Autocar cu romani prabusit in Muntenegru: Repatrierea - marti, zi de doliu - miercuri

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Iunie 2013, ora 23:38
20670 citiri
Autocar cu romani prabusit in Muntenegru: Repatrierea - marti, zi de doliu - miercuri

Premierul Victor Ponta si-a cerut scuze, luni seara, in fata famiilor victimelor accidentului din Muntenegru, pentru intarzierea cu care primesc informatii legate de rudele lor.

"Imi cer scuze in fata familiilor victimelor, oferim informatii cat putem de repede, numai dupa ce suntem suta la suta siguri de acestea", a spus seful Guvernului, dupa sedinta celulei de criza.

Victor Ponta a adaugat ca, daca toate procedurile vor fi indeplinite, miercuri va fi declarata zi de doliu national, in memoria victimelor tragediei.

Marti dimineata, doua avioane romanesti vor ajunge la Podgorita, urmand sa repatrieze corpurile victimelor decedate si sa transporte inapoi in tara ranitii care pot fi transportati.

Teribilul accident s-a petrecut langa manastirea Moraca, pe autostrada Podgorica - Kolasin.

In autocar se aflau 47 de pasageri, din care 29 au fost raniti, iar sapte sunt in stare grava, dupa ce soferul ar fi pierdut controlul volanului la iesirea dintr-un tunel, a rupt balustrada de la marginea soselei si s-a prabusit in prapastia adanca de 40 de metri.

Ziare.com ti-a prezentat evolutia urmarilor accidentului din Muntenegru:

21.00 - Raed Araft a anuntat, la Digi 24, ca dintre cei sapte raniti de la Terapie Intensiva, unul a fost transferat intr-un salon, ceea ce inseamna ca se simte mai bine. "Am un semn de intrebare pentru o singura persoana daca o luam sau nu (daca o transporta marti la Bucuresti - n.red). Este vorba despre un pacient ramas neidentificat", a spus Arafat.

20.25 - Titus Corlatean a declarat, la Romania TV, ca impreuna cu echipa consulara din Romania si Raed Arafat, a mai facut o vizita, la spital, ranitilor. "Nu am avut acces la sectia de Terapie Intensiva, dar pot sa va spun ca unii dintre raniti sunt in stare mai buna decat au fost ieri", a spus ministrul de Externe.

20.15 - In fata ambasadei Serbiei din Bucuresti, romanii au inceput sa aduca flori si sa le lase sprijinite de gardul cladirii, in semn de solidaritate pentru familiile victimelor.

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru - Ponta: Imi cer scuze fata de familiile victimelor

19.50 - Mircea Dusa, ministrul Apararii, a detaliat ca unul dintre avioanele ce pleaca maine in Muntenegru este echipat pentru ranitii mai usor si celalalt pentru ranitii grav si de la terapie intensiva.

19.11 - "Maine (marti - n.red.) vor ajunge in Muntenegru doua avioane care vor transporta la Bucuresti ranitii ce pot fi transportati, dupa analiza medicilor", a declarat Titus Corlatean, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Podgorita. La randul sau, secretarul de stat in MS, Raed Arafat, a declarat: "Am mai efectuat o vizita la pacienti. Majoritatea sunt transferabili. Mai este de vazut maine daca vreunul dintre ei mai ramane aici. Analizam fiecare caz in parte".

18.55 - Premierul Victor Ponta si-a cerut scuze, in fata familiilor victimelor, pentru ca informatiile oficiale legate de identificarea victimelor ajung cu intarziere, numai dupa ce autoritatile sunt "suta la suta" sigure. "Facem eforturi pentru identificarea cu certitudine a victimelor. Pot sa va confirm ca 18 persoane sunt decedate", a spus premierul. Miercuri va fi decretata zi de doliu national, in memoria victimelor tragediei.

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru - Corlatean: Dupa identificare, vom repatria trupurile romanilor decedati

18.35 - Premierul Victor Ponta a ajuns la sediul MAE, unde trebuia sa inceapa, la ora 18.00, sedinta celulei de criza.

