Nurofenul si nedreptatea care ne-a unit

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 09:00
13558 citiri
Nurofenul si nedreptatea care ne-a unit
Foto: Facebook/Andreea Raducan

Era o vreme, nu foarte indepartata, cand Romania domina gimnastica. Pe atunci, Statele Unite ale Americii, care in prezent nu au rivale, nu contau in lupta pentru medalii.

In urma cu 18 ani, mai precis pe 21 septembrie 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, Romania ocupa toate cele trei pozitii ale podiumului in proba de individual compus. Asta dupa ce castigase medalia de aur si in proba pe echipe.

Vedeta echipei era o tanara de 17 ani, pe numele ei Andreea Raducan, care impresiona prin precizia si eleganta cu care executa exercitiile. Andreea avea insa sa ramana cunoscuta pentru o nedreptate care a scos sute de romani in strada.

Ajunsa in finala de la invidual cu cea mai mare nota, Andreea Raducan, incercata de o raceala, a avut prestatii impresionante la cele patru aparate, obtinand o nota de peste 9.8 la exercitiul de la sol.

Cu un total de 38.893, Andreea n-a avut practic adversara si a urcat meritat pe prima treapta a podiumului, completat de alte doua gimnaste romane, medalie de argint pentru Simona Amanar si medalie de bronz pentru Maria Olaru.

Bucuria a durat insa doar cateva zile, pentru ca, printr-o decizie extrem de controversata, Comitetul Executiv al Comitetului International Olimpic a hotarat sa-i retraga medalia Andreei, dupa ce gimnasta romana a fost testata pozitiv la un control antidoping, cu preudoefedrina, o substanta interzisa la vremea respectiva.

Cu o seara inainte de finala probei de individual compus, Andreea a luat o pastila de Nurofen, la recomandarea medicului echipei, impotriva racelii. Cum micuta noastra sportiva avea mai putin de 40 de kilograme, medicamentul a depasit limitele permise.

Decizia a starnit o adevarata revolta in sanul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, condus atunci de Ion Tiriac, presei internationale, dar si in randul romanilor, care s-au mobilizat si au iesit in strada peste a cere dreptate pentru Andreea Raducan.

Comitetul International Olimpic a fost de neinduplecat, iar medalia de aur a ajuns la Simona Amanar, in timp ce Maria Olaru a primit-o pe cea de argint, iar chinezoaica Liu Xuan si-a facut loc pe podium, primind medalia de bronz. Cazul a ajuns la Curtea de Arbitraj Sportiv, care a concluzionat ca Andreea n-a avut niciun avantaj de pe urma folosirii preudoefedrinei, insa, cu toate acestea, decizia Comitetului Olimpic International a fost mentinuta.

La 18 ani distanta, Andreea Raducan nu si-a primit inca medalia inapoi, cu toate ca preudoefedrina nu se mai afla pe lista medicamentelor interzise de CIO. Fosta noastra campioana priveste partea pozitiva a scandalului de dopaj in care a fost implicata la Jocurile Olimpice de la Sydney.

"Daca nu luam acel Nurofen, lumea nu mai iesea in strada sa ma sustina. Lucrurile importante din viata mea s-au intamplat in momentele potrivite", a declarat, in urma cu ceva ani, Andreea Raducan, care a lansat chiar si o carte despre experienta de la Sydney, intitulata "Reversul medaliei".

Din fericire, Andreea a reusit sa treaca peste acest scandal si cariera ei post-gimnastica e una de succes, fiind in prezent presedintele Federatiei Romane de Gimnastica.

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Andreea Raducan medalie retrasa, #Andreea Raducan Nurofen, #Andreea Raducan Jocurile Olimpice , #gimnastica
Comentarii