Seful CNAS ii invata pe medicii de familie cum sa ia cititoare de carduri cu un euro

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 22:24
2493 citiri
Seful CNAS ii invata pe medicii de familie cum sa ia cititoare de carduri cu un euro
Foto: CDC

Putini medici de familie si-au achizitionat cititoare de carduri de sanatate, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, care spera insa ca aceasta situatie sa se schimbe rapid.

Potrivit lui Vasile Ciurchea, initializarea cardului de sanatate "nu este nicio filozofie" si dureaza "fix 30 de secunde". Aceste precizari au fost facute in cadrul unei conferinte de presa sustinute cu ocazia primei editii a Conferintei Nationale de Farmaeconomie si Management Sanitar de la Targu Mures, informeaza Mediafax.

"Sigur, nimeni nu doreste cardul. Pot sa inteleg de ce, e in regula. Dar, mai devreme sau mai tarziu, aici se va ajunge. Mai deveme sau mai tarziu acest card este cel care va pune ordine atat in calitatea de asigurat, cat si in certificarea ca acel serviciu a fost efectuat, a fost oferit la un anume moment in timp si loc. Si atunci nu se mai poate spune ca 'stii, n-am fost la doctor atunci, stii, parca n-am avut si reteta'. Cardul iti spune", a declarat Ciurchea.

De asemenea, el a mentionat ca putini medici si-au achizitionat cititoare de carduri, dar ca spera insa ca situatia sa se schimbe mai ales ca, daca se vor aduna toti cei 11.300 de medici de familie, ei vor putea sa negocize un pret mult mai mic pentru achizitionarea acestora.

CNAS: Peste 9,7 milioane de carduri au ajuns la asigurati

"Ele nu costa o avere, costa intre 5 si 80 de euro, daca achizitionezi unul. Dar, un spital are nevoie de cateva zeci, ca sa nu spun de o suta-doua, pentru ca intr-o sectie trebuie sa existe cateva, altfel va sta sa traga cardul dupa celalalt. Nu e normal. Medicii de familie sunt 11.300, daca s-ar aduna la un loc si ar negocia un pret, va dati seama, nu poti sa-l cumperi pe cel de 80 de euro, bun, la 11.300 cumparate odata, cred ca ar costa un euro.

Sau, cel de cinci (cardul de cinci euro - n.r.). Le-am facut demonstratia si cu cel de cinci euro, care functioneaza foarte bine. Nu are tastatura, dar e tastatura calculatorului. Si tastatura de la celalalt se poate strica. Eu nu pledez pentru a cumpara pe unul sau celalalt, fiecare isi cumpara ce isi doreste", a mai aratat Ciurchea.

Desi presedintele CNAS intelege "rezistenta la schimbare" si la un sistem nou, el este de parere ca lucrurile trebuie puse la punct in sistem, mai ales ca noul card european de sanatate da acces si la dosarul electronic care de anul viitor se va extinde printr-un proiect finantat din bani europeni.

Pe 17 octombrie Posta Romana a preluat, potrivit CNAS, peste 10 milioane de carduri de sanatate, 5.5 milioane dintre aceestea fiind distribuite asiguratilor in prima luna de la inceperea actiunii.

Cardul de sanatate este inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. Daca insa, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, cardul nu i-a putut fi inmanat, el va fi predat casei de asigurari teritoriala in evidenta in care se afla asiguratul.

In cazul in care asiguratul nu va fi gasit la domiciliu, operatorul postal ii va lasa acestui un aviz ce va contine numarul de telefon al factorului postal.

Mai mult decat atat, daca in termen de 20 de zile cardul nu a putut fi predat, asiguratul il poate ridica personal de la casa de asigurari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#medici familie carduri sanatate, #presedinte CNAS carduri sanatate, #distribuire carduri sanatate , #spital