Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Stiri > morti
A   A   A

A murit legendarul Robert Frank, considerat un geniu al fotografiei

A murit legendarul Robert Frank, considerat un geniu al fotografiei
Foto: Arhiva Facebook/Robert Frank
Fotograful american de origine elvetiana Robert Frank, o figura legendara a fotografiei, a decedat luni, la varsta de 94 de ani, in Canada, a anuntat marti New York Times, care l-a citat pe proprietarul galeriei sale newyorkeze, Peter MacGill.

Robert Frank a cunoscut celebritatea datorita albumului sau "The Americans" ("Les Americains"), lansat in Franta in 1958 si in Statele Unite in 1959, o culegere de clisee alb-negru realizate in calatoriile sale prin Statele Unite, un adevarat manifest impotriva traditiei care a influentat profund generatiile ulterioare, noteaza AFP.

Galeria Pace/MacGill din Manhattan, care il reprezinta pe fotograf, nu a confirmat imediat decesul acestuia, care a avut loc in Inverness din provincia canadiana Noua Scotie, potrivit New York Times.
Numerosi fotografi s-au grabit sa ii aduca un omagiu celui care i-a influentat pe multi dintre ei.

"Odihneste-te in pace, geniu american", a scris Jerry Saltz, un critic al New York Magazine, castigator al premiului Pulitzer la categoria "Critica". "El a publicat 'The Americans' in 1958. A schimbat lumea", a notat acesta.

"The Americans" s-a inscris pe linia "Generatiei beat", o miscare literara si artistica, in care urmarea instinctului prevala asupra fundamentelor tehnicilor caracteristice fotojurnalismului.

Albumul a fost considerat deprimant si subversiv, dezvaluind partea intunecata a visului american: saracia, segregarea, inegalitatea si solitudinea.
Facebook ShareTweet
 Marti, 10 Septembrie 2019, ora 18:59

 Articol citit de 2164 ori

Citeste si: