Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Social > meteo
A   A   A

Prognoza meteo pentru septembrie: Prima luna de toamna va avea temperaturi de vara

Prognoza meteo pentru septembrie: Prima luna de toamna va avea temperaturi de vara
Prima luna de toamna pastreaza multe din caracteristicile sfarsitului de vara, vremea fiind calduroasa, cel putin in primele doua decade, iar precipitatiile vor fi mai reduse cantitativ fata de cele inregistrate in lunile de vara, conform prognozei pe luna septembrie, publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Valorile temperaturilor medii lunare inregistreaza o scadere destul de mica comparativ cu ultima luna de vara, la aceasta contribuind perioada mai scurta de stralucire a Soarelui si noptile mai lungi si mult mai racoroase.

"Din datele inregistrate in perioada 1961-2018 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, se constata ca temperatura medie multianuala a lunii septembrie depaseste 18 grade Celsius doar in Lunca Dunarii, pe litoral si izolat, in Delta Dunarii. In Campia Romana, in zonele deluroase ale Olteniei si Munteniei, in Dobrogea, Campia de Vest, in estul si sudul Moldovei, mediile de temperatura a aerului se situeaza intre 16 si 18 grade Celsius", arata prognoza ANM.
De asemenea, valori mai moderate, intre 12 si 16 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramuresului, celei mai mari parti a Moldovei si Subcarpatilor. In depresiunile intramontane si in zona montana joasa (sub 1500 de metri), temperaturile medii vor fi cuprinse intre 8 si 12 grade Celsius, iar in zonele montane mai inalte (peste 1500 metri) aceste valori coboara pana la 4 - 8 grade Celsius, in timp ce la Vf. Omu pot ajunge chiar sub 3 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, de-a lungul timpului au existat si ani in care luna septembrie a fost una deosebit de calda.

"La 26 statii meteorologice temperatura maxima absoluta a lunii a fost cuprinsa in intervalul 39 - 43,5 grade Celsius, 19 dintre aceste maxime au fost inregistrate in perioada 7 - 9 septembrie 1946, doua in 1952, pe 1 septembrie si numai cate una in 1962, respectiv 1968", precizeaza specialistii ANM.
Temperatura maxima absoluta lunara din Romania, inregistrata la statiile meteorologice, este de 43,5 grade Celsius, la Strehaia, in data de 8 septembrie 1946.

Potrivit ANM, maxima absoluta de la Bucuresti a fost de 39,6 grade Celsius, inregistrata in data de 9 septembrie 1946, la statia meteorologica Bucuresti-Filaret. La statia meteorologica Bucuresti-Baneasa, maxima absoluta a lunii septembrie s-a inregistrat tot in septembrie 1946, in doua zile consecutive, 8 si 9 septembrie si are valoarea de 38,6 grade Celsius.

In ceea ce priveste temperatura minima absoluta din aceasta luna, aceasta scade la aproape toate statiile meteorologice sub 0 grade Celsius. Analiza ANM arata ca temperatura minima absoluta a lunii septembrie este minus 15 grade Celsius, inregistrata la Vf. Omu, in data de 28 septembrie 1935.
Specialistii meteo sustin ca luna septembrie este o luna mai putin instabila, chiar si fata de august, datorita persistentei deasupra cele mai mari parti a Europei, a unui brau de presiune atmosferica relativ ridicata, ce uneste Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Din punct de vedere al precipitatiilor, acestea sunt mai reduse cantitativ, in medie, in luna septembrie fata de cele din lunile de vara, cand instabilitatea este mai accentuata.

Astfel, din datele inregistrate in perioada 1961-2018, la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, se constata ca medii lunare multianuale ale cantitatii de precipitatii sunt cuprinse intre 30 si 50 de litri/metru patrat pe areale extinse din Campia Romana, in Dobrogea, in cea mai mare parte a Moldovei, in Campia de Vest si partial in vestul Transilvaniei.
Cantitati sub 30 de litri/mp sunt caracteristice unor zone restranse din Delta Dunarii, intre 50 si 75 litri/mp se inregistreaza in Subcarpati, in cea mai mare parte a Transilvaniei, in Dealurile Vestice, Maramures si Bucovina, dar si in partea centrala a Campiei Romane; peste 75 litri/mp se inregistreaza in zona montana, iar in Muntii Rodnei, Muntii Semenic si in Masivul Retezat, acestea pot depasi 100 de litri/mp.

Cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii inregistrata la statiile meteorologice din Romania este de 434,7 litri/mp la Piatra Neamt, in anul 1912. In cazul cantitatii maxime absoluta lunara de precipitatii cazute in 24 de ore, la statiile meteorologice, acesta este 161,4 litri/mp si a fost inregistrata la Bucuresti-Filaret, in data de 20 septembrie 2005.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 10:38

 Articol citit de 4126 ori

Citeste si: