Olguta Vasilescu anunta ca salariul minim ar putea creste la 2.080 de lei de la 1 noiembrie

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 14:29
25633 citiri
Olguta Vasilescu anunta ca salariul minim ar putea creste la 2.080 de lei de la 1 noiembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, sambata, ca Guvernul ia in calcul majorarea salariului minim pe economie inca de la 1 noiembrie 2018, in loc de 1 ianuarie 2019 cum este prevazut in programul de guvernare.

In plus, asa cum a mai spus, Olguta Vasilescu sustine o majorare mai mare a salariului minim brut la 2.080 de lei (fata de 2.050 de lei, varianta initiala) . Acum ministrul vine si cu un document de la Comisia de Prognoza care recomanda data de start - 1 noiembrie.

"Iar "s-a blocat Guvernul", iar "nu mai sunt bani de pensii si salarii", iar "nu se aplica Legea Salarizarii".

Asta aud de la Opozitie din doua in doua luni. Si iar raspundem: asa cum nu ne-am blocat pana acum si cum am gasit fondurile necesare platii pensiilor si salariilor, asa se va intampla si anul viitor.

Legea Salarizarii se va aplica asa cum a fost ea adoptata de Parlament, chiar daca lunile acestea a mai existat un scenariu si anume sa se aplice direct grila din 2022 in 2020, asa cum au solicitat, in mod repetat, mai multe federatii sindicale.

Consideram insa ca legea trebuie aplicata asa cum a fost adoptata de Parlament si cum este in vigoare, cu aplicare etapizata pana in 2022 si crestere anuala cu 25 la suta din diferenta pana la grila din 2022.

Mai mult, dupa analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucreaza la cresterea salariului minim pe economie inca de la finalul acestui an si la diferentierea salariului minim in functie de studii sau vechimea de peste 15 ani", a scris sambata pe Facebook Lia Olguta Vasilescu si a atasat analiza Comisiei de Prognoza si calendarul cresterilor.

Pe de alta parte, documentul Comisiei de Prognoza arata ca Guvernul ia in calcul introducerea unui salariu minim diferentiat pentru angajatii cu salarii superioare sau vechime de peste 15 ani, in valoare de 2.350 de lei.

Sursa: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Potrivit aceluiasi document, media anuala a salariului minim pentru romanii fara studii superioare ar urma sa se majoreze cu 9,2%, in 2019 (de la 1.179 lei/luna la 1.287 lei/luna) . Ulterior, in 2020, ar urma inca o crestere a salariului minim cu 7,4%, care ar insemna ca media anuala a salariului minim se va majora de la 1.287 lei la 1.382 lei.

Pentru romanii cu studii superioare, insa, media salariului minim ar urma sa creasca de la 2.350 lei (nivel pe care nici macar nu l-a atins inca, ci ar urma sa-l atinga abia peste 2 saptamani), la 2.393 lei, in 2019. O alta crestere ar urma sa se petreaca in 2020, cand media salariului minim ar urma sa se mai majoreze cu inca 6,5% si sa ajunga la pana la pragul de 1.532 lei.

In aceste conditii, tot potrivit Comisiei de Prognoza, salariul mediu net, in Romania, va creste cu 8,5% si va ajunge la 2.873 lei/luna in 2019. In plus, o alta crestere a salariului mediu net - de aceasta data in cuantum de 7,5% - e preconizata in 2020. Respectivul an va fi cel in care, potrivit Comisiei de Prognoza, salariul mediu net in Romania va ajunge la 3.088 lei.

Ministrul Olguta Vasilescu a reactionat astfel la un document dezvaluit de senatorul PNL Florin Citu sambata dimineata, in care Ministerul de Finante transmitea Comisiei Europene posibilitatea inghetarii salariilor bugetarilor in 2019 pentru a tine sub control deficitul bugetar si a ne incadra in deja celebrul MTO.

Ulterior, Eugen Teodorovici a confirmat intr-o interventie telefonica la Romania TV ca exista aceasta varianta de lucru, dar in acelasi timp se va devansa aplicarea integrala a Legii Salarizarii din 2022 in 2020.

Citeste detalii aici - Teodorovici spune ca inghetarea salariilor in 2019 e o varianta de lucru, dar nu exista criza la buget.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Olguta Vasilescu crestere salariu minim noiembrie , #salariu minim pe economie
Comentarii