Vaccin hexavalent va fi disponibil abia din 15 aprilie

Sambata, 25 Martie 2017, ora 20:30
2250 citiri
Vaccin hexavalent va fi disponibil abia din 15 aprilie
Foto: Arhiva Ziare.com

Prima transa de 125.000 de doze de vaccin hexavalent - administrat impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, Haemophilus, hepatitei B si poliomielitei - din cele 630.000 va ajunge in teritoriu pana la data de 15 aprilie, a anuntat sambata dr. Amalia Serban, director general in Ministerului Sanatatii, la conferinta RoVaccin 2017.

Ea a adaugat ca vor fi trei transe din acest vaccin care vor fi livrate Ministerului Sanatatii.

Serban a precizat ca vaccinul tetravalent (diftero - tetano - pertussis - polioinactivat) este in cabinetele medicilor si nu au fost distribuite inca alte doze suplimentare pana cand nu se consuma cele existente in teritoriu.

"Ministerul are inca 70.000 de doze de vaccin tetravalent in stoc, iar ele vor fi distribuite in momentul in care va fi necesar", potrivit oficialului Ministerului Sanatatii.

Cat priveste epidemia de rujeola, oficialul Ministerul Sanatatii a spus ca, desi vaccin exista, sunt parinti care nu merg cu copiii la administrare, acesta fiind cel mai mare risc pentru contractarea bolii.

"Ultimele date arata ca sunt 3.900 de copii care au facut aceasta boala, o parte dintre ei au facut complicatii foarte severe si 17 dintre acestia au decedat. Ministerul Sanatatii face apel la parinti pentru a-si vaccina copiii", a transmis Serban, adaugand ca judetele din vest sunt cele cu rata cea mai mica de vaccinare antirujeolica.

De ce lipsesc vaccinurile

La randul sau, dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a spus ca sunt cauze obiective pentru care de multe ori lipsesc vaccinurile, una fiind aceea ca ele se obtin dupa un proces tehnologic care dureaza intre doi si trei ani, mai ales pentru cele combinate.

"Vaccinurile sunt produse greu, sunt controlate foarte mult timp pentru asigurarea sigurantei, iar acest lucru cateodata are impact negativ asupra programului de vaccinare, pentru ca, in ciuda faptului ca o autoritate contractanta, cum este Ministerul Sanatatii, lanseaza proceduri de achizitie publica, se intampla ca nimeni sa nu se prezinte. Si atunci singura solutie - si a fost unul dintre motivele principale pentru care Ministerul Sanatatii in anul 2015 s-a gandit ca un proiect de lege ar fi util - este sa incercam sa putem asigura un stoc tampon care sa previna aceste situatii", a precizat el.

Rafila a subliniat ca totdeauna trebuie sa existe predictibilitate si fonduri necesare achizitionarii vaccinului si este "imperios" necesar sa existe vaccinul care sa poata sa fie achizitionat la timp si sa fie transmis directiilor de sanatate publica si medicilor de familie.

"Aceste doua deziderate ar putea fi asigurate de un act normativ care sa prevada in mod explicit aceste lucruri. Si mai este inca ceva - informarea, comunicarea nu se poate face in mod sporadic din cand in cand, cum se intampla in acest moment, trebuie sa existe o posibilitate permanenta de comunicare, sa existe institutii responsabilizate la nivel national, dar si la nivel local, care sa asigure nu numai comunicare pur si simplu, ci si consilierea.

Discutia directa cu parintele este de multe ori esentiala ca sa convingem despre utilitatea vaccinarii, iar acest lucru poate fi facut de catre medicul de familie, dar si de o institutie de sanatate publica, care in judete este Directia de Sanatate Publica, iar la nivel national - Institutul National de Sanatate Publica", a explicat specialistul.

El s-a mai referit la un studiu privind vaccinarea realizat de Societatea Nationala de Medicina a Familiei, care releva ca numarul celor care nu se prezinta la vaccinare este de cinci ori mai mare decat al celor care refuza. "Acolo trebuie actionat, stimulati sa se prezinte (parintii - n.red.), contactati si aceste lucruri se pot face impreuna cu autoritatile locale, cu mediatori sanitari, pentru ca este o problema de asumare a comunitatii privind sanatatea copiilor. Degeaba avem vaccin, daca parintii nu-si aduc copiii la vaccinare", a adaugat Rafila.

In 2017, suma alocata prin Programul national de vaccinare este de 290 de milioane lei, potrivit Amaliei Serban.

Ea a precizat ca pentru administrarea unui vaccin medicul va primi 25 de lei de la Ministerul Sanatatii.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#vaccin impotriva difteriei, #vaccin hexavalent , #spital