Amendamentul CSM care a salvat-o pe Adina Florea, in cazul protocolului clasificat publicat de Darius Valcov

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 09:27
23088 citiri
Amendamentul CSM care a salvat-o pe Adina Florea, in cazul protocolului clasificat publicat de Darius Valcov
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Un amendament discret facut de CSM si ALDE la Legile Justitiei, intrate in vigoare in octombrie 2018, a fost invocat de Inspectia Judiciara pentru clasarea verificarilor demarate in cazul Adinei Florea, privind protocolul semnat in 2016 de Parchetul General cu SRI si publicat pe Facebook de Darius Valcov.

Procesul in care fostul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar, solicita magistratilor ca Inspectia Judiciara sa redeschida verificarile in cazul Adinei Florea intra in linie dreapta si ar putea ramane in pronuntare luna viitoare. Inspectia Judiciara (IJ) a comunicat instantei toate actele in baza carora a clasat cazul, iar intreaga documentatie a ajuns la Parchetul General.

Urmatorul termen de judecata este pe 8 noiembrie, potrivit portalului instantelor.

Pe de alta parte, seful IJ, Lucian Netejoru, cere magistratior sa respinga solicitarea fostului procuror general si sustine ca clasarea data de Inspectia Judiciara este temeinica.

"Inspectia Judiciara a analizat si verificat aspectele sesizate in termenele si limitele impuse de lege, va solicitam respingerea ca neintemeiata a actiunii formulate de reclamantul procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in contradictoriu cu Inspectia Judiciara," scrie Netejoru, in intampinarea depusa la Curtea de Apel Bucuresti.

Decizia in acest caz urmeaza sa fie data de judecatorul Vasile Bicu de la Sectia contencios-administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, cel care in ianuarie 2019 a suspendat decretul prezidential privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Armatei.

Citeste ce alte decizii a mai dat Vasile Bicu in articolul - Schimbarea sefului Armatei: Cum a jonglat MApN cu dosarele pentru ca decizia sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu

Marturiile acuzatoare

Potrivit cererii de chemare in judecata a lui Augustin Lazar, din declaratiile unui procuror si a doi grefieri de la Parchetul Curtii de Apel Constanta ar rezulta ca Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat care a ajuns la Darius Valcov. Aceste declaratii au fost date in cadrul anchetei penale, dupa ce Parchetul General si DIICOT au deschis dosare in 2018.

Iata declaratiile fostilor colegi de serviciu ai Adinei Florea - Cazul protocolului clasificat publicat de Valcov: Trei martori sustin implicarea Adinei Florea, aceasta neaga toate acuzatiile

Dosarele au fost declinate la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala, dupa operationalizarea acestei structuri de parchet.

In paralel, procurorul general a sesizat, tot in 2018, Inspectia Judiciara, condusa de Lucian Netejoru. Lazar a cerut sa se faca verificari in cazul Adinei Florea. Potrivit acestuia, in timpul in care Adina Florea activa la Parchetul Curtii de Apel Constanta, a solicitat, "contrar dispozitiilor ce reglementeaza materia documentelor clasificate", o copie a protocolului, "fapt ce intersecteaza sfera ilicitului disciplinar".

Sesizarea lui Lazar si clasarea

Lazar a sesizat IJ pe 27 septembrie 2018. Plangerea acestuia a fost analizata de doi inspectori judiciari: Gina Magirescu si Sanda Mates. Pe 7 ianuarie 2019, cele doua claseaza ancheta.

Motivul: intre timp, pe 4 octombrie 2018, intrasera in vigoare noile modificari legislative la Legile Justitiei facute de coalitia PSD-ALDE in Parlament.

Una din aceste prevederi este cea potrivit careia procurorul general al Romaniei, seful Inaltei Curti si ministrul Justitiei nu mai sunt titulari ai actiunii disciplinare, in cazul sesizarii IJ, in legatura cu abaterile savarsite de magistrati.

Noua prevedere: "Inspectia Judiciara se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizata in scris si motivat de orice persoana interesata, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, in legatura cu abaterile disciplinare savarsite de judecatori si procurori."

Un amendament la lege facut la propunerea ALDE si CSM, potrivit documentelor din Comisia Iordache.

Sursa: Propunerile Comisiei Iordache

"Intai verificam cine a facut sesizarea"

Asa ca Gina Magirescu si Sanda Mates motiveaza clasarea in cateva randuri. Ele arata ca, "prealabil unei analize pe fond a existentei indiciilor de savarsire a unei abateri disciplinare", se impune examinarea conditiilor prevazute de lege care sa permita cercetarea fondului cauzei. In acest caz, cine a facut sesizarea.

"Normele nou intrate in vigoare, care au natura juridica a unor norme de procedura si sunt de imediata aplicare, nu mai confera autorului initial al sesizarii, respectiv procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, calitatea de titular al actiunii disciplinare.

Concluzionand, apreciem ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru sesizarea Inspectiei Judiciare," este motivarea IJ.

Netejoru respinge cererea

Augustin Lazar a contestat decizia IJ la seful institutiei, judecatorul Lucian Neteoru. Pe 18 februarie 2019, Netejoru a respins-o, motivand modificarile legislative realizate de coalitia PSD-ALDE.

Fostul procuror general ii explicase voalat ca poate lua in calcul inclusiv modalitatea ca IJ sa se autosesizeze in acest caz, conform noilor prevederi legislative, dar a fost ignorat.

"Aceste dispozitii nu se mai regasesc in forma actuala a legii, procurorul general al PICCJ nemaiputand avea calitatea de titular al actiunii disciplinare, calitate sub care a sesizat IJ in data de 27 septembrie 2019.

In virtutea atributiilor exercitate de inspectorii judiciari si a prerogativelor conferite de lege in vederea stabilirii existentei indiciilor savarsirii unei abateri disciplinare, echipa de inspectori investita cu efectuarea verificarilor prealabile in lucrarea 6802/IJ/1685/DIP/2018 a clasat sesizarea, apreciind ca nu se impune sesizarea din oficiu," explica Netejoru.

Adina Florea a negat tot

Fiind audiata in calitate de martor, Adina Florea a sustinut ca nu a solicitat niciodata o copie a acestui protocol prim-grefierului, "ca nu a avut nicio tangenta fizica cu acest protocol si ca nu a vazut niciodata mapa in care Ichim Nicoleta (grefiera responsabila cu documentele clasificate- n.red.) tinea protocoalele incheiate cu SRI; nici macar nu stia unde tinea aceste documente".

De altfel, si in declaratiile publice, Adina Florea a negat orice legatura cu publicarea acestui protocol sau cu Darius Valcov.

La dosarul de la CAB exista o nota trimisa de Adina Florea inspectorilor IJ, pe 17 octombrie 2018. "Nu am avut contact fizic niciodata cu protocolul din 2016 si, prin urmare, niciodata nu l-am manipulat si niciodata nu am intrat in posesia vreunei copii", spune Florea.

Ea spune ca nu-si explica declaratiile date de fostii sai colegi, ca acestea sunt neintemeiate, nereale sau nesustinute de argumente logice.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Adina Florea Darius Valcov, #Adina Florea Lucian Netejoru, #Adina Florea SS , #magistrati