Horia Colibasanu si colegii sai de expeditie au renuntat la deschiderea unei rute noi in Himalaya

Joi, 23 Mai 2019, ora 17:02
6088 citiri
Horia Colibasanu si colegii sai de expeditie au renuntat la deschiderea unei rute noi in Himalaya
Foto: Facebook/Horia Colibasanu

Horia Colibasanu, alpinistul roman care a urcat pe opt dintre cele 14 varfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, a renuntat la expeditia din acest an, aceea de a deschide o ruta noua spre varful Dhaulagiri (8.167 de metri), din cauza vremii nefavorabile care i-ar fi expus pe el si pe echipa sa la riscuri foarte mari.

Colibasanu, impreuna cu Marius Gane si Peter Hamor, si-au propus ca in primavara acestui an sa urce pe creasta nord-vestica a muntelui Dhaulagiri pe o ruta noua.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de reprezentantii alpinistului roman, plecati in Himalaya de la inceputul lunii aprilie, cei trei sportivi au reusit sa ajunga pana la 5.600 de metri altitudine, dar mai departe nu au putut continua in lipsa conditiilor de vreme potrivita pentru ascensiuni la mare altitudine.

"Aveam nevoie de o fereastra de vreme buna, cu vant pana in 30 de km/h in zona varfului, pentru macar patru zile. Urma sa mergem incet, pentru ca aveam greutate de carat si nu eram aclimatizati la mare altitudine. Anul acesta, fereastra nu a venit. Se pare ca, la fel ca in 2014, o perturbare a vremii in emisfera nordica, duce la ploi interminabile in Romania, inundatii in Slovacia si lipsa unor ferestre pentru ascensiuni fara oxigen in Himalaya", a declarat Horia Colibasanu.

Timisoreanul este totusi optimist in ceea ce priveste acest proiect, in conditii de vreme potrivita pentru ascensiuni alpine.

"Partea buna pentru aceasta ruta este ca am depasit portiunea cea mai dificila, un horn si perete tehnic foarte greu, zona cu piatra care se poate desprinde. Am parcurs de foarte multe ori aceasta portiune pentru ca a fost nevoie sa o echipam pentru catarat. La capatul ei, mai sus de 5.600 de metri, pe creasta, deja se poate merge pe picioare. Anul viitor, cu o vreme buna, cu traseul partial echipat, sansele noastre sunt mult mai mari", a completat Colibasanu.

Echipa de expeditie pe Dhaulagiri a fost formata din Horia Colibasanu (42), Marius Gane (51) - sportiv roman de performanta si alpinist de mare altitudine si Peter Hamor (53) - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 varfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.

Cei trei sportivi au avut o ascensiune fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor.

In 2019, a avut loc cea de-a 21-a expeditie internationala a lui Colibasanu si cea de-a 16-a in Himalaya.

Citeste si Alpinistul Horia Colibasanu a fost decorat de Iohannis cu "Steaua Romaniei"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Horia Colibasanu abandonat, #Horia Colibasanu Himalaya , #alpinism