Atacul din Vitan: Fratii Mararu, retinuti

Marti, 12 Februarie 2013, ora 20:48
3173 citiri
Atacul din Vitan: Fratii Mararu, retinuti
Foto: Arhiva

Fratii Bogdan si Razvan Mararu au fost retinuti, marti seara, pentru instigare la tentativa de omor calificat, dupa ce anchetatorii au stabilit ca acestia l-au platit pe Vitalie Proca sa-l ucida pe Ioan Dumitru Mironescu, pentru a se razbuna.

Intr-un comunicat remis de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Politia Capitalei se arata ca, in toamna lui 2012, cei doi l-au instigat si i-au acordat sprijin inculpatului Proca Vitalie, pentru a-l ucide pe M. I. D. (Ioan Dumitru Mironescu - n.r.).

Astfel, arata anchetatorii, Proca l-au urmarit pe I. M. N. R., pe care l-a confundat cu adevarata persoana vizata (Mironescu), iar in seara zilei de 26 noiembrie 2012, dintr-un autoturism, au tras asupra acesteia mai multe focuri de arma cu doua arme cu potential letal.

Potrivit sursei citate, fratii Mararu au luat hotararea de a-l ucide pe M. I. D., ca act de razbunare impotriva acestuia, i-au procurat si remis lui Proca autoturismul marca Audi A6 folosit la comiterea faptei si i-au platit acestuia o suma de bani, in vederea savarsirii infractiunii.

Totodata, arata anchetatorii, fratii Mararu i-au oferit lui Proca elementele necesare pentru identificarea victimei si, prin intermediari, au tinut permanent contactul cu acesta, inainte si dupa comiterea faptei.

Bogdan si Razvan Mararu vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva.

Cercetarile in acest caz au fost efectuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Serviciul Omoruri din cadrul Politiei Capitaleicu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Fratii Mararu au fost adusi, marti dupa-amiaza, la Politia Capitalei, unde au fost audiati in legatura cu atacul armat din cartierul Vitan si posibila legatura a acestuia cu atentatul din Piatra Neamt.

Alaturi de fratii Mararu, anchetatorii au audiat si doi apropiati ai acestora.

La sediul Politiei Capitalei au fost aduse, de asemenea, arme, calculatoare si alte bunuri ridicate in urma perchezitiilor.

Perchezitiile au fost facute de procurorii criminalisti de la Parchetul Tribunalului Bucuresti si ofiteri de la Serviciul Omoruri din Politia Capitalei, in cauza privind atacul armat produs in 26 noiembrie 2012 de cetateanul moldovean Vitalie Proca, aflat in prezent in arest in Federatia Rusa.

Cine sunt ceilalti acuzati

Tot marti, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au facut perchezitii in Bucuresti la locuinta lui Ioan Dumitru Mironescu, cercetat pentru ca ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu, existand posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamt sa aiba la baza atacul armat din Vitan, iar tanarul impuscat de Proca sa fi fost confundat cu Mironescu.

Ioan Dumitru Mironescu urma sa fie audiat si el, la sediul DIICOT Neamt.

Procurorii au luat in calcul posibilitatea ca persoana vizata de atacul din 26 noiembrie 2012 sa fi fost Ioan Dumitru Mironescu, iar tanarul impuscat sa fi fost confundat cu acesta, intrucat locuiesc in acelasi cartier, conduc acelasi tip de masina, de culoare neagra, au aceeasi combinatie a literelor la numarul de inmatriculare si ambii sunt practicanti ai sporturilor de contact.

"In fapt, ca varianta de ancheta, procurorii DIICOT iau in calcul posibilitatea ca persoana vizata in realitate de acest atac sa fi fost invinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generata de faptul ca atat partea vatamata I. M. cat si invinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc in cartierul Vitan, conduc acelasi tip de autoturism, avand aceeasi combinatie literala a numarului de inmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagra, inmatriculat cu terminatia MIR si au acelasi gen de preocupari - practicanti ai sporturilor de contact", a precizat DIICOT.

