Meteorologii au emis doua alerte de cod galben si doua de cod portocaliu de furtuni. Prognoza speciala pentru Bucuresti

Luni, 17 Iunie 2019, ora 13:05
9678 citiri
Meteorologii au emis doua alerte de cod galben si doua de cod portocaliu de furtuni. Prognoza speciala pentru Bucuresti
Foto: Arhiva Pixabay

Meteorologii au emis doua coduri galbene de furtuna, valabile in urmatoarea perioada, dar si alte doua avertizari nowcasting de cod portocaliu.

Primul cod galben de furtuna intra in vigoare luni, la ora 12.00 si expira la 23.00, fiind valabil pentru aproape toata tara, singura exceptie fiind Dobrogea.

In acest interval vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii si grindina.

Cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si pe arii restranse 40...60 l/mp.

Al doilea cod galben de furtuna intra in vigoare luni, la ora 23.00 si expira marti, la ora 10.00, fiind valabil pentru Moldova, judetele din arcul carpatic, Oltenia si Banat.

In aceste zone, vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferica temporar accentuata. Aceasta se va manifesta prin averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii si posibil grindina.

Cantitatile de apa vor depasi, in intervale scurte de timp sau prin acumulare 25 l/mp si izolat 50 l/mp.

De asemenea, exista si o informare meteo generala de vreme rea, valabila de luni pana miercuri. In toata aceasta perioada, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in cea mai mare parte a tarii.

Vor fi perioade in care se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii si caderi de grindina, potrivit meteorologilor.

In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 15...25 l/mp, iar pe arii restranse 35...40 l/mp, anunta meteorologii.

Indeosebi luni, disconfortul termic va fi ridicat in orele amiezii, pe arii relativ extinse in regiunile sudice, estice si local in cele centrale, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si va depasi usor pragul critic de 80 de unitati.

UPDATE 13.05: Administratia Nationala de Meteorologie a emis avertizari nowcasting de cod portocaliu de ploi torentiale, vijelii si grindina pentru judetele Suceava si Neamt.

Potrivit meteorologilor, pana la ora 13:30, in judetele Suceava (localitatile: Brosteni, Malini, Frasin, Stulpicani, Slatina, Ostra, Crucea) si Neamt (Pipirig si Borca) se vor semnala averse torentiale ce vor cumula 40 l/mp, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, grindina de dimensiuni mici si medii.

Tot un cod portocaliu a fost emis si pentru judetele Maramures si Cluj.

Aici, ploile torentiale vor depasi 35 ... 40 l/mp, frecvente descarcari electrice, grindina de dimensiuni mici si medii si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie.

Localitatile sub cod portocaliu nowcasting sunt Sighetu Marmatiei, Campulung la Tisa si Sarasau in judetul Maramures, respectiv Gilau, Capusu Mare, Maguri-Racatau, Manastireni, Risca si Valea Ierii in Cluj.

Avertizarea este in vigoare luni, pana la ora 14.00.

UPDATE 12.32: Meteorologii au emis o prognoza speciala pentru Bucuresti.

Luni, vremea va fi in continuare calduroasa in orele amiezii, cand si disconfortul termic se va mentine accentuat, indicele temperatura-umezeala (ITU) urmand a atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati. Temperatura maxima va fi de 32...33 de grade. Cu o probabilitate mai mare indeosebi in orele serii si in prima parte a noptii, gradul de instabilitate atmosferica va fi in accentuare si vor fi perioade in care se vor semnala averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, posibile vijelii si caderi de grindina.

Marti (18 iunie), Vremea se va mentine calduroasa, iar disconfortul termic ridicat. Temperatura maxima va fi de 30...31 de grade. Incepand cu ore amiezii vor fi perioade cu instabilitate atmosferica temporar accentuata ce se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelie si posibile caderi de grindina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cod galben de ploi torențiale în mai multe zone. Vremea se răcește și devine instabilă în toată țara
Cod galben de ploi torențiale în mai multe zone. Vremea se răcește și devine instabilă în toată țara
Meteorologii anunţă că, până joi seară, 18 aprilie, vor fi averse, însoţite de descărcări electrice şi, izolat, de grindină şi vijelii, iar temperaturile vor scădea semnificativ. În...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cod galben furtuni, #cod galben furtuna, #cod galben furtuna luni, #cod galben furtuna marti , #cod galben