Iata cand va avea loc Turul ciclist al Romaniei

Marti, 20 August 2019, ora 13:47
2955 citiri
Iata cand va avea loc Turul ciclist al Romaniei
Foto: turulromaniei.com

A 52-a editie a Turului Romaniei, una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism din Sud-Estul Europei, va avea loc, toamna aceasta, in perioada 11-15 septembrie. Echipa nationala a Romaniei va da piept cu unele dintre cele mai puternice echipe cicliste din lume, pe un traseu de 707 kilometri, care porneste din Cluj-Napoca, ajunge pe TransBucegi (Drumul Babelor) si se incheie in Bucuresti, surprinzand unele dintre cele mai frumoase peisaje din tara noastra.

Turul Romaniei, competitia de profil cu cea mai mare traditie din Romania, organizata de Federatia Romana de Ciclism, a avut loc pentru prima data in 1934, Romania fiind cea de-a sasea tara din lume care a gazduit un tur national de ciclism.

'Mica Bucla', asa cum mai este cunoscut evenimentul, este inclusa in calendarul competitional european al Uniunii Cicliste Internationale, care anul acesta a promovat competitia romaneasca la categoria 2.1. Calificativul permite ca la Turul Romaniei sa ia parte si echipe profesioniste care participa in Turul Frantei sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale si nationale.

La Turul Romaniei - editia 2019 vor participa 20 de echipe, dintre care 6 echipe nationale si 14 echipe continentale: Team Novak, Echipa Nationala a Romaniei, Lokosphinx (Rusia), VosterATS Team (Polonia), Giotti Palomar Victoria (Romania), LKT Team Brandenburg (Germania), Vivo Massi (Paraguay), Kyiv Capital (Ucraina), Echipa Nationala a Slovaciei, CCC Development Team (Polonia), Elkov Author (Cehia), Team Hurom (Polonia), Friuli Cycling Team (Italia), Team Illuminate (SUA), Monkey Town (Olanda), Echipa Nationala a Rusiei, Echipa Nationala din Belarus, Echipa Nationala a Estoniei, Echipa Nationala a Turciei, precum si Vino Astana Motors (Kazakhstan).

Obiective turistice importante pe harta Turului Romaniei

Cu aproximativ 140 de ciclisti care se vor lupta pentru mult ravnitul tricou galben, in cadrul a 5 etape, cursa promite sa fie un spectacol menit sa promoveze atat ciclismul romanesc, cat si incurajarea mersului pe bicicleta in randul populatiei si turismul romanesc.

Traseul stabilit pentru aceasta editie surprinde obiective turistice importante ale tarii si trece prin orasele Cluj-Napoca, Sighisoara, Brasov, Focsani, Buzau, Targoviste, Ploiesti, ajungand in final la Bucuresti. Mai mult, Micla Bucla este prima competitie care ajunge pe TransBucegi (Drumul Babelor), singurul drum din tara noastra care traverseaza Muntii Bucegi, ajungand pana in apropierea obiectivelor - Sfinxul si Babele. Penultima etapa a Turului Romaniei are ca punct de finish Piatra Arsa, aflata la o altitudine de 1950 de metri, la jumatatea distantei dintre Babele si Cota 2000. Construita in anul 1935, Cabana Piatra Arsa a fost transformata intr-o baza sportiva, care primeste in fiecare an numerosi sportivi in cantonament.

"Turul Romaniei este mai mult decat un eveniment prestigios dedicat promovarii ciclismului romanesc si international. Este o platforma prin care ne dorim sa ii incurajam pe romani sa pedaleze pentru o viata mai frumoasa si sa promovam mersul pe bicicleta in randul populatiei, la orice varsta. De aceea, pe langa competitiile dedicate profesionistilor, vom gazdui in cadrul Turului Romaniei o serie de competitii dedicate pasionatilor si familiilor. Totodata, Turul Romaniei este o importanta platforma de promovare turistica a Romaniei, traseul de anul acesta fiind conceput astfel incat sa surprinda printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale tarii. Suntem mandri ca o competitie sportiva ajunge pentru prima data pe TransBucegi, unul dintre cele mai frumoase drumuri ale patriei, care a fost mult timp inchis circulatiei publice", a declarat Eduard Novak, Presedintele Federatiei Romane de Ciclism.

Etapele Turului Romaniei:

Etapa 1 Cluj-Napoca - Sighisoara (177 kilometri)

Traseu: Cluj-Napoca - DN1C- Valcele-Apahida - Sighisoara

Etapa 2 Brasov-Focsani (177 kilometri)

Traseu: Brasov - DN 11 - Focsani

Etapa 3 Buzau - Targoviste (125 kilometri)

Traseu: Buzau - E 85 - Targoviste

Etapa 4 Ploiesti - Piatra Arsa (126 kilometri)

Traseu: Ploiesti - RAR Prahova - DN 72/DJ156 - Piatra Arsa

Etapa 5 Bucuresti (102 kilometri, circuit urban)

Traseu: Piata Victoriei - Soseaua Kisseleff - Piata Arcul de Triumf - Bulevardul Regele Mihai I - Piata Presei Libere (15 ture)

In cadrul Turului Romaniei vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (acordat liderului in clasamentul general), tricoul alb (acordat celui mai bun sportiv roman) si tricoul rosu (acordat celui mai bun catarator).

Partenerii principali ai Turului Romaniei sunt Auchan si Ministerul Tineretului si Sportului, alaturi de partenerul de mobilitate - Skoda, partenerii institutionali - Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Targoviste si Consiliul Judetean Cluj si partenerii de organizare: Danone (Tricoul Galben & Cel mai bun roman), Coccolino (Tricoul Cel mai bun sprinter), Persil (Tricoul cel mai bun U23), Auchan (Tricoul cel mai bun Roman), Vodafone, Chio, Cristim, Eti Dare, Gatorade, Perfect Fit (Mars), Banca Transilvania, Prodlacta, Wanted si Zuzu FIT.

Despre Turul Romaniei

Turul Romaniei sau "Mica Bucla" este cea mai importanta competitie ciclista din Romania, organizata de Federatia Romana de Ciclism. Prima editie a Turului, castigata de echipa Bulgariei, a avut loc in 1934, pe o distanta de 1026 de kilometri, avand 7 etape.

Originile Turului Romaniei dateaza insa de la inceputul secolului trecut. In august 1910, inspirata de Turul Frantei, publicatia autohtona "Revista Automobila" a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenti, pe ruta Bucuresti-Sinaia-Targoviste-Butimanu-Bucuresti. Odata cu venirea Primului Razboi Mondial, competitia s-a oprit. In 1934, ziarul 'Sportul Zilnic' a organizat prima editie a Turului Romaniei, tara noastra devenind a sasea din lume cu propriul tur national dedicat ciclistilor. Din 1950 pana in 1974, Turul Romaniei a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioada de pauza pana in 1983. Din 1984, a fost reluata organizarea Turului.

Cea mai rapida cursa parcursa in cadrul Turului Romaniei a fost in 1974, intre Pitesti si Bucuresti, cand cei 109 kilometri au fost parcursi cu o medie de 52,516 km/h. Inainte de 1989, sportivii romani au obtinut victorii importante, rutierii autohtoni castigand 21 de editii. Mircea Romascanu si Constantin Dumitrescu, doua legende ale ciclismului romanesc, au castigat fiecare de 3 ori Turului Romaniei, fiind cel mai mare numar de victorii individuale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ciclism Turul Romaniei 2019 , #ciclism