In acest context, urmeaza sa se aprecieze cu privire la reunirea celor doua cauze, "in scopul conturarii unei imagini complete a situatiei de fapt, precum si pentru a se actiona in mod unitar in vederea destructurarii gruparilor infractionale coordonate de catre Ioan Dumitru Mironescu si Bogdan Mararu pe raza municipiului Piatra Neamt", a mai aratat DIICOT.

Vitalie Proca este acuzat ca in 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Mortun din cartierul Vitan din Capitala, l-ar fi impuscat in cap si in piept, cu un automat Kalasnikov si un pistol Makarov, pe Razvan Isaila, in varsta de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, unde a fost salvat dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale.

Proca a fost prins in 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Politiei din Rusia, Italia, Moldova si Scotland Yard, el fiind cautat dupa ce in primavara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o fapta similara, spunea seful Politiei Romane, Petre Toba.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a dispus, in 17 ianuarie, inceperea urmaririi penale fata de Vitalie Proca, pentru tentativa de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca "a executat mai multe focuri de arma cu pistolul mitraliera AK 47 asupra victimei I.M. - care isi parca autoturismul in parcarea de resedinta -, dupa care, observand ca victima nu a decedat, a coborat din autoturism si, folosind pistolul Makarov pe care il avea asupra sa, a executat mai multe focuri de arma in directia victimei".

La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului Bucuresti a solicitat instantei de judecata sa dispuna arestarea preventiva in lipsa a lui Vitalie Proca, precum si sa emita un mandat european de arestare si un mandat de urmarire internationala, propunerea fiind admisa in aceeasi zi.

Seful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, Radu Gavris, a declarat marti ca, pana in prezent, cetateanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova in baza unui mandat emis in 18 ianuarie de Tribunalul Bucuresti, nu a fost audiat.

Gavris a precizat ca au fost trimise documentele in vederea extradarii lui Proca, insa se ia in calcul ca politistii si procurorii din Romania sa se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe acesta.

Vitalie Proca este acuzat si de Scotland Yard, pentru o tentativa de omor asupra bancherului rus German Gorbuntov, pe care acesta l-a impuscat, de sase ori, la Londra, cu o arma semiautomata.

Cinci persoane sunt cercetate in arest pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu. Daniel Padurariu, Cosmin Irinel Lacatus, Ovidiu Popa, Petrica Jataru si Emil Cristofor sunt acuzati de omor calificat, distrugere si acte de terorism, dupa ce au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamt.

Daniel Padurariu a planificat asasinarea lui Bogdan Mararu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia acestuia, si l-a pus pe Cosmin Irinel Lacatus sa gaseasca doua persoane care, pentru 7.000 de euro, sa monteze dispozitivul exploziv, acestea cerand 15.000 de euro daca Mararu moare, arata instanta Curtii de Apel Bacau in motivarea deciziei de arestare.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamt, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bacau si SCCO Neamt, au prins in 11 ianuarie in flagrant delict trei membri ai grupului infractional care au amplasat dispozitivul exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu. Masina sub care s-a gasit explozibilul se afla la o distanta de un metru si jumatate de blocul in care locuieste Bogdan Mararu, aflat pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamt, intr-o zona unde se afla si sediul Directiei de Finante, Spitalul Judetean, doua biserici si o banca.

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, spunea atunci ca suspectii erau monitorizati de SRI si DIICOT inca din luna decembrie 2012, iar in 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a gasit sub masina de la Piatra Neamt "un kilogram de explozibil plastic de provenienta straina".

Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghita Mararu, asasinat in noiembrie 2010.

In 14 noiembrie 2010, Gheorghita Mararu, lider al lumii interlope nemtene, a fost ucis intr-o cafenea din Piatra Neamt, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvaluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea sefului Politiei Romane Petre Toba si a secretarului de stat Dan Fatuloiu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#atac armat Vitan fratii Mararu retinuti, #fratii Mararu retinuti, #retinere fratii Mararu , #arestare