"Salariile ca in Occident" nu se aplica si la medicii de familie, iar revolutia fiscala le-ar putea inchide cabinetele: Vorbim in pustiu!

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 13:58
23439 citiri
"Salariile ca in Occident" nu se aplica si la medicii de familie, iar revolutia fiscala le-ar putea inchide cabinetele: Vorbim in pustiu!
Foto: Arhiva Pixabay

Discutiile care se poarta in aceste zile in legatura cu salariile medicilor pot lasa impresia ca, de la 1 martie, toti vor avea venituri la nivel european si pacientul roman va beneficia de servicii pe masura.

Insa medicii de familie, prima linie in relatia cu pacientii si singura categorie profesionala medicala care a si iesit in strada pentru a cere solutii la criza in care se afla, nu sunt bugetari, nu au nicio treaba cu Legea Salarizarii si, deci, nu primesc niciun leu in plus. In schimb, sunt atinsi de efectele revolutiei fiscale.

"Noi nu suntem salariati, aceasta lege ne exclude complet din orice fel de calcul legat de cresterea finantarii si nu tine cont de faptul ca medicii de familie, ca si medicii de ambulator, sunt privati, ei nu sunt salariati, nu sunt bugetari, sunt platiti de Casa de Asigurari pe valori de puncte si maririle despre care se face vorbire nu ne ating absolut deloc.

Mai mult decat atat, noi fiind majoritatea - peste 95% - organizati sub forma de PFA, vom fi puternic loviti de modificarile Codului Fiscal", a declarat pentru Ziare.com dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

Doctorul atrage atentia ca la acest moment medicii de familie sunt "cvasifalimentari" si, daca vor fi facute si alte modificari fiscale in legatura cu PFA-urile, asa cum a lasat sa se inteleaga ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la sfarsitul saptamanii trecute, "putem sa ne inchidem cabinetele si sa plecam, pentru ca nu mai avem ce face. Sa vedem cu cine o sa se mai faca sanatate publica in tara asta".

"Guvernantii nu vor sa auda si sa intelegea. Parca vorbim in pustiu!"

Vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie spune ca in ultimii 4 ani au avut loc discutii cu guvernantii, insa fara niciun rezultat.

"Am discutat cu ministri in ultimii 4 ani, inclusiv cu ministrii de Finante si cu secretari de stat, am fost in audiente, le-am explicat, am elaborat un document de pozitie legat de finantare, am organizat o dezbatere legata de finantarea medicinei de familie. Parca vorbim in pustiu, nu are nimeni niciun fel de disponibilitate sa ne auda si sa inteleaga", a mai spus Alexiu.

In ce priveste noua conducere a Ministerului Sanatatii, lucrurile stau la fel: "Am solicitat de 3 ori pana acum, am incercat sa ne intalnim cu dna ministru (Sorina Pintea - n.red.), nu am primit inca niciun rezultat. Am avut ocazia personal sa o intalnesc pe dna ministru ieri (luni - n.red.) la un forum, am reusit sa schimbam cateva cuvinte si a promis ca saptamana viitoare isi face timp pentru noi".

Proteste fara niciun rezultat. Debirocratizarea, cel mai devreme in 4 ani

La inceputul acestui an, medicii de familie au decis sa nu mai acorde servicii decontate de casele de sanatate, cum ar fi trimiterile sau retetele compensate, deoarece autoritatile au ignorat toate solicitarile lor pentru o functionare mai buna a sistemului medical.

Cum li s-au rezolvat solicitarile? Cu alte promisiuni.

"Legat de finantare, absolut nimic, marirea preconizata nu aduce imbunatatiri majore, ci doar firimituri, noi am solicitat o crestere a procentului de finantare in medicina primara pana la 10%, de la 5,8% cat era. Marirea pe care o au prevazuta in proiectul de norme la contractul cadru duce finantarea undeva la 5,9-6%, ceea ce e nesemnificativ. Am solicitat proceduri de debirocratizare, dar pana acum am primit doar promisiuni".

Ceea ce cer medicii de familie sunt modificari esentiale de sistem, ce ar eficientiza mult activitatea lor si le-ar face mai usoara viata pacientilor.

"O mare parte din aceste proceduri constau in introducerea facilitatii de bilet electronic, concediu medical electronic, reteta unica, lucruri care sunt deocamdata doar in proiect si care vor necesita, dupa estimarile CNAS, cel putin 4 ani de implementare. Am solicitat un nou sistem de raportare al Minsiterului Sanatatii pentru ca noi si acum, dupa atatia ani, raportam tot pe hartie, inclusiv pentru obtinerea de date, care sunt foarte necesare pentru statistici si politici de sanatate, dar inca nu avem un raspuns.

Toate lucrurile pe care trebuie sa le completam in cabinete si scrisorile dupa care sunt nevoiti sa umble pacientii ca sa le putem prescrie mai departe medicamentele au ramas la fel. Avem promisiuni de modificare a protocoalelor de prescriere care acum ne limiteaza la a prescrie o multime de medicamente pentru pacientii nostri pe care trebuie sa-i trimitem dupa scrisori, si dupa recomandari, si dupa raspunsuri de la medici de alta specialitate, uneori de cateva ori pe an, ceea ce pentru unii pacienti care stau departe e complicat sau pentru unele judete care nu au specialitatea respectiva e si mai complicat.

In principiu, nu am primit mare lucru din ceea ce am solicitat, cu toate ca am fost singura categorie profesionala medicala care a iesit in strada", ne-a mai spus medicul.

Aceasta nu vede nici cum salarizarea din sistemul medical de stat va ajuta la rezolvarea marilor probleme cu care se confrunta atat personalul medical, cat si pacientii.

"Pacientul cu siguranta va alerga la fel de mult, cu siguranta vor avea probleme si colegii nostri de la UPU, pentru ca pacientii neasigurati, care nu pot accesa sistemul de sanatate, sau pacientii asigurati care nu pot accesa din motive de plafonare - ca stiti ce cozi sunt la laboratoare in primele 2 zile din luna, cat tine plafonul - se vor duce tot la urgenta ca sa poata sa isi faca in urgenta analizele si explorarile paraclinice de care au nevoie, unde nu pot fi refuzati fiindca asa sunt protocoalele", a conchis dr. Sandra Alexiu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#medici familie legea salarizarii 2018, #medici familie PFA Teodorovici taxe, #medici familie retete medicamente pacienti , #medici