Romanul care inconjoara Mont Blanc-ul: Alearga peste 170 de kilometri pentru o cauza nobila

Marti, 14 August 2018, ora 14:58
4409 citiri
Romanul care inconjoara Mont Blanc-ul: Alearga peste 170 de kilometri pentru o cauza nobila
Foto: Andrei Zafiu

In perioada 27 August - 2 Septembrie, capitala alergarii montane este Chamonix, Franta, care gazduieste in acest interval cea de a 16-a editie a concursului international de trail running, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) . Competitia are loc in Alpi, la poalele masivului Mont Blanc.

Anul acesta, 8.600 dintre cei mai buni alergatori montani din intreaga lume vor lua startul intr-una dintre cele 7 probe propuse de organizatori. Dupa multe curse dificile pe care este nevoie sa le termine cu bine pentru a acumula numarul de puncte pentru calificare, concurentii asteapta aproximativ 2 luni rezultatele tragerii la sorti, in urma careia se stabileste cine se poate prezenta la start (cererile de participare sunt mult mai multe decat capacitatea care poate fi sustinuta din punct de vedere administrativ).

UTMB s-a organizat pentru prima oara in anul 2003, an in care au participat la concurs 700 de alergatori, intregul eveniment avand un buget total de 60.000 de euro. In acel an, Dawa Dachhiri Sherpa castiga cursa, devenind o inspiratie pentru mii de alergatori montani. Doar 67 de participanti au reusit sa duca la bun sfarsit cursa in 2003, an in care conditiile meteo au pus in mare dificultate alergatorii (ploaie, frig, grindina).

Proba regina a intregului eveniment este cea prin care alergatorii inconjoara intregul masiv Mont Blanc, parcurgand un traseu lung de 171 de km, cu 10.300 de m diferenta de nivel. In acest parcurs, concurentii traverseaza 3 tari: Franta, Italia si Elvetia. Pentru un turist normal, acest traseu poate fi parcurs in 6-7 zile, insa competitorii de la UTMB il alearga in 20 - 46 de ore.

12 alergatori montani din Romania vor lua startul UTMB pe 31 August, in proba de 171 km. Fiecare are propriul motiv de a concura, iar in unele cazuri sportivii aleg sa sustina si anumite cauze sociale prin care isi propun sa faca fundraising pentru a sprijini un ONG.

Claudiu Beletoiu este un astfel de alergator, dorinta sa de participare la UTMB fiind una veche: inca din 2014, cand a inceput sa concureze in cursele de trail. La aceasta editie a ultramaratonului din Mont Blanc, Claudiu a ales sa sustina HOSPICE Casa Sperantei si noul centrul socio-medical dedicat copiilor de la Adunatii Copaceni (care va functiona pe spatiul domeniului donat Fundatiei de catre Familia Florescu, in anul 2012).

Experienta negativa pe care a avut-o cu o spitalizare in primii ani de viata l-a determinat sa sprijine un proiect care va face ca realitatea unei internari sa arate diferit pentru copiii care vor beneficia de servicii gratuite de ingrijire paliativa acordate de HOSPICE.

"La varsta de 7 ani am suferit un accident in urma caruia doctorii au decis sa imi fie amputat bratul drept. M-am bucurat insa de o salvare miraculoasa si de continuarea unei vieti normale, motiv pentru care am ales sa ajut alti copii bolnavi, care merita sa se bucure de cei mai frumosi ani din viata. Am incredere in serviciile oferite de HOSPICE si in diferenta pe care o va face noul centru de la dunatii Copaceni pentru copiii beneficiari", precizeaza Claudiu Beletoiu, voluntar al organizatiei din Aprilie 2018.

El a ales sa isi promoveze campania cu ajutorul platformei de fundraising online Galantom, pagina dedicata cauzei putand fi accesata la acest link:

In Bucuresti si imprejurimile Capitalei traiesc peste 5.000 de copii care sufera de boli cu prognostic de viata limitat. Peste 8.000 de parinti sunt implicati in ingrijirea acestor copii bolnavi, dar nu beneficiaza de o sustinere adecvata, medicala, sociala sau psihologica. De asemenea, peste 10.000 de copii care se confrunta cu decesul unui membru al familiei au nevoie de suport.

"Speram ca prin acest centru sa facem ca fiecare zi sa conteze pentru cei care vor gasi aici gazduire si tratament, precum si o casa pentru familiile lor. Mai avem insa un drum lung de parcurs. Dupa renovarea unei cladiri absolut speciale, conacul Florescu - o cladire de patrimoniu pe care o redam inapoi societatii, cu scopul sustinerii acestei cauze sociale relevante, avem nevoie de fonduri pentru dotare, echipare, mobilare, anagajarea si instruirea personalului si sustinerea serviciilor de zi cu zi.

Pentru acest lucru avem nevoie de sustinerea comunitatii, de aceea ne bucuram cand oamenii ne cunosc si ajung sa ne sustina. Iar Claudiu este mai mult decat un sustinator, este un prieten care ajuta de fiecare data cand e nevoie si ii suntem foarte recunoscatori", a declarat Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE.

HOSPICE are nevoie in continuare de sustinerea tuturor donatorilor, cauza in care si Claudiu a considerat sa se implice, dedicandu-i toate antrenamentele de pregatire si participarea sa din acest an la UTMB. Aceia care doresc sa afle mai multe detalii despre centrul de la Adunatii Copaceni, pot consulta site-ul dedicat.

Claudiu Beletoiu si-a inceput cariera de alergator amator la 22 de ani, in Octombrie 2013. In 2017 a alergat 4 curse de peste 100 de kilometri, inregistrand un numar de peste 3.000 de kilometri in atrenamente. Anul 2018 deja i-a adus deja in palmares o cursa importanta: Transgrancanaria 360 si alergarea unei distantei de 269 de kilometri, o provocare individuala desfasurata in regim de auto-gestionare si auto-orientare (nicio portiune de traseu nefiind marcata).

Pentru urmatorii 3 ani, Claudiu isi propune o cursa de peste 300 de kilometri (Tor des Geants sau AVP501), un ultramaraton in jungla amazoniana (Jungle Marathon), iar in termen de 5 ani isi doreste sa ajunga sa alerge 1.000 de kilometri dintr-o singura etapa (nu in sistem multi-stage).

Participarea lui Claudiu Beletoiu din acest an la UTMB este sprijinita de HONDA Romania, care sustine miscarea si programele dedicate unui stil de viata activ.

Din anul 2015, Claudiu ajuta incepatorii sa se initieze in alergare prin intermediul antrenamentelor de Joi dimineata (6.00 AM, pe stadionul Dinamo), programul sau de alergare SUNT IN FORMA (sunt-in-forma.ro) fiind urmat pana in prezent de peste 700 de persoane, numar de participanti care va creste in perioada imediat urmatoare, prin alaturarea alergatorilor din TEAM HOSPICE la sesiunile de pregatire.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Claudiu Beletoiu Hospice, #proiecte caritabile Hospice, #proiecte Hospice , #maraton