18.25 - In timpul sedintei de urgenta de guvern s-a stabilit, potrivit unor surse citate de Romania TV, ca hotararile necesare pentru actiunile oficiale dupa accidentul din Muntenegru sa fie luate in sedinta de guvern de marti.

18.00 - Seful SMURD Bucuresti-Ilfov, purtator de cuvant al Spitalului Floreasca, dr. Bogdan Oprita, a declarat ca a fost anuntat ca la Spitalul Floreasca sa se pregateasca paturi pentru pacientii care au fost raniti in accidentul din Muntenegru.

Si alte spitale din Capitala au fost anuntate sa se pregateasca cu un anumit numar de paturi pentru a-i primi pe ranitii din accidentul rutier din Muntenegru. Este vorba de spitalele Elias, Bagdasar-Arseni si Universitar.

17.30 - Autoritatile muntenegrene se pregatesc sa scoata epava autobuzului din prapastie.

16.50 - Titus Corlatean a ajuns in Muntenegru si a fost primit imediat de presedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanovic.

Acesta a exprimat condoleante in numele poporului muntenegrean pentru tragedia suferita de cetatenii romani pe teritoriul tarii sale. De asemenea, a exprimat intreaga solidaritate si a reiterat sprijinul deplin al autoritatilor din Republica Muntenegru pentru ca, in cooperare cu autoritatile romane, sa fie identificate cele mai adecvate forme de gestionare a situatiei.

Corlatean a multumit pentru implicarea autoritatilor muntenegrene si cooperarea pe care acestea le-au acordat autoritatilor romane aflate la fata locului, pana la acest moment. A adresat multumiri prim-ministrului, Milo Đukanovic, si ministrului de Externe, Igor Luksic, pentru faptul ca s-au implicat din primul moment in acordarea de sprijin. De asemenea, a exprimat recunostinta pentru generozitatea cetatenilor muntenegreni care au oferit ajutor direct la fata locului sau donand sange cetatenilor romani raniti in accident.

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru - Corlatean: Dupa identificare, vom repatria trupurile romanilor decedati

"Nu vreau sa dau un orizont de timp, incercam sa ne miscam cat de repede putem. Este posibil ca macar o parte dintre cei raniti sa ajunga, maine, in tara", a declarat Corlatean, in cadrul unei interventii telefonice la Romania TV.

16.30 - Guvernul se reuneste, in sedinta de urgenta, la Palatul Victoria, incepand cu ora 17.00, anunta posturile de televiziune.

16.00 - Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) cere Guvernului sa declare zi de doliu national in memoria victimelor accidentului din Muntenegru.

16.30 - Ministerul Afacerilor Interne organizeaza, marti, repatrierea trupurilor neinsufletite ale romanilor care si-au pierdut viata in accident si transportul ranitilor, cu ajutorul unor elicoptere SMURD.

15.00 - Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis, in numele Parlamentului roman si al autoritatilor din Romania, multumiri autoritatilor si cetatenilor din Muntenegru care s-au implicat direct, fie acordand ajutor la fata locului, fie donand sange pentru cetatenii romani raniti. Antonescu a transmis si un mesaj pentru familiile romanilor implicati in accidentul de langa Podgorica si un mesaj de condoleante pentru familiile celor decedati in accident.

14.30 - Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante familiilor cetatenilor romani care au murit in accidentul rutier petrecut in Muntenegru.

"Cu mare durere am aflat despre stingerea din viata a cetatenilor romani in cumplitul accident rutier petrecut duminica in Muntenegru. Sunt alaturi de cei care au suferit aceasta dureroasa pierdere si imi exprim profunda compasiune pentru familiile victimelor tragicului accident. Doresc, de asemenea, sa le multumesc autoritatilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat victimelor, dar si autoritatilor romane. Sincere condoleante famililor celor decedati! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!"

