Cum s-a suspendat suspendarea

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 11:00
32276 citiri

A doua zi dupa Craciun, Iohannis a zis "nu" propunerii facute de PSD-ALDE pentru postul de prim-ministru. Presedintele n-a justificat public refuzul. Circulasera, insa, in privinta familiei Shhaideh, date despre posibile legaturi cu Hezbollah si Bashar al-Assad. Orice om rational ghicea ca respingerea pesedistei a avut la baza informatii clasificate. Adica: imposibil de comunicat.

Suporterii noii majoritati au mimat, insa, ca nu inteleg. Drept care, imediat dupa anuntul de la Cotroceni, au pornit amenintarile. Mai intai au vorbit, desigur, analistii, care sunt pregatiti sa comenteze, fara timp de gandire, orice fenomen natural, supranatural sau paranormal. "Hai cu suspendarea!" "Incepe razboiul!" "E criza!" "E mai rau ca-n vremea lui Basescu!"

Nefiind analisti, seful pesedistilor si liderul ALDE au avut nevoie de trei ore ca sa intervina. Si ca sa ne spuna ca le mai trebuie o zi-doua pentru a decide ce fac. Au vorbit si ei despre suspendare, dar adaugand ca asa ceva ar vrea, de fapt, chiar presedintele. Acesta le ceruse - prudent, dar sec - o alta nominalizare. Neavand ceva pregatit, liderii noii majoritati au trecut la "dezvaluiri". Astea sunt foarte populare la noi.

Tariceanu a facut publica o conversatie pe care ar fi avut-o - "marti, dupa alegeri" - cu Iohannis. Dragnea a povestit si el ca presedintele a sunat-o pe Shhaideh si i-a dat teme de lucru, dar pe urma n-a mai raspuns la telefon. Retineti acest detaliu, va rog, e important pentru tara! Pe scurt: daca Iohannis a vorbit 45 de secunde, Dragnea si Tariceanu au irosit 45 de minute ca sa arate ca n-au busola.

In urmatoarele ore, s-au dezlantuit specialistii in elucubratii. Una dintre ele a venit de la seful grupului PSD din Camera, renumitul Nicolicea. Acesta a declarat ca noua majoritate ar putea recurge la demiterea presedintelui, ca sa instaleze cu orice pret un guvern Shhaideh, pentru ca dupa o zi-doua sa retraga decizia de suspendare, evitand astfel un referendum.

Altii au lansat o gogomanie si mai mare. Va fi referendum, au zis ei, dar va fi organizat de un guvern condus chiar de Dragnea, instalat la Palatul Victoria, in dispretul legii, imediat dupa suspendarea presedintelui si inlocuirea lui cu Tariceanu. Referendumul va esua, asa ca Iohannis o sa revina la Cotroceni. Cum Dragnea va fi prim-ministru fara sa fi fost desemnat de alesul din 2014, ambele tabere ar iesi in castig. Fiindca, ma-ntelegi, seful PSD si Iohannis sunt complici. Mare e gradina Domnului...

Peste 24 de ore, tonul dezbaterii s-a schimbat complet. Suspendarea s-a suspendat. PSD a scos din palarie numele lui Sorin Grindeanu. Ca si-n cazul Shhaideh, e un fost ministru care nu a devenit cunoscut la nivel national. S-a si intors, de altfel, dupa un mandat de deputat, la Timisoara, ca sef de consiliu judetean.

Cat a fost in Camera, a atras atentia intrucat a angajat o balerina ca sa-i scrie discursurile. Nu-i de mirare ca, in patru ani de deputatie, a vorbit doar un minut si 15 secunde. Asta gaseai pe internet despre cel propus premier, plus legaturile sale de afaceri.

Pe de alta parte, Dragnea a insistat ca guvernul va fi controlat de PSD. O spusese si saptamana trecuta. Numai ca, potrivit Constitutiei, nu un partid, nici o alianta de partide, ci Parlamentul controleaza executivul.

Culmea e ca, atunci cand il amenintau cu suspendarea, PSD si ALDE ii cereau insistent presedintelui sa respecte democratia parlamentara, care presupune tocmai un raport de subordonare a puterii executive in raport cu cea legislativa. Fuziunea PSD-guvern e cu atat mai problematica, cu cat Dragnea vrea, de fapt, sa dicteze partidului.

Klaus Iohannis nu s-a grabit sa anunte daca accepta noul nume trimis de pesedisti. Asa ca a mai avut parte de o repriza de amenintari. "Abia mai pot sa tin lumea sa nu iasa in strada", i-a transmis Dragnea presedintelui. Decretul de la Cotroceni n-a venit decat pe 30 decembrie. La cateva ore dupa publicare, seful PSD a afirmat ca orice intarziere ar fi dus la declansarea procedurilor de suspendare.

Mini-criza s-a sfarsit asa cum a inceput. Si anume, cu o "dezvaluire". Presedintele i-ar fi scris un SMS lui Grindeanu in care i-a urat succes. Cum premierul desemnat n-avea telefonul sefului statului, s-a temut ca e o gluma. A verificat numarul de telefon - da, ati ghicit! - cu domnu' Dragnea.

Auzind daravera, analistii s-au impartit in doua tabere: unii au sustinut ca presedintelui i-a fost frica sa mai iasa in fata poporului, iar altii au facut bascalie, zicand ca poate mesajul nu venea, totusi, de la Iohannis...

Asa s-a incheiat 2016. La multi ani, 2017!

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grindeanu premier, #PSD suspendare Iohannis , #premier