A murit istoricul Dinu Giurescu, membru al Academiei Romane si fost deputat pe listele USL

Marti, 24 Aprilie 2018, ora 18:46
7366 citiri
A murit istoricul Dinu Giurescu, membru al Academiei Romane si fost deputat pe listele USL
Foto: Camera Deputatilor

Istoricul Dinu Giurescu, membru al Academiei Romane, a incetat din viata marti, la varsta de 91 de ani.

Informatia a fost confirmata pentru Mediafax de Academia Romana.

Nascut la 15 februarie 1927, Giurescu era din 1968 doctor in istorie. A fost, din 2001, membru titular al Academiei Romane. In aprilie 2014 a devenit, pentru un an, vicepresedinte al Academiei Romane.

Printre lucrarile pe care le-a scris se numara "Istoria ilustrata a romanilor" (1981), in colaborare cu Constantin C. Giurescu, "Romania in al doilea razboi mondial" (1999); "Cade Cortina de Fier -Romania 1947" (2002) etc.

Dinu C. Giurescu a candidat la alegerile din 2012, pe listele USL din acea vreme, dar a demisionat din functia de deputat, dupa ce a fost ales vicepresedinte al Academiei Romane, la 24 aprilie 2014.

La sfarsitul anului 2013, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a remis un document, din care reiese ca Dinu Giurescu a furnizat informatii catre Securitate, insa nu i s-a atribuit calitatea de colaborator.

Conform legii, pentru a fi declarat colaborator este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii: prima este ca persoana sa fi furnizat informatii, sub orice forma, organelor de Securitate, informatii care sa se refere la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar cea de a doua conditie este ca aceste informatii furnizate sa vizeze ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In cazul lui Dinu Giurescu nu s-a stabilit ca a fost indeplinita aceasta a doua conditie.

Giurescu ar fi fost recrutat de catre Securitate in martie 1967, cand a "acceptat colaborarea, insa a insistat ca despre acest lucru sa nu se stie la M.A.E. si nici sa nu se faca valva".

Scopul recrutarii a fost de a informa "asupra problemelor importante ce se petrec in M.A.E", deoarece "prin natura muncii sale, are posibilitatea sa furnizeze unele informatii care intereseaza organele D.G.I" si "are sanse" de a ajunge "functionar-diplomat" si "nu in ultimul rand ca, prin natura functiei, poate intra in contact cu cetateni straini".

CNSAS mai arata ca istoricul a fost instruit si trimis cu sarcini in exterior in anul 1980 (S.U.A.), 1981 (Anglia si Franta), 1985 (R.F.G.) si a furnizat un numar mare de note informative privind discutiile pe care le-a avut cu diplomati straini acreditati la Bucuresti, precum si referitoare la activitatea desfasurata in exterior si persoanele cu care a luat legatura.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Giurescu deces Academie, #Securitate deputat USL , #deces
Comentarii