Ce-am fost si ce-am ajuns: Ce obiectiv are Romania la Campionatul European de gimnastica

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 16:03
5978 citiri
Ce-am fost si ce-am ajuns: Ce obiectiv are Romania la Campionatul European de gimnastica
Foto: Hepta.ro

Romania participa cu doar trei sportive, Denisa Golgota, Nica Ivanus si Carmen Ghiciuc, la editia 2019 a Campionatelor Europene individuale de gimnastica artistica de la Szczecin (10-14 aprilie) din Polonia, unde obiectivul este de a cuceri una-doua medalii, a declarat antrenorul coordonator al lotului feminin national, Nicolae Forminte.

"Sunt trei gimnaste, care speram sa fie sanatoase si sa formeze nucleul de baza al echipei de la Mondiale. Obiectivele propuse pentru aceasta competitie sunt una-doua medalii, plus una-doua finale si speram ca fetele vor fi capabile sa le indeplineasca. Toate vor face individual compus si incercam calificarea in cat mai multe finale posibile. Am urmarit si evolutia contracandidatelor noastre, multe state au progresat fantastic de mult, continua sa progreseze. Practic 10-12 natiuni din Europa vin la competitie cu pretentii la finale si la medalii. Denisa Golgota speram ca va face un concurs foarte bun si va prinde finala de la individual compus, plus inca una-doua finale, la sol si sarituri. Nica Ivanus va incerca sa faca individual compus, sa prinda calificarea pentru Jocurilor Europene, dar si finale la barna si sol, iar Carmen Ghiciuc se va axa pe individual compus", a spus Nicolae Forminte pentru Agerpres.

Denisa Golgota este sportiva care are cele mai mari sanse la medalii, dupa argintul de la sol si bronzul de la sarituri cucerite anul trecut la Europene.

Aproape inerent, problemele de sanatate au afectat pregatirea pentru Europene, dar aceasta competitie reprezinta insa un prim pas in pregatirea Mondialelor de la Stuttgart (4-13 octombrie), decisive pentru calificarea la JO 2024

"Pregatirea a decurs intr-un mod destul de apropiat de ce ne-am propus. Durerile inerente, cauzate de suprasolicitare, uzura si de crestere, pentru ca e o perioada in care fetele se dezvolta, ne-au impiedicat sa avem o pregatire continua, a trebuit sa facem destul de multe ajustari la program, dar una peste alta, cred ca fetele ajung la aceasta competitie pregatite pentru ceea sunt capabile sa prezinte in acest moment, Tinta noastra este Campionatul Mondial din toamna, iar acest European este doar o forma de verificare a unor elemente pe care intentionam sa le prezentam la Mondiale, unde e posibil sa mai adaugam ceva. In momentul in care a trebuit sa facem inscrierea nominala la aceasta competitie, starea de sanatate a multora din colectivul de sportive nu ne dadea garantia ca vor fi remediate la timp incat sa se si pregateasca, aici ma gandesc la dureri care treneaza de foarte multa vreme. Au mai fost si racelile, epidemia de gripa de la inceputul pregatirii, in care practic fiecare componenta a avut doua recidive cel putin. In ianuarie si februarie am fost decimati de aceasta raceala. Din cauza actualului sistemului de achizitii, ne-a prins cu farmacia mai putin pregatita cu antiviralele", a adaugat antrenorul lotului national.

Europenele din Polonia ofera calificarea pentru Jocurile Europene de la Minsk, din luna iunie, unde Romania spera sa califice una-doua fete.

"In acest moment, eu si intregul colectiv tehnic suntem foarte concentrati pe un singur varf de forma si acela va fi la Campionatul Mondial, unde jucam calificarea Romaniei la Jocurile Olimpice. Celelalte competitii sunt intermediare, acordam importanta cuvenita fiecareia si vom incerca sa le tratam foarte serios, dar mereu avem in gand sa evitam pe cat posibil incidentele care tin de sanatate si care ar putea sa ne scoata din circuit gimnastele pe care mizam la Mondiale. Colectivul este destul de restrans si nu avem posibilitatea sa ne permitem sa pierdem pe nimeni. Calificarea la Jocurile Europene e destul de stufoasa si complicata, un prim criteriu ar fi clasarea in primele 18 gimnaste la individual compus si apoi finalistele si medaliatele pe fiecare aparat au o sansa. Sa speram ca 1-2 gimnaste vor fi prezente la Jocurile Europene", a declarat tehnicianul Nicolae Forminte.

Antrenorul din Constanta spera ca pentru Mondialele de la Stuttgart sa formeze o echipa capabila sa aduca si calificarea la Olimpiada, dar nu stie inca daca va putea conta si pe Larisa Iordache, aflata in recuperare dupa o interventie chirurgicala la tendonul ahilian: "Pentru echipa de la Mondiale se vor bate fetele care au varsta de seniorat, dar va depinde de nivelul lor de pregatire. Sunt aceste trei fete, la care speram ca se vor adauga Ioana Crisan, daca va fi recuperata dupa interventia chirurgicala, Maria Holbura, Laura Iacob, Alexandra Mihai, Iulia Berar, Ana Maria Puiu, Maria Pana, care indeplinesc criteriul de varsta si din acestea sa speram ca vom avea la indemana cinci gimnaste capabile sa indeplineasca obiectivul de calificare la Jocurile Olimpice. De Larisa Iordache, eu nu stiu nimic despre situatia ei, asa ca nu pot sa vorbesc. Daca va fi valida, va dori sa faca si va putea sa participe, Larisa Iordache va fi ca cireasa de pe tort, sa zic asa".

Fetele au programat la Szczecin concursul de calificare pe 11 aprilie, iar finala de la individual compus se va desfasura pe 12 aprilie. Finalele pe aparate au loc sambata 13 aprilie, la sarituri si paralele, respectiv duminica la barna si sol.

La Europenele de anul trecut, de la Glasgow, Romania a cucerit doua medalii, ambele prin Denisa Golgota, argint la sol si bronz la sarituri.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Romania Campionat European gimnastica, #Nicolae Forminte gimnastica Romania , #gimnastica