14.00 - Presedintele muntenegrean, Fulip Vujanovic, a trimis o telegrama cu condoleante presedintelui roman Traian Basescu. In numele cetatenilor Muntenegrului, Vujanovic a trimis cele mai sincere condoleante pentru moartea celor 18 cetateni ai Romaniei prietene, scrie Vijesti.

"Va asigur, cetatenii din Muntenegru impartasesc durerea mare a familiilor si cetatenilor din Romania. Zecile de raniti in acest acident tragic beneficiaza de cel mai bun tratament medical, ingrijire si atentie,in speranta ca isi vor reveni repede si cu succes", se arata in mesaj.

13.45 - Aflat in drum spre Podgorica pentru a coordona de la fata locului activitatile intreprinse de echipa operativa a Celulei de criza, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat: "Doresc sa exprim profunda compasiune pentru familiile romanilor decedati in urma tragicului accident din Muntenegru. Suntem alaturi de acestia si ne preocupam sa ii sprijinim pentru a trece peste aceste momente deosebit de grele."

Intr-un comunicat trimis de MAE redactiei Ziare.com, Corlatean a multumit autoritatilor locale muntenegrene pentru sprijinul acordat la cel mai inalt nivel, precum si cetatenilor muntenegreni, care au dat dovada de sprijin si solidaritate cu victimele accidentului, donand sange.

Ministrul a tinut sa multumeasca omologilor europeni, precum si Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton. Aceasta a exprimat astazi, in cadrul reuniunii ministrilor afacerilor externe (CAE) care se desfasoara in Luxemburg, condoleante - in numele sau personal si al Consiliului - cu privire la tragicul accident.

13.35 - Maria Grapini, ministru al Turismului, a apreciat, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, ca firma de transport este vinovata legal pentru accidentul din Muntenegru. "Raspunderea legala o are firma de transport, de aici trebuie sa invatam ca anumite firme doresc sa faca economii si poate... daca soferii au schimbat la timp la numarul de ore... trebuie verificat", a spus aceasta.

"Este nevoie de extrem de mult profesionalism, am multe nemultumiri legate de calitatea agentiilor de turism si a formelor de transport. O sa vad ce pot sa propun ca modificare legislativa... se joaca cu viata oamenilor", a precizat Grapini.

13.30 - Patru dintre pasagerii raniti sunt in stare foarte grava, fiind conectati la aparatele de respirat - medic muntenegrean.

13.14 - Parchetul General va cere acordul muntenegrenilor pentru a participa la ancheta pentru ucidere din culpa. O echipa mixta de procurori criminalisti si politisti se va deplasa in Muntenegru pentru a participa la ancheta locala. Procurorii vor verifica si toate actele firmei Gregory Tour.

13.00 - Ministrul de Externe, Titus Corlatean, aflat la Luxemburg, a anuntat ca se indreapta spre avionul ce il va duce in Muntenegru, unde va supraveghea masurile luate in cazul victimelor. Corlatean a subliniat ca celula de criza functioneaza si poate furniza toate informatiile necesare.

12.50 - Cel putin opt victime ale accidentului ar fi din Curtea de Arges, informeaza Adevarul. Este vorba despre urmatorii: doua profesoare de la Liceul "Vlaicu Voda", parintii omului de afaceri si politicianului PNL Madalin Marinescu (mama ranita, nu se stiu informatii despre tata), omul de afaceri Nicolae Dervis si sotia sa, si o alta familie, sotii Mateescu.

12.40 - La ora 18.00, premierul Victor Ponta a convocat o sedinta a celulei de criza organizata la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.

12.10 - Muntenegrenii au venit in numar mare la spitale pentru a dona sange, sperand sa-i poata ajuta pe cei raniti. Potrivit publicatiei Vijesti, este vorba despre 28 de pasageri grav raniti, dintre care sapte se afla la unitatea de terapie intensiva, unde doctorii se lupta pentru vietile lor.

