Un preot-profesor a vorbit la radioul BOR despre "violul consimtit", femeia "masturbata" si cum te speli ca sa nu ramai gravida UPDATE Rectorul UB cere sa fie demis

Marti, 23 Iulie 2019, ora 22:01
36480 citiri
Un preot-profesor a vorbit la radioul BOR despre "violul consimtit", femeia "masturbata" si cum te speli ca sa nu ramai gravida UPDATE Rectorul UB cere sa fie demis
Foto: Raluca Ene/ Basilica.ro

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avut, marti, pe ordinea de zi o reclamatie privind o emisiune difuzata de Radio Trinitas.

Este vorba despre emisiunea "Raspundem ascultatorilor", difuzata pe 27 mai 2019, in care a fost invitat preotul Vasile Raduca. Aceasta a fost reclamata de ascultatori, care au fost revoltati de raspunsurile date de preot ascultatorilor, relateaza Pagina de Media.

Pe tot parcursul emisiunii, moderatorul nu ar fi avut nicio reactie fata de invitatul sau.

Redam in continuare cateva intrebari si raspunsuri din emisiune.

Femeia ca lighioana

O ascultatoare a vrut sa stie ce sa faca cu fiica ei care traieste in concubinaj cu un barbat de origine musulmana.

"Aaa, vai de noi! (...) Doamna, eu v-as da doua raspunsuri. Inainte de toate, rugati-va...

... rugati-va la Dumnezeu ca fata dumneavoastra sa termine cu aceasta relatie. Tanarul respectiv este de alta religie, dar, credeti-ma, eu, ca roman, gandindu-ma la istoria de 500 de ani in care romanii au stat sub turci, am, doamna, imi pare rau c-o spun, am mari rezerve fata de anumite forme de intimitate cu anumite persoane.

Va rog sa retineti ca, in Islam, femeia este considerata o lighioana care nu face altceva decat placere barbatului, cat acest barbat este capabil sa aiba asemenea placere.

In Islam, femeia este gandita ca o fiinta fara suflet. Bine ar fi, mi-as dori din tot sufletul sa stiu ca fata dvs. a gasit un roman pe care sa-l iubeasca, cu care sa faca o casa, cu care sa faca copii", a fost raspunsul preotului Vasile Raduca.

Despre prezervative si femeia masturbata

Intrebat de o alta persoana daca prezervativul este mai bun decat avortul, Raduca a replicat: "In utilizarea prezervativului, nu facem altceva decat... cei tineri care fac lucrul acesta nu fac altceva decat sa se masturbeze, care este o practica dezgustatoare (...)

In actul sexual, femeia primeste ceea ce barbatul este dator sa-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substante chimice care neutralizeaza extrogenii pe care ii are organul femeii.

Femeia, spre exemplu, in perioada ciclului, este bombardata cu o cantitate extraordinara de extrogeni care sunt cancerigeni.

O relatie fireasca, normala, in limitele normalului intre barbat si femeie, ii aduce femeii sanatate, altfel ea nu este decat excitata, masturbata, pur si simplu, si fie ca, la un moment dat, are un acces si se duce la un barbat care are cu ea o relatie normala si-si paraseste sotul care, pe o perioada de timp, n-a facut altceva decat s-o masturbeze, scuzati-mi ca sunt foarte dur.

Mai bine mai rar, dar cum se cade si sa-i oferi sotiei ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decat sa o masturbezi si sa traiesti intr-o succesiune de acte de masturbare de care sa-ti fie, practic, scarba si sila si rusine".

Despre violul "consimtit" si cum te speli ca sa nu ramai gravida

O alta ascultatoare a vrut sa stie: "copiii proveniti in urma unor violuri sunt tot daruri de la Dumnezeu?".

Raspunsul invitatului, potrivit sursei citate: "Sunt rarisime cazurile in care violul se soldeaza cu graviditate. Va rog sa retineti, sunt rarisime cazurile cand violul se soldeaza cu graviditate. Cand se soldeaza cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie ca este vorba de un viol la care ai consimtit si care ti-a placut sa se repete, fie ca te-ai gasit in imposibilitatea de a face de asa maniera incat celulele germinale care sunt pe punctul de a se intalni, sa se si intalneasca si sa fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii il duc spre a intalni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reusesc sa penetreze peretele ovocitului la distanta de cateva ore - chiar 30 de ore - incat o persoana care a fost violata are suficient timp sa mearga la medic, daca vreti, la ginecolog, sau si ea, daca e o persoana desteapta si, pur si simplu, prin masuri igienice, sa faca de asa maniera incat spermatozoidul sa nu ajunga sa atinga ovocitul si sa realizeze fertilizarea.

