Reactia lui Chirica, dupa ce Primaria Iasi a pierdut CET-urile in instanta: Vedeti-va de viata si de sarbatori, noi ne facem treaba

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 17:54
7708 citiri
Reactia lui Chirica, dupa ce Primaria Iasi a pierdut CET-urile in instanta: Vedeti-va de viata si de sarbatori, noi ne facem treaba
Foto: Facebook / Mihai Chirica

Deputatul PNL Marius Bodea sustine ca, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Primaria Iasi a pierdut proprietatea asupra CET Iasi, precizand ca situatia este critica, intrucat orasul ramane fara sistem de termoficare. In replica, primarul Mihai Chirica afirma ca nu este cazul "sa panicam lumea" si i-a indemnat pe ieseni sa-si vada de sarbatori.

Liderul filialei municipale Iasi a PNL, deputatul Marius Bodea, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis o sentinta "naucitoare" pentru Iasi, joi seara, el afirmand ca Primaria a pierdut definitiv proprietatea asupra centralelor electrice de termoficare ale orasului.

"Administratia PSD a ultimilor 15 ani, ai carei lideri au fost domnii Nichita si Chirica, a lasat Iasiul fara termoficare. Orasul a pierdut definitiv proprietatea centralelor electrice de termoficare, adica CET1 si CET2. Este finalul unui litigiu care a fost ascuns de ochii iesenilor.

Inalta Curte a decis definitiv, fara nicio alta cale de atac, ca Iasiul nu mai are centrale de termoficare si nici retea de distributie. Ele apartin lichidatorului judiciar care trebuie sa le valorifice pe piata pentru a plati creditorii", a declarat deputatul liberal Marius Bodea.

El a amintit ca in anul 2012 CET Iasi a intrat in faliment, acumuland datorii de sute de milioane de lei, dar Primaria a continuat sa utilizeze activele centralei.

"Datoriile CET SA sunt de 600 milioane de lei, din care s-au evaluat bunuri ce pot fi valorificate de 200 milioane de lei. Aceste bunuri sunt instalatii si cladiri din interiorul CET 1 si CET 2. Primaria a pierdut patrimoniul CET prin decizia ICCJ in luna martie 2019. A incercat o procedura de revizuire a sentintei, dar aseara (joi seara - n.r.), aceasta a fost respinsa definitiv. Lichidatorul CET poate incepe vanzarea patrimoniului", a spus deputatul PNL Marius Bodea.

Liberalul a mai afirmat ca societatea Veolia, careia i s-a concesionat sistemul de termoficare din Iasi, poate cere de asemenea despagubiri de la Primaria Iasi, pentru ca in contractul de delegare, incheiat pe 20 de ani, i s-a garantat punerea la dispozitie a echipamentelor pentru producerea de servicii termice.

Totodata, deputatul Marius Bodea a atras atentia ca 25.000 de apartamente, zeci de institutii publice, scoli si spitale nu mai au, din acest moment, furnizor de termoficare.

"Ma asteptam sincer ca domnul primar Chirica sa anunte la prima ora situatia critica in care ne aflam. Bine ca iesenii sunt protejati de o lege care interzice executari ale furnizorilor de agent termic in perioada sezonului rece.

Am informat inclusiv Guvernul si voi tine permanent legatura cu Executivul pentru a ma asigura ca niciun iesean nu se va spala la lighean, ca nicio scoala si niciun spital nu vor ramane fara apa calda si caldura in plina iarna", a spus deputatul liberal.

De asemenea, Marius Bodea a criticat faptul ca primarul Mihai Chirica nu a gandit nicio masura alternativa pentru situatia in care s-a ajuns dupa decizia definitiva a instantei.

"Marele repros pe care il aduc administratiei actuale este ca nu a pregatit niciun plan B. A ascuns pericolul sub pres si nu i-a pasat, nu a pregatit un plan cu sumele necesare si cu termene clare", a spus deputatul PNL Marius Bodea.

In replica, primarul Iasiului, Mihai Chirica, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca nu este cazul "sa panicam lumea" si ca iesenii vor avea in continuare apa calda si caldura.

"Iasiul are si va avea in continuare sistem de termoficare. Nu suntem in situatia Bucurestiului. Nu mor caii cand vor cainii si nu cedam presiunilor. CET a falimentat in 2012. S-au acumulat datorii prin greseli guvernamentale si locale, iar timp de un an agentul termic a fost furnizat prin Directia Tehnica a Primariei. Falimentul CET a fost cerut de ANAF si de alti creditori", a spus Mihai Chirica.

Primarul Iasiului a precizat ca intre Primarie si CET sunt pe rol mai multe procese, edilul Chirica afirmand ca iesenii nu vor avea de suferit.

"Nu trebuie sa panicam pe nimeni. Daca e o problema, o spun eu, nu altii. Vedeti-va de viata si de sarbatori, noi ne facem treaba. In loc sa avem o stare pozitiva de Mos Nicolae, trebuie sa dam explicatii", a afirmat edilul iesean.

Mihai Chirica nu a precizat daca Primaria va incerca sa aiba o discutie cu lichidatorul CET Iasi pentru a ajunge la o solutie privind recuperarea bunurilor centralei care risca sa fie scoase la vanzare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#MIhai Chirica Iasi, #faliment CET Iasi, #termoficare Iasi , #primaria
Comentarii