Monumente nestiute ale Romaniei: Castelul Tepes din Bucuresti (Galerie foto + video)

Sambata, 24 Martie 2012, ora 22:11
24638 citiri
Monumente nestiute ale Romaniei: Castelul Tepes din Bucuresti (Galerie foto + video)
Foto: once.ro

De-a dreptul inedit si original in arhitectura urbana a Bucurestilor, Castelul Tepes isi deapana tineretile in tacere pentru ca este unul dintre acele monumente istorice nestiute ale Romaniei.

"Martorul" istoriei unor ani uitati, cu aerul sau medieval, trecem pe langa el ca si cum n-am trece: nu doar ca nu ii stim numele, dar nu avem habar nici de istoria zbuciumata pe care o poarta printre caramizi si creneluri. Iar prin ignoranta si indiferenta, il izolam si mai mult in negura unui timp etern trecut.

De unde pana unde Castelul Tepes in Bucuresti?

"Castelul de apa - Turnul lui Tepes", care astazi isi duce batranetile pe strada General Candiano Popescu, numarul 6, din sectorul 4 al Capitalei, a fost construit in anul 1906 ca turn de apa in cadrul "Expozitiei nationale" organizate in acel an cu ocazia implinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Castelul Huniazilor, in topul celor mai tari castele din lume

"Expozitia Nationala", anunta Ion N. Lahovari in discursul de inaugurare, "este un eveniment aliniat la moda europeana (...) in care vom pune, sub toate formele si in toate chipurile, trecutul de la 1866 fata in fata cu progresul de la 1906".

Desi scopul initial al constructiei a fost unul pragmatic, acela de turn de apa, organizatorii expozitiei au tinut la estetica si au ales o forma exterioara care sa dea bine "la export": replica la scara mica a cetatii Poenari, din Cheile Argesului - ridicata in secolul al XV-lea de catre domnitorul Vlad Tepes, de unde si numele castelului, au povestit pentru Ziare.com surse din cadrul Ministerului Apararii Nationale (MApN), in administrarea caruia se afla astazi Castelul Tepes.

Asadar, "parintii" castelului, arhitectii Stefan Burcus si V. Stephanescu, au gasit o solutie originala ca sa mascheze rezervorul de apa, al carui rol era sa alimenteze "Expozitia Generala".

Turnul castelului, inalt de aproximativ 20 de metri si cu un diametru de 9 metri, adapostea un imens bazin cilindric de fonta (cu o capacitate de 200 de metri cubi si un diametru de 6 metri) care umplea aproape intreg interiorul turnului, nelasand loc decat unei scari inguste, in spirala, care urca pana aproape de acoperis. Bazinul a fost turnat in atelierele lui Oscar Maller si s-a montat in interiorul turnului cetatii.

Din turnul castelului, de pe o platforma special amenajata, se putea admira Parcul Carol I si panorama Bucurestilor. Un contrafort puternic, terminat cu un pridvor de lemn, sustine turnul ca sa nu se prabuseasca, iar in dreapta se afla un zid crenelat de piatra, terminat in colt cu un alt turn de dimensiuni mai mici.

Din pacate, la putin timp dupa ce regina Elisabeta a deschis Expozitia, in acordurile a 100 de trambitasi si a salvelor trase de bateria de la Calafat, bazinul de apa a devenit nefunctional si asa a ramas pana azi.

Ratacit prin istorie

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, castelul a fost transformat intr-o cazarma destinata corpului de garda de la Mormantul Ostasului Necunoscut, aflat in apropiere, in fata Muzeului Militar National (demolat in anul 1942).

Cand sovieticii au ajuns in Bucuresti (30 august 1944), au trecut si prin parcul Carol. Nu au provocat daune castelului, insa au confiscat baracile destinate militarilor romani, considerandu-le prada de razboi. Explicatia a fost foarte simpla: au crezut ca acestea apartineau militarilor germani!

Dupa stramutarea Eroului Necunoscut la Marasesti si inaugurarea, la 30 decembrie 1963, a mausoleului din apropiere (construit pe locul fostului Muzeu Militar National), Castelul Tepes a continuat sa fie folosit de militarii care asigurau paza Parcului Carol I.

