Ping pong cu banii si cu nervii bucurestenilor: Cum a ajuns cel mai mare parc al Capitalei o adevarata jungla (Galerie foto)

Marti, 16 Iulie 2019, ora 11:27
25554 citiri
Ping pong cu banii si cu nervii bucurestenilor: Cum a ajuns cel mai mare parc al Capitalei o adevarata jungla (Galerie foto)
Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

In loc de spatii curate si sigure, in care sa se poata relaxa dupa pofta inimii, bucurestenii care ajung in Parcul Tineretului gasesc buruieni inalte aproape cat un stat de om, alei sparte si mormane de borduri vechi, printre care sunt nevoiti sa faca slalom.

Primaria Capitalei, care administreaza parcul, stie cum stau lucrurile si sustine ca incearca sa rezolve toate aceste probleme. Doar ca in parc nu se vede nici urma de activitate. Ba dimpotriva, lucrarile par abandonate cu totul.

Pornim prin Parcul Tineretului vineri dupa-amiaza, de la intrarea din nord, dinspre Calea Serban Voda (la intersectia cu Bulevardul Tineretului) . In zona de acces, spatiul arata aproape ireprosabil. Aleile sunt largi, bine asfaltate, iar sensurile de mers sunt despartite de insule cu trandafiri infloriti. In zona e amenajat un stand cu biciclete, pe care bucurestenii se pot plimba prin parc. In plus, exista acolo doua terase mari si o toaleta publica.

Cu alte cuvinte, totul pare facut exact asa cum ar trebui, astfel incat toti bucurestenii care vin in parc sa se relaxeze dupa cum poftesc.

Accesul si aleea principala din Parcul Tineretului, frumos amenajate. In stanga, pozitia locului din fotografie, pe harta parcului. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Din pacate, nu e nevoie sa facem mai mult de cativa pasi pe aleile laterale ca intreg peisajul sa se schimbe, iar aerului cochet de la intrare sa ii ia locul unul de nepasare si abandon.

In loc de alei proaspat asfaltate - cum e cea principala - inspre centrul parcului se intind unele vechi si sparte, pe marginile carora se casca santuri. Bordurile celor mai multe dintre aceste alei secundare au fost smulse din pamant, adunate in mormane si abanodonate apoi, pe spatiul verde.

Morman de boduri, abandonat pe spatiul verde, in parc. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Unele zac acolo de atat de mult timp incat pe ele a inceput sa creasca iarba. Si nicaieri nu se vede picior de muncitor dornic sa le ridice.

Unele borduri sunt abandonate de atat de multa vreme, ca a crescut iarba pe ele. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Ba, spre centrul parcului, gasim alei marginite de stalpi cu panouri solare, dar care n-au bordurile montate. Desi investitia in energie verde e buna, aici pare un fel de tichie de margaritar!

Alee cu iluminat ecologic, dar fara borduri. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Cu fiecare pas pe care il facem spre lac, vegetatia devine din ce in ce mai abundenta. Pasim pe alei care despart clar spatiile in care s-a cosit iarba de altele, mai intinse, in care aceasta operatiune nici macar n-a inceput.

In cele din urma, iesim pe aleea mare de langa lac si ne continuam plimbarea, spre partea vestica a parcului si Cimitirul Bellu. Pe stanga ramane lacul. Pe dreapta - unde iarba ar trebui sa fie tunsa la nivelul solului - incepe sa se ridice o adevarata padure. Pe alocuri, buruienile sunt mai inalte chiar decat un stat de om.

In partea de sud a lacului, balariile depasesc in inaltime un stat de om. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Iar prin boscheti - din loc in loc - se vad cabine paraginite de paznici si umbrare improvizate si murdare. E destul de limpede ca cine le accepta acolo nu da doi bani pe modul in care arata Parcul Tineretului!

Locuri mizere, amenajate in parc. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Rand pe rand, ne intrec oameni care alearga si pedaleaza, pe aleea marginita cu balarii pe care administratorii spatiului nu par sa le fi tuns, in acest an.

