Presedintele Aliantei Medicilor trage un semnal de alarma pentru pacientii cu cancer: Cand si cum ii putem opera? Ministerul Sanatatii ii cere... o propunere scrisa

Luni, 06 Aprilie 2020, ora 09:34
5077 citiri
Presedintele Aliantei Medicilor trage un semnal de alarma pentru pacientii cu cancer: Cand si cum ii putem opera? Ministerul Sanatatii ii cere... o propunere scrisa
Foto: Arhiva Pixabay

Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor din Romania si chirurg al Institutului Oncologic din Bucuresti, atrage atentia ca, in contextul pandemiei de coronavirus, trebuie gasita o solutie si pentru bolnavii de cancer si interventiile chirurgicale la care acestia trebuie supusi.

In cazul lor chiar si o diferenta de cateva zile poate face diferenta dintre viata si moarte.

Medicul spune ca la fel este si pentru pacientii care sufera de boli rare sau diabet. Tanase intreaba, intr-o postare pe Facebook: "Cand si cum ii putem opera in siguranta?".

"Ma intreb si eu, ca medic care trateaza pacienti oncologici, decidentii inteleg oare ca trebuie gasita o solutie pentru acesti bolnavi? Sunt pacienti cronici, nu sunt urgente, dar multe din interventiile chirurgicale oncologice au un timing precis in raport cu restul tratamentelor. Ce se intampla cu acesti pacienti?

Cand si cum ii putem opera in siguranta? Avem o Comisie de Chirurgie Oncologica la Ministerul Sanatatii, oare aceasta comisie nu ne poate indruma in vreun fel. Fiindca suntem noi, ca medici, din punct de vedere medicolegal si moral mai ales, suntem intre ciocan si nicovala.

Si aceste intrebari evident sunt valabile si pentru toti pacientii aflati in tratament cronic: dializa, diabet, boli rare. Deci? Aude si ajuta cineva?", a scris medicul pe reteaua sociala.

In replica, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Horatiu Moldovan i-a putut spune doar ca asteapta... o propunere scrisa de la medici in acest sens.

Foto: Facebook

Pacientii cu boli grave sunt disperati si tot cauta medici, insa nu gasesc...

"Tot caut cabinete, policlinici. Tot caut medici si in privat. Nu gasesc. Inteleg acest COVID, dar si noi avem nevoie de ingrijiri", a spus o pacienta cu insuficienta renala, citata de Stirile TVR.

"Am incercat pe toate caile posibile. Nu stiu incotro sa ma indrept. Eu am nevoie de supraveghere, de indrumarea unui medic pentru tratament, pentru alimentatie. Nu vreau sa ajung la dializa sau... Doamne, fereste!", spune femeia.

La randul sau, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, spune ca tot sistemul medical e paralizat din cauza pandemiei.

"Nu au unde sa mearga (pacientii - n.red.). La UPU sunt trimisi acasa. Avem situatii dramatice. Pericolul e sa avem decese evitabile foarte multe, complicatii ale unor afectiuni care mai tarziu pun in pericol viata pacientilor, care creeaza costuri suplimentare. Este paralizat intreg sistemul de sanatate", a declarat acesta.

Citeste si Romania are 3 milioane de bolnavi cronici si peste 200.000 de bolnavi de cancer. Statul ii condamna, aparandu-i de COVID-19?

Urmareste LIVE cele mai noi date despre criza COVID-19 in Romania si in lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#coronavirus bolnavi cancer, #tratament bolnavi cancer Romania coronavirus , #medici