Pastor american: Ce m-a invatat despre Noul Testament traiul meu in Romania

Marti, 20 Mai 2014, ora 19:27
7958 citiri
Pastor american: Ce m-a invatat despre Noul Testament traiul meu in Romania
Foto: mattfradd.com

Pastorul american James McGrath, care a locuit o perioada in Romania, a povestit cum mai multe intamplari petrecute cu oameni din tara noastra l-au ajutat sa inteleaga anumite chestiuni fundamentale despre Noul Testament.

"Imi place sa vad surpriza de pe fetele oamenilor atunci cand le spun ca nu am inteles cu adevarat Noul Testament pana cand nu am trait in Romania. O sa va dau si cateva exemple", scrie McGrath pe blogul sau.

"In primul rand imi amintesc foarte bine o vizita facuta de Anthony Thiselton in campusul unde predam in Romania. El si-a publicat recent un studiu despre 'Prima Epistola catre Corienteni' si a vorbit despre cei din Corinth care spuneau 'Eu sunt de-al lui Paul' sau 'Eu sunt de-al lui Apollo'", isi incepe povestea pastorul american.

Asa-numita Evanghelie a sotiei lui Iisus este un fals Interviu cu un specialist in limba copta

"Thiselton arata ca nu era pur si simplu vorba despre politica partizana asa cum o intelegem in zilele noastre, dar insusi sistemul roman al patronajului. Exista un numar mic de indivizi care aveau putere si statut, iar ceilalti puteau castiga influenta prin asocierea cu primii, asa cum o iarba cataratoare se sprijina pe un copac.

Mi-a luat foarte putin sa imi dau seama ca asta era exact fenomenul care se petrecea in interiorul scolii unde predam. Existau cateva persoane care aveau bisericile lor, unde ei erau pastori si aveau doctorate. Apoi, veneau ceilalti, asociati cu ei, care nu aveau studiile si statutul de pastor, dar care deveneau influenti prin asociere.

A fost ca o revelatie, si daca as fi stiut de studiul facut de Thiselton mai devreme, as fi inteles mai bine ce se intampla in jurul meu", isi incheie McGrath primul exemplu despre realitatea tribala romaneasca.

Multa lume din Romania se adreseaza, in anumite contexte si ocazii cu "frate". McGrath a constatat ca, in Romania, "frate" are alt inteles decat in alte tari.

"De asemenea, de multe ori ma intrebam despre ce e vorba in limbajul 'fratilor' din Noul Testament. Intr-un context american, ne putem gandi ca e vorba de un discurs egalitarist, si intr-adevar exista mentiuni in Noul Testament care ne-ar putea duce catre aceasta concluzie. Cu toate acestea, in Romania, 'frate' poate indica distanta si respectul, mai degraba decat intimitatea", constata McGrath.

Pastorul american se intreaba ce consecinta ar putea avea aceasta nuanta asupra intelegerii Noului Testament si a mentalitatii celor care l-au scris.

"Asta ridica problema daca e posibil ca romanii moderni, care au valori culturale foarte similare celor reflectate in Noul Testament, au esuat in incercarea de a asimila invataturile Bibliei.

Sau daca ei le-au inteles cu adevarat si le-au practicat in felul in care primii crestini o faceau. Asta ar insemna ca americanii si ceilalti sa fi gresit, crezand ca limbajul egalitarist anuleaza diferentele sociale", spune uluit de perspective pastorul american.

"Inca nu m-am hotarat nici eu in privinta acestei probleme, dar fara aceasta experienta transculturala nu m-as fi gandit niciodata la ea", incheie McGrath.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Pastor american Romania Noul Testament, #pastor trai Romania Biblie, #Romania frate Noul Testament , #romani