Proiectul de lege pentru "oficializarea" tiganilor, depus oficial: Sa nu se mai confunde rromii cu romanii

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 15:32
15330 citiri
Proiectul de lege pentru "oficializarea" tiganilor, depus oficial: Sa nu se mai confunde rromii cu romanii

Partidul Romania Unita a depus oficial, marti, la Camera Deputatilor, un proiect de lege privind "revenirea la denumirea oficiala de 'tigani' a persoanelor intitulate de etnie roma".

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, proiectul are ca scop "restabilirea corectitudinii acestei denumiri si evitarea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de 'rom'".

"Aceasta confuzie a adus foarte multe prejudicii de imagine Romaniei si romanilor, ultimul caz in acest sens fiind documentarul injurios 'The Romanians are coming' difuzat de canalul britanic Channel 4 si care a fost vizionat de milioane de cetateni britanici. Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia intre romi si romani, titlul sau fiind despre venirea romanilor in Marea Britanie, dar materialul punand accentul pe comportamentul si viata tiganilor in Marea Britanie", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii sustin ca presa occidentala s-a folosit cu buna stiinta de aceasta confuzie pentru a denigra imaginea Romaniei.

"Documentarul amintit mai sus este doar un exemplu despre felul in care confuzia dintre rom si roman a fost exploatata de media occidentala pentru a denigra imaginea Romaniei si a-i transforma pe romanii aflati in afara tarii intr-o categorie respinsa de societate, acuzata de diferite lucruri nereale, situatie cu care se confrunta foarte multi romani nu doar cand doresc sa lucreze in tarile europene, ci si cand se duc acolo pentru turism", continua documentul citat.

Romanii, vazuti ca "tigani, hoti si vagabonzi" in presa britanica. Bulgarii, insultati mai putin - raport

In expunerea de motive se aminteste ca in urma acceptarii denumirii de "rom", tara noastra a trebuit sa isi schimbe abrevierea din ROM in ROU - "o premiera internationala ca un stat sa isi schimbe abrevierea denumirii pentru ca i-a acordat unei minoritati o denumire asemanatoare cu a sa".

"Termenul de 'tigan' si 'tiganesc' propus de lege nu este folosit in sens peiorativ, el fiind folosit pe scara larga si in alte limbi europene, la fel ca si denumirea de 'gypsy', cuvantul 'rom' fiind o inventie recenta: Gypsy in engleza, Gitano in spaniola, Gitans sau Tsiganes in franceza, Cigany in ungureste, Ciganos in portugheza, Zigeuner in germana si olandeza, Zingari in italiana, cikany in ceha, cigani sau cigane in limbile slave.

Camera Fricilor din Muzeul Culturii Rromilor: In 50 de ani vor fi mai multi tigani decat romani? Interviu

Pentru o perioada lunga de timp, Consiliul Europei a folosit termenul de 'Gypsies', iar nu de 'rom', in mod oficial, incepand cu 1969, data la care un document oficial al CE a facut referire la aceasta etnie. Prin prezentul proiect de lege, denumirea oficiala a etniei rome sau rrome in Romania revine la denumirea de etnie 'tiganeasca', iar etnicii romi vor fi intitulati in mod oficial 'tigani'. De asemenea, toate documentele si denumirile oficiale din Romania vor utiliza denumirea de 'tigan', 'tiganesc' si derivatele lor in loc de 'rom', 'rrom', 'romani' si derivatele lor", se mai precizeaza in document.

Folosirea cuvantului "tigan", amendata cu 7.000 de euro

In final, initiatorii isi exprima ferm convingerea ca "denumirea de rom/rrom a fost asumata de statul roman printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman in anul 2000 (Nr. D2 / 1094 din 29.02.2000) si constituie o greseala majora. Din textul memorandumului se vede cum statul roman s-a aratat dispus sa accepte aceasta denumire desi contravenea direct intereselor sale si avea sa dea nastere unor confuzii dramatice pentru romanii aflati in afara granitelor".

A.S.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#schimbare lege rromi tigani, #tigani denumire oficiala proiect lege , #rromi