Situatia de criza in Suceava: nu mai au unde sa duca gunoiul. Doua depozite ecologice zac nefunctionale

Marti, 19 Februarie 2019, ora 20:59
4067 citiri
Situatia de criza in Suceava: nu mai au unde sa duca gunoiul. Doua depozite ecologice zac nefunctionale
Foto: Ziare.com Arhiva

Autoritatile din judetul Suceava au declarat "stare generatoare de situatii de urgenta", in conditiile in care judetul are doua depozite ecologice dar ambele sunt nefunctionale, iar 5 depozite temporare sunt pline.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava, convocat de prefectul Mirela Adomicai, a adoptat, marti dupa-amiaza, o hotarare privind "starea generatoare de situatii de urgenta", cerand Consiliului Judetean sa dea in folosinta, in regim de urgenta, depozitul ecologic de deseuri de la Moara.

Suceava are doua depozite ecologice finalizate, insa niciunul nu functioneaza, gunoaiele fiind depozitate in 5 gropi temporare, care sunt pline.

Autoritatile avertizeaza ca lipsa spatiilor de depozitare a deseurilor poate avea un impact negativ asupra sanatatii populatiei si poluarii mediului inconjurator.

"Am constatat starea generatoare de situatii de urgenta si am stabilit ca vom inainta catre Consiliul Judetean aceasta hotarare pentru a face demersurile necesare. Fiind constatata aceasta stare generatoare de situatii de urgenta, prin hotarare Consiliul Judetean sa oficializeze incredintarea temporara catre un operator pana la finalizarea contestatiilor in instanta. Exista pericol pentru sanatatea populatiei daca se perpetueaza depozitarea pe cele cinci depozite neconforme pentru ca deja s-a depasit capacitatea autorizata pentru depozitarea deseurilor. Aceste depozite temporare trebuie autorizate pentru o perioada de maxim 12 luni, iar in judetul Suceava ele functioneaza deja de sase ani si aceasta este starea de generatoare de situatii de urgenta", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prefectul judetului Suceava, Mirela Adomnicai.

In judetul Suceava au fost amenajate doua depozite ecologice, unul la Moara, finalizat in urma cu trei ani, dar care nu a putut fi dat in folosinta deoarece nu a fost stabilita deocamdata firma care sa se ocupe de activitatea depozitului, rezultatele licitatiei fiind contestate si la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor si in instanta.

Totusi, ca urmare a deciziei luate marti de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava, Consiliul Judetean Suceava poate sa delege temporar serviciile de operare companiei care a fost declarata castigatoare in urma licitatiei.

In judetul Suceava mai exista inca un depozit ecologic, construit in Pasul Mestecanis, care a fost finalizat la inceputul acestui an, insa nici acesta nu poate fi folosit intrucat satenii din zona au actionat in judecata Consiliul Judetean, iar Tribunalul Suceava a suspendat autorizatia de construire a depozitului, dosarul fiind inaintat pentru solutionare Curtii de Apel Iasi.

Consiliul Judetean Suceava a accesat o finantare europeana de 64 de milioane de euro Programul Operational Sectorial - Mediu, proiect ce presupune construirea a doua depozite ecologice (la Moara si la Pojorata, in Pasul Mestecanis), 5 statii de transfer, un sistem de colectare selectiva a deseurilor pentru fiecare localitate, precum si inchiderea depozitelor urbane neconforme existente.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#gunoi Suceava stare urgenta , #primaria