Suntem in plin sezon de gripa: Care sunt simptomele si cum ne putem proteja

Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 16:14
32673 citiri
Suntem in plin sezon de gripa: Care sunt simptomele si cum ne putem proteja
Foto: Arhiva Hepta.ro

Institutul National de Sanatate Publica a anuntat, saptamana trecuta, ca s-a inregistrat oficial debutul sezonului gripal - adica rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a trecut de 25% pentru acelasi subtip.

Marti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a decis sa suspende cursurile, timp de trei zile, la 9 scoli si gradinite din Capitala, din cauza gripei.

Dincolo de masurile autoritatilor, fiecare dintre noi ne putem proteja si putem contribui la stoparea raspandirii viruslui gripal, daca urmam sfaturile medicilor.

Cateva luni iarna, in fiecare an, avem sezon gripal, de aceea, este important sa nu ne panicam, ci sa urmam cateva reguli.

Cum deosebim gripa de o simpla raceala

Ziare.com a stat de vorba cu dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, care conduce si grupul de vaccinologie al SNMF. Medicul de familie ne-a oferit cateva informatii si sfaturi care sa ne ajute sa iesim cu bine din sezonul gripal.

Dr. Dumitra ne-a prezentat un ghid cu ajutorul caruia putem sa recunoastem singuri daca simptomele sunt ale unei raceli obisnuite sau ne-am pricopsit cu virusul gripal.

"In cazul unor infectii respiratorii banale, sezoniere, discutam despre un debut mai lent, exista anumite simptome respiratorii precum rinoree (curge nasul), poate sa apara durere in gat, uneori poate sa apara tusea si cam atat. Rareori apare febra in cazul acestor afectiuni respiratorii, dar poate sa apara. Niciodata nu vom intalni starea generala profund alterata.

In cazul gripei, debutul este brusc, apare in plina stare de sanatate, apare febra, peste 39 de grade de obicei, dupa care apar simptomele respiratorii care inseamna tuse, durere in gat si uneori dipsnee (dificultate la respiratie). Pot sa apara afectarea profunda a starii generale, si asta reprezinta diferenta fata de infectiile respiratorii banale.

Alterarea starii generale se manifesta cu mialgii (dureri musculare), cu artralgii (dureri articulare), pacientul spune ca are senzatia ca a fost zdrobit de ceva, pot sa apara cefaleea (durere de cap) si uneori poate sa apara si starea de greata", ne-a explicat medicul de familie.

Odata ce ne-am analizat simptomele, important este sa contactam si medicul de familie, pentru tratament, lucru obligatoriu in cazul gripei.

"Pacientul e bine sa inteleaga ca ar putea sa fie gripa atunci cand apare febra brusc, in plina stare de sanatate, insotita de alterarea starii generale de sanatate, si tuse, si obligatoriu sa ia legatura cu medicul de familie.

In primul rand, exista o responsabilitate pentru propria sanatate, dar mai mult e o responsabilitate pentru membrii familiei si ai comunitatii", sfatuieste dr. Dumitra.

Ce trebuie sa faci daca ai gripa

Dupa cum putem vedea din simptomele de mai sus, cel putin in zilele de debut, gripa nu este o boala pe care putem "sa o ducem pe picioare". Insa poate totusi nu putem evita total deplasarile, chit ca doar si pana la cabinetul medicului de familie. Asadar, e necesar sa respectam o serie de masuri pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru. Iar masurile sunt la fel de valabile si daca nu iesim din casa, pentru a nu ii imbolnavi si pe ceilalti membri ai familiei.

"In momentul in care stii ca e posibil sa fie gripa, urmezi niste masuri care sa impiedice transmiterea bolii catre alte persoane care pot fi grupe vulnerabile. Discutam de obicei de familii cu copii, iar scoala este locul in care se imprastie cel mai usor virusul gripal. Apoi, ajunge in familie, unde exista un bunic, o bunica, ce pot avea patalogii asociate si se poate ajunge la tragedie in familia respectiva.

Deci in primul rand exista aceasta responsabilitate colectiva. Pe langa acest aspect, orice persoana care prezinta simptomele de mai sus trebuie sa urmeze anumite sfaturi ca sa previna raspandirea bolii:

- sa evite mersul in mijloacele de transport in comun, sa evite aglomeratiile;

- in momentul in care tuseste sau stranuta, sa o faca in maneca paltonului/gecii. Deci sa-si puna antrebratul, nu doar mana, la gura cand tuseste sau stranuta si sa acopere in felul acesta posibilitatea sa imprastie picaturile fluide care contin virusul gripal si ajung la alte persoane.

- trebuie sa consume cat se poate de multe lichide, cand fac febra se poate ajunge chiar si la 4 l pe zi pe care sa le ia din orice sursa: de la apa, la ceaiuri, compoturi, sucuri, supe...

- Nu este de ignorat consumul de Vitamina C. Fructele proaspete sunt cele mai potrivite pentru a ajuta organismul sa depaseasca acest moment.

- Si, bineinteles, tratamentul pe care il recomanda medicul".

Cum ne protejam de gripa

Si nu doar daca ne imbolnavim e bine sa urmam aceste reguli, ci mereu.

"O persoana care este sanatoasa si doreste sa ramana sanatoasa trebuie sa urmeze in mare cam aceleasi sfaturi. Totodata, poate purta masca si e bine sa se fereasca de o persoana care tuseste. Purtatul mastii este valabil in primul rand pentru o persoana bolnava.

Si mai este un element foarte important pentru o persoana sanatoasa, mersul in aer liber. Si, desigur, vaccinarea", a conchis medicul de familie.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#simptome gripa, #simptome raceala, #masuri epidemie gripa , #gripa