21 de organizatii civice cer Guvernului sa nu adopte OUG pe Justitie

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 16:37
3950 citiri
21 de organizatii civice cer Guvernului sa nu adopte OUG pe Justitie
Foto: Arhiva Pixabay

21 de organizatii civice solicita Guvernului sa renunte la ordonantele de urgenta privind modificarea Codurilor Penale si anunta ca pregatesc proteste in strada.

Apelul vine in contextul in care Executivul s-a reuneit astazi in sedinta, incepand cu ora 16:00, existand posibilitatea ca OUG pe Codurile Penale sa fie adoptata.

Vezi si Protest anuntat azi in Piata Victoriei, la aceeasi ora cu sedinta de guvern

"Organizatiile non-guvernamentale si comunitatile civice semnatare somam in termenii cei mai fermi Guvernul Romaniei sa nu adopte, nici la sedinta de azi de la orele 16:00, nici ulterior, o ordonanta de urgenta care sa modifice Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Nu exista niciun temei rezonabil care sa justifice urgenta, astfel ca punerea acestor doua legi deosebit de importante in acord cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei se poate efectua prin procedura legislativa normala, in Parlament", se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Asociatiile atrag atentia ca "interesele unor persoane din conducerea actualei majoritati parlamentare, persoane condamnate definitiv, in prima instanta si/sau urmarite penal, care de mai bine de doi ani exercita cu rea-credinta demnitatile publice pe care le-au ocupat, direct sau indirect, in urma alegerilor parlamentare de la 11 decembrie 2016, nu constituie temeiuri rezonabile pentru adoptarea unei anumite legislatii prin proceduri exceptionale".

"Guvernul Romaniei, chiar daca este condus de o persoana fidela presedintelui Camerei Deputatilor si PSD, al carui cazier penal este notoriu, nu este avocatul acestor domni si doamne. Membrii Guvernului se afla in serviciul public si ar face bine sa nu uite asta", subliniaza organizatiile.

Oamenii acestei tari traiesc sub imperiul unei presiuni enorme legate de justitie

Acestea ii cer in special ministrului Tudorel Toader sa opreasca "in acest moment" orice tentativa de a modifica Codurile Penale.

"Cerem in mod special Ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader, autorul proiectelor de ordonanta de urgenta in domeniul justitiei, a legislatiei penale si procesual penale, respectiv autorul infamei Ordonante de Urgenta a Guvernului nr. 7/2019, care a determinat proteste fara precedent ale magistratilor, sa opreasca in acest moment orice tentativa de modificare a Codurilor Penale. Iar daca planurile despre existenta carora exista informatii in presa nu vor fi abandonate, vom ramane in strada pana la demisia doamnei Prim-Ministru Viorica Dancila si, implicit, a intregii echipe guvernamentale.

De asemenea, cu acelasi avertisment, cerem imperios Guvernului Romaniei sa se abtina de la adoptarea de noi ordonante de urgenta, indiferent de domeniu, daca nu sunt cu adevarat si obiectiv urgente, cel putin pana la publicarea rezultatelor referendumului din 26 mai 2019.

Oamenii acestei tari traiesc sub imperiul unei presiuni enorme legate de justitie, de legislatia penala si procesual-penala deja de prea mult timp si trebuie lasati sa-si vada de vietile lor, nestingheriti de politicieni condamnati sau cu dosare penale. Iar statul roman trebuie sa revina in serviciul public, al interesului general, asa cum a fost gandit de parintii sai fondatori, la Mica si la Marea Unire", conchide sursa citata.

Organizatiile semnatare sunt Asociatia Platforma Initiativa Romania, #activAG Pitesti, Aradul Civic, Actiunea Civica Galati, Coruptia Ucide, Diaspora Franta solidara cu Romania, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Oradea Civica, Reset, #REZISTENTA, Rezistenta din Diaspora, Rezist Galati, Rezist Lyon, #Rezist Milano, #Rezistam si la Paris, Rezist WMW, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticoruptie Cluj, Va Vedem din Sibiu, VeDem Just - Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca are informatii ca Guvernul Dancila are de gand sa dea "foarte foarte curand" ordonantele pe Justitie si a avertizat Bucurestiul ca, daca se va intampla asa ceva, CE va actiona imediat impotriva Romaniei.

Iata aici detalii - Timmermans avertizeaza Guvernul Dancila sa nu dea azi ordonantele pe Justitie: Comisia va actiona imediat. Nu e timp de pierdut!

In replica, Tudorel Toader a spus ca declaratiile oficialilor europeni au un puternic potential electoral.

"De data recenta, ca si dvs, vad si eu cum oficiali europeni isi exprima ingrijorari, dar ele sunt exprimate cu caracter preventiv, dar puternic potential electoral.

Formulez o simpla si respectuoasa solicitare si anume sa ne cunoastem sa ne respectam competentele, sa ne respectam demnitatea si specificul national", a declarat Toader.

Citeste aici mai multe detalii - Toader ii raspunde lui Timmermans: Sa ne respectam competentele, demnitatea si specificul national

De asemenea, precizam ca ambasadele mai multor state occidentale au transmis, miercuri, un mesaj public in care isi exprima ingrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar romanesc si cer Guvernului Dancila sa nu faca modificari prin care statul de drept si lupta impotriva coruptiei ar putea fi slabite.

12 ambasade ale unor state occidentale cer Guvernului Dancila sa nu adopte OUG pe Justitie

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#organizatii civice oug coduri penale , #justitie
Comentarii