ANM: Codul portocaliu de furtuni se va extinde si in alte zone - va ploua 100 l/mp

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 19:59
8316 citiri
ANM: Codul portocaliu de furtuni se va extinde si in alte zone - va ploua 100 l/mp
Foto: Arhiva

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anuntat, la Comandamentul de urgenta convocat la Guvern duminica seara, ca avertizarea cod portocaliu de ploi si vijelii s-ar putea extinde luni si in alte zone si ar putea reveni in zilele urmatoare.

Comitetul de urgenta are loc in contextul in care judetele Mehedinti, Gorj si Valcea vor fi sub incidenta unui cod portocaliu de ploi, de duminica, ora 22.00, pana luni, la ora 10.00, in vreme ce mai multe judete din sud-vestul tarii se vor afla sub cod galben de duminica, de la ora 18.00, pana marti, ora 9.00.

Nu scapam de ploi: Coduri portocaliu si galben de furtuna

"In afara de informatiile cuprinse in avertizare, trebuie adaugat ca aproape sigur maine (luni - n.red.) la ora 10.00 nu se opreste avertizarea cod portocaliu in sud vestul tarii, ea s-ar putea extinde in Olt, Dolj si Arges si va fi o pauza in Mehedinti.

Trebuie atentie pe acele judete unde se suprapun codurile galben si portocaliu, cum ar fi Gorj, Valcea, dar pot fi si altele. Trebuie mare atentie, pentru ca pot fi precipitatii care depasesc 100 de litri pe metru patrat.

In afara de fenomenele meteo extreme care nu pot fi avertizate cu mult timp inainte, aici avem de-a face cu un ciclon care s-a format sau care se formeaza in noaptea asta si va aduce cantitati mari de apa. Aceste fenomene se diminueaza miercuri la pranz si pot reveni in jur de 31 iulie-1 august in aceeasi zona, dar vedem zilele urmatoare cat de grav", a detaliat directorul ANM.

Comandamentul pentru situatii de urgenta, convocat la Guvern

Vicepremierul Liviu Dragnea, care a condus Comandamentul pentru situatii de urgenta de la Palatul Victoria, a spus ca situatia se va inrautati in orele urmatoare, fiind viituri pe mai multe rauri, si a precizat ca este important ca autoritatile locale "sa actioneze unitar, eficient si fara ezitare".

Ploile aduc viituri: Cod portocaliu de inundatii in mai multe judete

De asemenea, reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) au amintit care sunt bazinele hidrografice vizate de avertizari cod galben si portocaliu de duminica seara, precizand, de asemenea, ca atentionarile s-ar putea extinde in zilele urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#ploi avertizare, #averizare inundatii, #cod portocaliu ploi extins , #ploi