Personalul TESA din Sanatate, apel la Dragnea si Tariceanu: Sa se implice direct in eliminarea discriminarilor salariale

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 22:54
5690 citiri
Personalul TESA din Sanatate, apel la Dragnea si Tariceanu: Sa se implice direct in eliminarea discriminarilor salariale
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Uniunea TESA din Sanatate cere public presedintelui PSD, Liviu Dragnea, si liderului ALDE, Calin Popescu Tariceanu, precum si celor doua partide aflate la guvernare sa se implice direct in eliminarea discriminarilor salariale din sanatate.

Reprezentantii acesteia spun ca intalnirile cu ministrii Sanatatii, Finantelor si Muncii nu au dus la rezultate.

"Oricare ar fi adevarul asupra bugetului tarii, Uniunea TESA apreciaza drept inadmisibila trecerea cu atata usurinta peste discriminarea grava a atator categorii de salariati din sanatate, ridicarea din umeri nevinovata si explicatia ca nu mai sunt fonduri", mai spun ei.

Reprezentantii Uniunii TESA arata, vineri seara, intr-o postare pe Facebook, ca dupa intalniri consecutive cu trei ministri ai Cabinetului Dancila (ministrul Finantelor, Orlando Teodorovici, ministrul Muncii, Marius Budai, si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea) au ajuns la concluzia ca acestea nu au dus la rezolvarea revendicarii principale a Uniunii: eliminarea discriminarii salariale din sanatate.

"Cei 3 ministri au parut neputinciosi in rezolvarea acestei revendicari, dar nici in alte privinte nu au aratat ca au vointa sau puterea de a schimba ceva, spre exemplu revenirea la tichetele de masa sau rezolvarea haosului voucherelor de vacanta prin acordarea selectiva doar in unele spitale.

Ministrul Sanatatii a fost cel mai sincer cu noi, dandu-ne de inteles la Consiliul National al Uniunii TESA ca putem eventual sa mai carpim cate ceva din revendicari pe baza interpretarii legislatiei existente, dar a precizat clar ca nu sunt sanse reale in acest moment pentru eliminarea discriminarilor salariale prin modificari legislative", arata acestia.

Ei sustin ca Sorina Pintea a mentionat si existenta unui memorandum "prin care toti ministrii s-au obligat in fata puterii politice sa nu sustina public majorari de salarii in acest an".

Uniunea TESA arata ca incercarile MS in acest sens au fost respinse de Comisia de Munca din Camera Deputatilor (esecul biologilor, biochimistilor si chimistilor), cu motivatia "nu sunt fonduri suficiente".

"De la Ministerul Muncii am primit doua scrisori de raspuns la petitiile noastre, intr-un limbaj legislativ, de lemn, in care sunt insirate articolele de lege conform carora noi nu suntem discriminati ci doar... 'exceptati'! In rest am desprins ideea ca tot ce au facut guvernatii e corect si justificat prin oprirea plecarii medicilor, asistentilor si ... soferilor de salvare din tara.

Ministrul Finantelor ne-a ascultat cu atentie fara insa a promite nimic concret ci doar minunandu-se (mai mult sau mai putin teatral) ca noi, Uniunea TESA, nu am fost consultati la redactarea legii salarizarii (de parca nu se stie ca nimeni nu fost consultat(!!) iar dialogul social a fost o pura parodie!). Pentru a puncta si mai mult in mod indirect aceeasi idee a lipsei de bani, ministrul Finantelor ne-a reamintit ca acum guvernul se concentreaza pe investitii", mai spun ei.

In aceasta situatie, Uniunea TESA intelege ca "exista un blocaj de natura financiara in sferele politice cele mai inalte ale puterii, o decizie peste care ministrii de resort cu care ne-am intalnit nu pot trece, oricat ar dori", si considera ca a continua un dialog absolut formal la cele trei ministere nu isi mai are niciun rost in privinta eliminarii discriminarii salariale din sanatate.

"Situatia ar putea fi deblocata numai printr-o decizie politica la cel mai inalt nivel al conducerilor PSD si ALDE. Pe de alta parte, oricare ar fi adevarul asupra bugetului tarii, Uniunea TESA apreciaza drept inadmisibila trecerea cu atata usurinta peste discriminarea grava a atator categorii de salariati din sanatate, ridicarea din umeri nevinovata si explicatia ca nu mai sunt fonduri.

Actuala putere politica poarta intreaga raspundere pentru modul cum a redactat legea salarizarii in privinta sanatatii precum si a modului cum a impartit banii (atunci cand i-a avut) ", arata reprezentantii Uniunii.

Uniunea TESA mentioneaza ca sustine nu doar personalul tehnic-economic-administrativ, ci si celelalte categorii discriminate: biochimisti, biologi, chimisti, psihologi, ingrijitoare, brancardieri si toate categoriile de colegi care se simt discriminati de legea 153.

"Uniunea TESA astepta un raspuns din partea liderilor PSD si ALDE", mai spun reprezentantii acesteia.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#sindicate sanatate discriminare, #Uniunea TESA Sanatate discriminare , #medici
Comentarii