Oamenii alearga printre balariile pe care autoritatile nu s-au obosit sa le tunda, in acest an. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Doi tineri se asaza pe o banca rasarita, parca, din mijlocul buruienilor. Dupa cateva secunde, nemultumiti, se razgandesc, se ridica, si isi continua plimbarea.

Putini trecatori vor sa se aseze pe o banca aproape inghitita de vegetatie. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Drumul ne duce apoi pe langa o portiune murdara de lac, in jurul careia se raspandeste un miros dulceag, nedefinit, in care se amesteca si un iz neplacut. Nu stim ce este in apa, dar ne dam seama ca ea n-a fost curatata la timp si ca, in curand, mirosul ar putea deveni deranjant pentru trecatori.

Apa murdara incepe sa emane un miros neplacut pentru trecatori. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Dand ocol lacului gasim portiuni de alee sparte de-a binelea, care ar putea fi periculoase pana si pentru adulti. Iar copiii, scapati fie si doar pentru o clipa de sub privirea parintilor, risca sa se accidenteze serios, pe aici.

Alei accidentate, periculoase pentru copii si adulti, in Parcul Tineretului. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Cine e de vina pentru dezastrul din parc. PMB lucreaza, dar rezultatele nu se vad

Am cerut Primariei Capitalei sa ne spuna cine ar trebui sa tunda vegetatia din Parcul Tineretului si in ce masura a facut-o, in acest an. PMB ne-a raspuns ca de toaletarea vegetatiei este responsabila Administratia Parcuri, Lacuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Dar ALPAB, la randul ei, a incheiat, pentru toaletarea vegetatiei, un contract de prestari servicii cu Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti (care avea, la finele anului trecut, circa 180 de angajati).

Iar Compania - sustine PMB - a cosit deja 119.909 metri patrati de vegetatie. Desi am solicitat-o expres, PMB nu ne-a spus si cat la suta din necesar inseamna aceste lucrari efectuate pana acum. Iar, dupa cum arata parcul, ceea ce s-a facut inseamna foarte putin.

PMB are o explicatie si cu privire la bordurile abandonate in parc. Mai exact, a transmis, la solicitarea Ziare.com ca "in ceea ce priveste lucrarile de reparatii ale aleilor pavate si asfaltate din Parcul Tineretului, acestea s-au realizat in baza contractului nr. 11324/24.08.2018, incheiat cu Compania Municipala de Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti.

Acestea au fost intrerupte, in prima instanta, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, apoi din cauza resurselor financiare indisponibile", ne-a transmis PMB.

Tot primaria spune ca aceste lucrari ar fi fost reluate, dupa ce ALPAB a primit bani si a putut face plati catre Compania de Strazi, Drumuri si Pasaje.

In context, am intrebat PMB cati metri liniari de bordura s-au inlocuit deja si cati urmeaza sa mai fie inlocuiti. Iar PMB ne-a raspuns ca nu stie.

"Lucrarile sunt in curs de desfasurare, fapt pentru care nu va putem furniza cantitatile exacte, si anume metri liniari de alei si borduri pavate pana in prezent. In momentul in care lucrarea va fi receptionata, va vom putea furniza in mod exact aceste informatii", se arata in raspunsul PMB formulat la solicitarea Ziare.com.

N-ar fi o problema sa asteptam raspunsul, daca in parc s-ar vedea macar cateva semne ca lucrul la repararea aleilor s-ar fi reluat. Dar momentan, din pacate, aceste semne nu se vad.

Potrivit informatiilor noastre, situatia juridica a Parcului Tineretului (cel mai vast din din Capitala, intins pe mai bine de 200 de hectare) este destul de complicata. Sunt mai multe autoritati care administreaza spatii in zona. In plus, mai multe suprafete ale parcului au fost retrocedate sau concesionate, asa ca pentru intretinerea curateniei sunt mai multi responsabili.

In perioada urmatoare, Ziare.com va va dezvalui pe larg cine nu isi face treaba in Parcul Tineretului si de ce sunt nevoiti bucurestenii din Sectorul 4 sa faca slalom printre balarii si mormane de borduri, in loc sa se poata relaxa intr-un parc frumos amenajat si intretinut.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Parc Tineretului mizerie Primaria Capitalie, #de ce e murdar Parcul Tineretului , #Bucuresti