Sorin Oprescu, ingrijorat ca fostul sau sofer era agresiv cu mituitorii: Ce, omul e nebun?

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 21:29
6256 citiri
Sorin Oprescu, ingrijorat ca fostul sau sofer era agresiv cu mituitorii: Ce, omul e nebun?
Foto: Arhiva Ziare.com

Sorin Oprescu se arata ingrijorat de faptul ca Cristian Stanca zis "Grenada", fostul sau sofer, se comporta agresiv cu reprezentantii firmelor care dadeau mita pentru lucrari, deoarece acest comportament i-ar fi putut determina sa formuleze denunturi, potrivit rechizitoriului prin care primarul suspendat al Capitalei a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Subiectul a fost discutat de primar pe 5 septembrie 2015 cu Bogdan Cornel Popa, director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, trimis in judecata in acelasi dosar pentru mai multe infractiuni.

Sorin Oprescu, trimis in judecata - Primul termen in proces (Video)

"Atunci cand Popa Bogdan Cornel s-a plans pe parcursul intalnirii de comportamentul agresiv al lui Stanca Cristian, invederand ca 'Pai, tocmai! S-a dat in prestatori! Stiti, in g... cand am facut noi gardul ala in 2013?', inculpatul Oprescu Sorin Mircea a reactionat spunand ca 'Ce, omul e nebun? Inseamna ca toate i se trag de acolo! (...) Da' las' ca-l iau eu! Il... (neinteligibil)... Nu, da' asta-i permite sa faca d-astea?'. In atitudinea inculpatului Oprescu Sorin Mircea este vizibila importanta acordata prestatorilor, aceleasi persoane cu cele care ii remit mita, fiind o 'nebunie' ca acestia sa se simta agresati, deoarece ar putea denunta faptele, ceea ce s-a si intamplat", se arata in rechizitoriu.

Potrivit acestuia, situatia lui Cristian Stanca fusese discutata de cei doi si anterior, in conditiile suspiciunilor privind posibile legaturi ale fostului sofer al primarului cu un clan interlop, dar si pentru ca "Grenada" afirmase ca se simtea supravegheat.

Sorin Oprescu, trimis in judecata pentru luare de mita, spalare de bani, abuz si constituire de grup infractional

"Dupa ce a evidentiat eforturile pe care le-a depus si le depune in vederea evitarii descoperirii activitatii infractionale desfasurate de Popa Bogdan Cristian si Stanca Cristian (deoarece, acestia constituind esalonul secundar prin care Oprescu Sorin Mircea tinea legatura cu grupul, descoperirea lor ar conduce si la descoperirea propriei activitati), inculpatul Oprescu Sorin Mircea a hotarat eliminarea lui Stanca Cristian din activitatea infractionala, avand in vedere riscul descoperirii, fie si in mod accidental, a propriei participatii", se mai mentioneaza in rechizitoriu.

In acest context, procurorii au apreciat ca "doar liderul unui grup poate decide eliminarea unuia dintre membri din activitate".

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Alaturi de Oprescu au mai fost deferite justitiei si alte opt persoane, printre care Bogdan Cornel Popa si Cristian Stanca.

Conform unui comunicat al DNA, in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infractional organizat, constituit de directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti.

"Initial, structura grupului era simpla si perfect adaptata scopului urmarit, presupunand doar un lider (directorul institutiei publice cu rol de autoritate contractanta, calitate in care dispunea de influenta necesara determinarii castigatorului unei proceduri de achizitii publice, dar si dreptul de a semna acordurile cadru si contractele), conducatori de societati private care doreau sa execute lucrari, precum si o suma de apropiati ai liderului care sa-l ajute, prin documente fictive si societati fara activitate, sa obtina in numerar, intr-o forma aparent legala, mita platita de contractorii privati", precizeaza DNA.

Potrivit sursei citate, pe masura ce alte persoane au aderat la grup in vederea obtinerii unor foloase materiale, in paralel cu demersurile liderului in vederea extinderii activitatii pentru marirea mitei, structura si functionalitatea grupului au suferit modificari, culminand la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui esalon de "secunzi" ai sai (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii.

"In acelasi context, in cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului pe inculpatii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela si Supeala Florin, persoane obediente fata de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit si el la conducerea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane si a impus introducerea in grup a inculpatului Stanca Cristian", precizeaza DNA.

Acesta din urma a fost angajat si promovat la ACCU la insistentele primarului municipiului Bucuresti, in vederea obtinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Bogdan Cornel Popa.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Oprescu rechizitoriu sofer agresiv, #Oprescu sofer agresiv mita , #arestat
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Am impresia ca asist la descrierea une organizati de natura mafiota.