Sistemul informatic din Sanatate continua sa cada. CNAS refuza sa spuna cine asigura mentenanta si pe ce bani

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 12:54
9829 citiri
Sistemul informatic din Sanatate continua sa cada. CNAS refuza sa spuna cine asigura mentenanta si pe ce bani
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii de familie au semnalat ca, de la inceputul acestei saptamani, au intampinat probleme la citirea cardurilor pacientilor, la validarea consultatiilor si la urcarea in sistem a retetelor.

In replica, CNAS a transmis printr-un comunicat ca "Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) functioneaza in parametri normali" si ca au fost doar pe 8 octombrie "fluctuatii" ce au fost solutionate pe data de 9.

"Pe durata efectuarii lucrarilor tehnice, au existat intervale in care platforma informatica a avut timpi lungi de raspuns la solicitarile utilizatorilor, fapt perceput de acestia drept nefunctionalitate.

Mentionam ca serviciile medicale efectuate in perioada respectiva pot fi raportate si validate in interval de trei zile lucratoare dupa data efectuarii serviciilor respective, nefiind necesara stabilirea de masuri derogatorii", a transmis CNAS.

Reactia Casei i-a revoltat pe medici, care spun ca inca se chinuie sa introduca serviciile oferite in sistem, astfel incat sa le poata fi decontate si sa nu fie buni de plata.

"Ne chinuim de 3 zile sa incarcam datele in SIUI si primim doar mesaje de eroare. Chiar nu mai au niciun pic de bun simt?", "Nu am validat de 3 zile nicio consultatie! Daca functiona sistemul, nu ma aflam in aceasta situatie" sau "Si pe 10 tot asa de 'fluctuanta' a fost platforma de poveste. Nu ei sunt tampiti, ci asa ne cred pe noi", sunt cateva din reactiile medicilor de familie.

Istoria se repeta?

Problemele sistemului informatic nu sunt insa ceva nou, cum nu e noua nici situatia in care medicii reclama probleme si Casa spune ca nu exista.

La inceputul lunii mai, sistemul informatic din Sanatate a fost la un pas de colaps total. Medicii de familie au protestat in fata Casei de Sanatate dupa ce fusesera ignorati cand semnalau problemele. Ziare.com informa la acel moment ca baza de date aproape a fost compromisa, riscand sa fie pierdute inclusiv informatiile pacientilor.

Motivul pentru care se ajunsese in aceasta situatie grava era ca expirase contractul cu firma care se ocupa de mentenanta, SIVECO. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu facuse demersurile necesare pentru a prelungi contractul sau a incheia un altul, iar SIVECO a anuntat ca, dupa o perioada in care a continuat sa asigure totusi mentenanta, refuza sa mai lucreze gratis.

Cateva zile de la anuntul SIVECO, sistemul informatic s-a blocat, fiind adus inapoi pe linia de plutire dupa saptamani bune si tot cu interventia pro bono a firmei.

La acel moment, SIVECO acuza ca multe stricaciuni au fost facute de IT-istii Casei de Asigurari, in timpul in care nu s-a asigurat mentenanta de catre specialisti.

Ce are de ascuns Casa de Sanatate?

Au trecut aproape 5 luni si in acest interval nu a fost facut niciun anunt in legatura cu incheierea unui nou contract de mentenanta. Asa ca am intrebat CNAS care au fost cauzele recentelor probleme si daca este la acest moment asigurata mentenanta.

Despre cauza problemelor, ni s-a raspuns joi dimineata cu aceleasi informatii din comunicatul remis miercuri:

"In acest moment sistemul informatic este complet functional. Primele probleme au aparut in cursul zilei de luni, 8 octombrie a.c., s-au inregistrat fluctuatii ale PIAS, care au fost analizate si solutionate in cursul zilei de marti, 9 octombrie. Pe durata efectuarii lucrarilor tehnice, au existat intervale in care platforma informatica a avut timpi lungi de raspuns la solicitarile utilizatorilor, fiind suprasolicitata, fapt perceput de acestia drept nefunctionalitate", se arata in raspunsul Casei de Asigurari.

Cu alte cuvinte, institutia spune ca timpii lungi de raspuns pot fi perceputi drept o nefunctionalitate, ei fiind de fapt o normalitate.

Cat despre contractul de mentenanta, aflam cu surprindere ca acesta exista: "In ceea ce priveste mentenanta bazei de date a SIUI, SIPE si CEAS va informam ca a fost incheiat un contract de mentenanta, incepand cu data de 8 august 2018, contract care este valabil pana pe 31 decembrie 2018".

Spunem cu surprindere pentru ca CNAS nu a facut niciun fel de informare publica referitor la incheierea acestui contract atat de important, in lipsa caruia s-a demonstrat ca se ajunge la situatii ce afecteaza activitatea medicilor, precum si accesul contribuabililor la sanatate conform drepturilor lor legale si constitutionale.

Totodata, desi in solicitarea noastra ceream si numele firmei care asigura mentenanta, precum si costul contractului, aceste intrebari au fost complet ignorate.

Mentionam ca institutiile statului sunt obligate sa ofere informatii de interes public, iar refuzul comunicarii trebuie motivat si transmis in termen de 5 zile. Cele 5 zile inca nu s-au scurs, va vom informa cand ni se va comunica un motiv.

CNAS si DNA

Amintim ca Sistemul Informatic al Asigurarilor de Sanatate (SIUI) a facut obiectul unei anchete DNA. Acum peste un an, DNA a anuntat detaliile unui dosar urias de coruptie, in care fostul presedinte al CNAS Lucian Duta este acuzat ca a luat mita de 8,6 milioane de euro de la firme care au realizat sistemul. Duta a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 4,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat DNA.

De realizarea SIUI s-a ocupat HP (lider de consortiu si furnizorul hardware), impreuna cu SIVECO (dezvoltatorul soft si al sistemului ERP), STS a asigurat comunicatiile speciale, iar SRI asigura securitatea cibernetica.

In ce priveste sistemul IT al Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate (CEAS) acesta a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.

Contractul de servicii privind implementarea prescriptiei electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fara TVA, a fost castigat in 2012 de catre HP Romania.

Ultimul contract incheiat de SIVECO cu CNAS a fost anul trecut, in data de 31 martie 2017, in valoare de peste 7,6 milioane de lei, fara TVA. SIVECO se angaja sa asigure mentenanta si suportul tehnic pentru ERP, softul care integreaza toate informatiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odata cu SIUI-ul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#probleme card sanatate octombrie 2018, #Casa Sanatate refuza informare contract mentenanta , #card sanatate