Incepand cu anii '90, cladirea a fost utilizata drept Corp de garda pentru o subunitate de jandarmi, care indeplinea misiuni de paza la cateva institutii bancare din Capitala.

Castelul Tepes, monument istoric in administrarea Ministerului Apararii Nationale

Din 30 septembrie 2004, prin Hotararea de Guvern nr. 1585, Castelul Tepes a devenit sediul social al Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE). Ulterior, prin H.G. 198/2011, imobilul a trecut din administrarea ONCE in administrarea MApN.

Prin Ordinul Ministrului Culturii si Patrimoniului National, nr. 2653/2010, castelul a fost clasat in Lista monumentelor istorice (grupa B, cod B-II-m-B-21011), ceea ce a condus la respectarea unor reguli specifice, aplicabile lucrarilor pe obiective de asemenea natura, au povestit aceleasi surse din cadrul Apararii Nationale.

In 2007, Castelul Tespes a fost expertizat in clasa I de risc seismic. Mai mult, turnul central avea o inclinare de 20 inspre N-NV din cauza tendintei terenului de a se deplasa inspre lacul Parcului Carol.

Pentru eliminarea eventualelor riscuri, s-au inceput lucrari de consolidare specifice cladirii. Asadar, Castelul Tepes este, in prezent, inchis publicului deoarece se executa lucrari de consolidare, restaurare si reabilitare, acestea fiind aproape de stadiul final.

Totodata, au continuat specialistii din Ministerul Apararii Nationale, "restaurarea si reabilitarea imobilului, care au loc in prezent, trebuie facute cu respectarea stricta a cerintelor unui monument istoric".

Restaurate vor fi si platformele si aleile interioare, cat si gardul stradal, in cazul carora trebuie tinut cont de arhitectura castelului. Lucrarile aduc si ceva nou: la intrarea in Castelul Tepes va fi construit un punct de control.

Fondurile necesare acestor lucrari au fost alocate integral de la bugetul de stat, ceea ce a facut posibila interventia asupra imobilului, prima data dupa construirea acestuia, au mai declarat sursele citate pentru Ziare.com.

Castelul Tepes, regim de unitate militara

Desi cei din Ministerul Apararii Nationale spun ca monumentul a fost promovat public - "in principal pe pagina de Internet a institutiei si cu ocazia Zilei Eroilor, cand Oficiul National pentru Cultul Eroilor organizeaza o 'Zi a portilor deschise'" - realitatea din strada arata altceva...

Daca nu stii adresa si vrei sa ajungi la castel, mai bine o lasi pe alta data pentru ca nimeni n-o sa-ti spuna unde e pentru simplul motiv ca nimeni nu stie... Da, atat de cunoscut e!

De ce, totusi, acest monument istoric nu a fost exploatat turistic si de ce nu este cunoscut nici macar de bucuresteni? Motivul real, au lasat sa se intelegea cei din Ministerul Apararii Nationale, nu este nici faptul ca, pana la inceperea lucrarilor, scarile nu erau foarte sigure pentru turisti si nici pentru ca nu erau luminate, asa cum s-a scris in presa...

Castele nestiute ale Romaniei: Bethlen

Castelul Tepes, desi este monument istoric, el este administrat de Ministerul Apararii Nationale si poate fi vizitat in regim de unitate militara... Adica o data sau de doua ori pe an, de Ziua Portilor Deschise.

Cum lucrarile de consolidare, restaurare si reabilitare a Castelului de apa - Turnul lui Tepes se preconizeaza a fi incheiate in toamna acestui an, am intrebat care va fi soarta monumentului dupa ce va fi gata in speranta ca necunoscutul edificiu va deveni, candva, punct de atractie turistica, asa cum ar merita.

Din pacate, "dupa finalizarea lucrarilor, imobilul va ramane in continuare in administrarea Ministerului Apararii Nationale, supunandu-se, in acest sens, regulilor specifice unitatilor militare. De aceea, Castelul de apa - Turnul lui Tepes va putea fi vizitat de publicul larg, cel mai probabil, numai cu ocazia Zilelor Portilor Deschise".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#castel Tepes Bucuresti, #Castel de apa Bucuresti, #Turnul lui Tepes Bucuresti , #Bucuresti