Asa ca ideea, cum am vazut-o de curand la cineva, ca pruncii obtinuti sau ca o femeie are dreptul sa avorteze fatul care s-a constituit in urma unui viol, nu este intemeiata si nu este acceptata de Biserica.

Va rog sa retineti: cand e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimtit persoanele respective sau sunt in imposibilitatea de a interveni, prin masuri igienice, incat sa faca de asa maniera incat spermatozoizii sa nu atinga ovocitul, care sta acolo, asa, ca-ntr-o floare, in trompele falopiene.

(...) daca s-a produs si asa, luati-l ca pe un dar a lui Dumnezeu".

Reactia Patriarhiei: Preotul e si profesor

Reprezentantii Patriarhiei, dar si cei ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmatiile preotului Vasile Raduca.

"Nu pot decat sa exprim foarte clar, de la inceput, ca ne aflam intr-o situatie deplorabila. Parintele profesor Raduca, pe care si eu l-am avut profesor, este un om care atunci cand se implica intr-o discutie devine destul de patimas.

N-am venit sa-l scuz, chiar ma detasez radical de absolut toate afirmatiile facute de acesta.

El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune si radio, iar dupa un acest context in care a facut afirmatii absolut discutabile, criticabile si autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat in emisiuni", a declarat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

"Invitatii mai pot spune si tampenii"

Totodata, Radu Herjeu, membru CNA, spune ca problema nu este neaparat cu invitatul, ci cu moderatorul, care nu a intervenit in cazul raspunsurilor.

"Problema mea si a noastra nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio si televiziune, invitatii mai pot spune si tampenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mica reactie", a afirmat Herjeu.

La randul sau, Banescu a precizat ca poate nu a reactionat deoarece moderatorul ii este student preotului invitat.

"Am fost absolut ingrozita. In aproape cinci ani de cand sunt in CNA nu am auzit ceva atat de groaznic. Sunt niste lucruri sensibile si grave.

Abordarea cu privire la prezervativ si viol sunt absolut ingrozitoare si de nepermis pentru orice om, dar pentru reprezentant al BOR. Cum poti sa vorbesti despre viol consimtit? Mi se pare ingrozitor ca moderatorul nu i-a atras in niciun fel atentia", a declarat Dorina Rusu, membru CNA.

Postul Radio Trinitas s-a ales cu o somatie publica pentru emisiune.

"Aceasta editie a fost difuzata fara a fi respectate dispozitiile art. 47 alin. (4) din Codul audiovizualului", conform CNA.

Preotul Vasile Raduca e profesor doctor de teologie morala la Universitatea Bucuresti

Potrivit Humanitas, editura care i-a publicat lucrarile, preotul Vasile Raduca traieste in Bucuresti, este casatorit si are doi copii. Slujeste la biserica Kretzulescu, al carei paroh este.

A studiat in tara, in Grecia si in Elvetia. Este doctor in teologie al Universitatii din Fribourg si al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti

Pentru activitatea depusa ca preot si profesor, PF Daniel i-a acordat distinctiile "Crucea Patriarhala" (2008) si Ordinul "Sanctus Stephanus Magnus" (2011).

Actualmente preda Teologie Morala si Bioetica la cursurile de licenta de la Facultatea de Teologie a Universitatii din Bucuresti, iar la masterat tine un curs pe patru semestre cu tema "Monahismul crestin in secolele IV-VI,in Rasarit si Apus".

A fost subiectul unui scandal la Facultatea de Teologie, unde a fost acuzat de plagiat, pe care singur l-a acoperit.

UPDATE Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, i-a solicitat decanului Facultatii de Teologie Ortodoxa demiterea si inlocuirea lui Vasile Raduca din functia de prodecan.

"Universitatea din Bucuresti se delimiteaza public de declaratiile profesorului Vasile Raduca, pe care le considera inacceptabile. Universitatea din Bucuresti isi respecta misiunea de a promova si de a sustine valori si principii care sa consolideze o societate democratica moderna, in care respectarea si cultivarea demnitatii umane si a valorilor umaniste, precum si a rolului stiintei in evolutia umanitatii reprezinta piloni fundamentali", se arata intr-un comunicat al UB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#preot raspunsuri radio Trinitas, #CNA emisiune radio Trinitas , #biserica