 2008, un audit la American Airlines a fortat compania sa-si lase la sol intreaga flota de aparate MD-80, compusa din 300 de avioane, pentru o inspectie a sistemului hidraulic.

La 20 august 2008, un aparat MD-82 al SpanAir s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de la Madrid. Din cei 162 de pasageri si zece membri ai echipajului, doar 18 persoane au supravietuit.

La 3 iunie 2012, un aparat MD-83 al Dana Air s-a prabusit peste un imobil cu doua etaje din Lagos, Nigeria, din cauza unei probleme de motor. Toti cei 153 de pasageri si membri ai echipajului au murit, la fel ca si zece persoane aflate in cladire.

Joi, un avion Air Algerie a disparut in Africa si s-a prabusit in Mali, avand la bord 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Pilotii ar fi cerut schimbarea traseului avionului din cauza unei furtuni. La bord se afla si un cetatean roman.

Avionul a fost inchiriat de Air Algerie de la o companie spaniola, Swiftair, care a confirmat, intr-un comunicat, ca a inchiriat operatorului aerian Air Algerie un avion McDonnell Douglas (MD) 83 care a decolat din Ouagadougou, din statul african Burkina Faso, cu destinatia Alger.

Lista pasagerilor include 50 de francezi, 24 de cetateni din Burkina Faso, 8 libanezi, 4 algerieni, 2 luxemburghezi si cate unul din Romania, Ucraina, Belgia, Elvetia, Nigeria si Camerun. Oficialii libanezi spun insa ca la bordul avionului s-ar fi aflat cel putin 20 de cetateni din Liban.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avion prabusit Africa, #avion prabusit Africa roman , #avion