Primarii spun ca nu supravietuiesc cu bugetul lui Dancila: N-au bani pentru persoanele cu handicap, bursele elevilor sau utilitati

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 21:32
5784 citiri
Primarii spun ca nu supravietuiesc cu bugetul lui Dancila: N-au bani pentru persoanele cu handicap, bursele elevilor sau utilitati
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Cele mai multe orase din Romania au dificultati in ceea ce priveste bugetul pentru acest an, doar 15-18% dintre ele putand "supravietui", a declarat, miercuri, Ionel Chirita, presedinte executiv al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR).

"In Romania sunt 216 de orase. Consider ca, in conditii acceptabile spre dificultate, pot supravietui 30-40 dintre ele, adica asta inseamna maxim 15-18% dintre ele, restul sunt in diferite grade de dificultate, iar mai bine de 50% dintre orase vor fi in situatie de disperare, (...) pentru ca, mergand pe niste cheltuieli minime obligatorii, iti trebuie niste venituri si descopera ca acele cheltuieli minime obligatorii sunt mai mari decat veniturile", a explicat Chirita, la un atelier de lucru la care au participat primari de orase.

Potrivit acestuia, veniturile au fost "umflate" de Ministerul Finantelor cu aproximativ 8%. In plus, a mentionat el, anumite venituri nu se pot realiza, deoarece s-au stabilit anumite scutiri de la plata, cum e cazul in constructii.

"Estimam ca veniturile se vor realiza undeva intre 95 si 85%, iar cheltuielile sunt in crestere cu 20 pana la 35%, pe componentele despre care va spuneam, au crescut drepturile angajatilor si nu numai, de fapt, tot angajati sunt si insotitorii persoanelor cu handicap si esti obligat sa le dai alocatia de hrana si tichetul de vacanta. (...) Au crescut acele cheltuieli legate de proiecte prin acel salariu minim de 3.000 de lei la firmele de constructii. (...) Costurile utilitatilor au crescut", a declarat Chirita.

In opinia sa, pentru majoritatea oraselor, deficitul se situeaza intre 30% si 50%, cumuland scaderea de venituri si cresterea de cheltuieli.

El a informat ca va propune Ministerului Finantelor sa finanteze atributiile pe care o primarie le are. "Noi propunem sa finanteze toate atributiile pe care o primarie le are. (...) Legea descentralizarii spune foarte clar - nu se poate da o atributie catre autoritatea locala fara sa fie insotita de surse", a mentionat Ionel Chirita.

Presedintele executiv al AOR a adaugat ca orasele nu au bani pentru bursele elevilor.

Chirita a precizat ca, potrivit Legii 38/2019, Guvernul trebuie sa dea o hotarare prin care sa stabileasca nivelul minim al burselor, dupa care consiliile locale vor da hotarari care sa mentioneze cuantumul si numarul acestora.

El a sustinut ca se va crea o inechitate intre unitati administrativ-teritoriale, statul ar trebui sa aiba o politica coerenta unitara privind bursele, iar autoritatile locale isi pot asuma politici de suplimentare a acestora.

Conform Constitutiei, statul trebuie sa asigure burse pentru elevi, a afirmat Ionel Chirita.

Raspuns de la Guvern: Faceti-va singuri o lege, e usor a critica

Marin Cojoc, director general adjunct in cadrul Ministerului Finantelor, a afirmat ca suma pentru echilibrarea bugetului este mare, dar banii sunt "prost distribuiti".

"Sunteti patru structuri asociative. Ia adunati-va toti patru, astia sunt banii, gasiti formula echitabila, nu ne lasati pe noi la centru si dupa aia sa ne criticati mereu, ca e usor a critica. Comune, orase, municipii, judete, stati acolo, la munte, la Sinaia undeva si v-ati facut legea buna si Guvernul nu are ce sa zica daca tot 11 miliarde sunt de impartit. (...) Mi-am insusit si eu problemele pe care le-ati ridicat dumneavoastra, multe dintre ele le-am identificat si noi si cautam sa le corectam la urmatoarea rectificare a bugetului de stat", a transmis Cojoc.

Dan Marinescu, director general in cadrul Ministerului Dezvoltarii, a spus ca, din nefericire, cinci ani de experimente isi spun cuvantul.

"Ce pot sa va asigur e ca noi, in continuare, vom incerca sa reparam erorile. (...) Trebuie la un moment dat luata o decizie politica de incetare a acestor pilotaje. Au fost cinci ani de zile in care s-au facut pilotaje pe sistemele de echilibrare (a bugetelor - n.red.) ", a declarat Marinescu.

El crede ca Legea 38 trebuie corijata, opinand ca nu e normal sa fie diferente intre nivelul burselor elevilor.

Potrivit unui reprezentant al Ministerului Educatiei prezent la discutii, propunerea pe care MEN a facut-o prin Legea 38 a fost stabilirea unui cuantum minim tocmai pentru uniformizarea politicilor in ceea ce priveste copiii, nu pentru crearea unor discrepante intre mediile din care vin ei, iar sarcina autoritatii locale de a gestiona numarul si cunatumul burselor nu reprezinta o noutate, era si pana in prezent in Legea educatiei si in ordinul cu privire la criteriile de acordare.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#primari buget Guvern Dancila, #bani Guvern persoane handicap, #bani Guvern burse elevi , #administratia