Departamentul de Transfuzii de sange a anuntat ca, dupa accident, in decurs de trei ore, peste 100 de persoane au donat sange si in prezent exista suficient sange pentru transfuzii.

11.46 - Guvernul anunta ca va initia rapid toate verificarile necesare pentru a se constata daca firma implicata in organizarea transportului din Muntenegru, unde au decedat mai multi romani, a respectat toate prevederile legale de siguranta.

11.30 - Ponta a preluat sefia celulei de criza - Digi24.

11.20 - Sase dintre romanii morti sunt din Curtea de Arges - Realitatea Tv.

11.05 - Presa din Muntenegru scrie ca o a 19-a persoana si-a pierdut viata in urma accidentului, fiind vorba despre un copil muntenegrean, lovit de unul dintre fragmentele autocarului.

10.55 - Premierul Victor Ponta transmite intreaga sa compasiune familiilor romanilor decedati in urma tragicului accident din Muntenegru si asigura ca autoritatile romane iau, in prezent, toate masurile necesare pentru sprijinirea celor raniti, intr-un comunicat remis Ziare.com. Ponta a mai aratat ca Guvernul a declansat controale la transportatori.

"Regret enorm cele intamplate in Muntenegru si doresc sa transmit condoleante si intreaga mea compasiune familiilor indoliate, care trec acum prin niste momente extraordinar de dificile. Vreau sa dau asigurari ca Guvernul va face tot ce ii sta in puteri pentru a oferi ajutorul necesar depasirii acestui moment, atat familiilor, cat si autoritatilor implicate. O asemenea tragedie este o grea incercare pentru toti romanii, iar, in astfel de clipe, cel mai important este sa fim uniti si solidari", se afirma intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prim-ministrul a anuntat ca, inca de duminica, de la momentul producerii accidentului, a dispus masuri pentru implicarea directa a autoritatilor romane. S-a tinut si se tine in permanenta legatura cu autoritatile muntenegrene, si inca de ieri s-au pus la dispozitie aeronave pentru asigurarea transportului catre si dinspre Muntenegru.

Guvernul va veni in sprijinul familiilor indoliate si, de asemenea, va pune in continuare la dispozitie toate informatiile necesare catre rudele celor implicati in tragicul accident.

10.45 - Un nou avion similar celui cu care a plecat Raed Arafat este pregatit sa se deplaseze in Muntenegru.

10.30 - Stefan Grigore, directorul Gregory Tour, a aratat ca soferii ce au plecat in cursa fatala aveau experienta de peste 10 ani la volan si autocarul avea toate verificarile efectuate la zi. In plus, este in contact cu MAE, ambasadorul roman in Muntenegru si cu alte oficialitati pentru a monitoriza situatia de acolo. Un reprezentant al firmei pleaca astazi in Muntenegru, a mai spus Grigore.

"Niciodata nu am avut astfel de accidente", a spus el, precizand ca nu stie care ar putea fi cauza incidentului.

10.25 - 20 de raniti ar putea fi adusi in tara azi - surse Digi24.

10.15 - Pe site-ul clinicii din Podgorica, unde au fost transportati turistii romani raniti, a fost publicata lista victimelor.

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru: Lista romanilor internati in Podgorita

Din cele 32 de persoane transportate, una era deja decedata, doua au murit la scurt timp de la sosirea la spital, iar sapte se afla la terapie intensiva. Restul de 22 de persoane se afla internate in diferite sectii ale spitalului.

De asemenea, la spitalul din Podgorica mai sunt internate alte sapte persoane la terapie intensiva, carora nu li se poate dezvalui numele, fiind inconstiente.

10.05 - Ministrul de Externe din Muntenegru a anuntat ca accidentul s-a soldat cu 19 morti.

09.27 - Luni dimineata, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, l-a contactat telefonic pe vicepremierul si ministrul Afacerilor Externe muntenegrean, Igor Luksik, in legatura cu tragicul accident soldat cu victime cetateni romani morti si raniti, potrivit unui comunicat MAE remis redactiei Ziare.com.

Ministrul muntenegrean a exprimat condoleante pentru victimele accidentului si intreaga compasiune a guvernului muntenegrean pentru familiile acestora.

Cei doi oficiali au discutat in legatura cu eforturile comune intreprinse de autoritatile muntenegrene si echipele operative din Romania aflate la fata locului, pentru acordarea de asistenta si recuperare medicala victimelor si pentru realizarea transportului in Romania al acestora.

Corlatean l-a informat pe omologul sau muntenegrean ca a luat decizia anularii participarii la doua reuniuni de la Luxemburg si ca se va deplasa de urgenta de la Luxemburg la Podgorica, pentru a coordona de la fata locului activitatile intreprinse de echipa operativa din Romania, in cooperare cu autoritatile locale, pentru asistenta victimelor.

09.03 - Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, in cursul diminetii, avionul militar pus la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale a ajuns la Podgorica, iar echipa consulara mobila alaturi de echipa medicala sunt in curs de evaluare a starii de sanatate a cetatenilor romani raniti.

MAE face apel la reprezentantii mass-media spre a nu da publicitatii date cu

caracter personal privind identitatea celor implicati in accident, din respect

pentru victime si familiile acestora.

09.00 - Aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene, care transporta doua echipe de evaluare, una medicala si una consulara, ce vor actiona pentru sprijinul si recuperarea cetatenilor romani implicati in accidentul rutier de duminica, a aterizat luni dimineata la Podgorica.

La bord se afla si secretarul de stat Raed Arafat.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a aprobat efectuarea unui zbor in Muntenegru, cu o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene, care va actiona pentru sprijinul si recuperarea cetatenilor romani implicati in accidentul rutier de duminica.

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru: Raed Arafat a ajuns la locul accidentului

Misiunea este executata la solicitarea Celulei de criza constituita la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.

Autocar cu romani, prabusit intr-o prapastie in Muntenegru: 16 morti - Update

Un autocar cu turisti s-a prabusit, duminica, intr-o prapastie de 30 de metri in Muntenegru. Printre victimele accidentului se numara si romani - 18 sunt morti si alti 29 raniti. Potrivit primelor informatii, soferul ar fi pierdut controlul volanului la iesirea dintr-un tunel pe deasupra unui rau, a rupt balustrada de la marginea soselei si s-a prabusit in prapastia adanca de 30 de metri.

Localnicii au sarit in ajutorul victimelor accidentului, scotand din apele raului multe din victime. La locul accidentul s-a deplasat si prim-ministrul sarb, care detine si functia de ministru de Interne, Ivica Dacic.

Ambasada Romaniei la Podgorica a fost informata cu privire la accidentul rutier care a avut loc in Muntenegru, se arata intr-un comunicat al MAE roman, remis Ziare.com.

Autocar cu romani, prabusit in Muntenegru: 18 morti

"O echipa consulara s-a deplasat la locul accidentului. Ambasadorul Romaniei se afla deja la spitalul la care sunt internati o parte dintre cetatenii romani. Reprezentantii misiunii diplomatice se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale si sunt pregatiti sa ofere asistenta si protectie consulara", mentioneaza sursa citata.

Autocar cu romani prabusit in Muntenegru: Posibila cauza a accidentului

Muntenegru este o tara cunoscuta cu soselele ei periculoase si prapastiile adanci. In anul 2004, intr-o tragedie similara si-au pierdut viata 12 copii bulgari dupa ce autocarul lor s-a prabusit de 15 metri inaltime in raul Lim din Muntenegru.

MAE a deschis doua linii telefonice pentru familiile celor care se aflau in autocarul prabusit.

Celula de criza a pus la dispozitie doua linii telefonice, in regim de permanenta: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din Romania) si un numar apelabil si din strainatate - 0214311259.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#accident romani morti Muntenegru, #accident morti MUntenegru , #accident Muntenegru