Ministerul Turismului face o investitie de 17 milioane de euro la Borsa. De ce tocmai acolo si de ce nu s-au accesat fonduri UE?

Joi, 22 August 2019, ora 09:02
12240 citiri
Ministerul Turismului face o investitie de 17 milioane de euro la Borsa. De ce tocmai acolo si de ce nu s-au accesat fonduri UE?
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Turismului sustine ca va plati peste 81 de milioane de lei din banii romanilor pentru constructia unei partii de schi de 2.650 de metri si a unei telegondole in micul oras maramuresean Borsa.

De ce s-ar face partia tocmai acolo si de ce nu se vor folosi fonduri europene nerambursabile? Iata ce spun autoritatile.

Inca de pe 25 iulie, ministrul Turismului, Bogdan Trif, anunta ca a semnat un contract in virtutea caruia Guvernul va plati 81.155.953 de lei pentru constructia - in orasul maramuresean Borsa - a partiei de schi si a altor cateva obiective adiacente. Printre acestea: un sistem de iluminat partia, o instalatie de inzapezit artifical, o masina de batut zapada, dar si o parcare cu 80 de locuri (in apropierea partiei) si o telegondola moderna.

In context, ne-am intrebat de ce avem nevoie de o partie de schi atat de mare la Borsa (adica tocmai in nordul Carpatilor Orientali) . In plus - daca tot am decis sa construim partia acolo - de ce n-o facem cu bani europeni?

La solicitarea Ziare.com, Ministerul Turismului a transmis ca partia se face la Borsa dintr-un motiv foarte simplu: primaria din respectivul oras a fost singura care a solicitat bani pentru o astfel investitie majora in domeniul schiabil. Asa ca va fi si singura care va primi, momentan, finantare pentru a-si face o astfel de mare partie de schi.

De ce nu se face partie cu bani europeni?

La solicitarea Ziare.com, europarlamentarul Mircea Hava (PNL) ne-a transmis ca exista un motuv pentru care Romania nu poate folosi bani europeni pentru a-si face partii de schi. Mai exact, atunci cand si-a negociat, la nivel european, prioritatile de investitii pentru perioada 2014-2020, Romania nu a insistat sa primeasca bani pentru partii de schi.

Potrivit eurodeputatului Siegfried Muresan (PNL), Romania ar putea face multe pentru turism, cu fonduri europene, incepand cu reabilitarea statiunilor balneare si pana la marcarea de trasee turistice, amenajarea de spatii conexe de agrement (cum ar fi locurile de joaca si terenurile de sport) si modernizarea punctelor de popas. Momentan, nu poate, insa, sa isi contruiasca partii de schi cu bani europeni.

"In prezent, Programul Operational Regional (POR) are in continuare o axa prioritara destinata dezvoltarii turismului (Axa Prioritara 7 - Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului), insa accentul e pus pe turismul balnear (...) partiile de schi nu fac obiectul finantarii. In plus, suma alocata prin POR pentru turism este destul de mica: din 8,3 miliarde de euro, cat reprezinta POR, doar 118 milioane de euro sunt destinate pentru dezvoltarea turismului, iar cea mai mare parte a banilor s-a contractat prin proiecte.

Astfel, raspunsul la intrebarea 'Se poate finanta constructia unei partii de schi in Romania prin fonduri europene nerambursabile?' este 'Nu la momentul de fata, fara modificari ale POR sau Ghidurilor'.

Teoretic, Uniunea Europeana ar putea aloca bani pentru constructia unei partii de schi, dar depinde de fiecare stat membru cum isi alege prioritatile de finantare", a explicat pentru Ziare.com Siegfried Muresan.

In consecinta, un lucru e cert: momentan, Ministerul Turismului nu poate primi finantare nerambursabila pentru partia de la Borsa.

Asa ca ori o face din banii romanilor, ori n-o mai face deloc.

Si, totusi, de unde vor veni banii?

Faptul ca ministrul Bogdan Trif a semnat un contract de finantare nu reprezinta, in sine, o garantie a faptului ca statul are deja sau ar urma sa aloce uriasa suma necesara pentru constructia partiei de la Borsa.

In consecinta, Ziare.com a solicitat ministerului informatii cu privire la bugetul pe care il are deja alocat, in acest an, pentru plata lucrarilor. Totodata, am intrebat daca banii pentru partie vor veni din credite bugetare (adica din fonduri existente) sau din credite de angajament (care sunt, practic, doar promisiuni de plata din bugetele anilor urmatori).

Ministerul Turismului a evitat sa raspunda clar. In schimb, ne-a transmis ca el "incheie cu autoritatile administratiei publice locale contracte de finantare multianuale (...) pe o perioada de maximum 4 ani, in limita creditelor de angajament aprobate si a creditelor bugetare aprobate si/sau estimate cu aceasta destinatie, fara esalonarea anuala a creditelor bugetare, care se inscriu cumulat pentru toata perioada de finantare".

Cu alte cuvinte, momentan, Ministerul Turismului n-ar putea spune cat anume ar putea plati pentru partie in 2019 si cat in anii 2020 si 2021.

Oricum, ministerul sustine ca ar putea sa mai treaca o vreme pana sa aiba ce plati la partia de schi. Motivul: Primaria din Borsa trebuie mai intai sa finalizeze licitatia prin care sa isi aleaga un constructor pentru partie. Apoi, va trebui sa semneze un contract cu acest constructor, pana la finele lui octombrie. In caz contrar, finantarea se anuleaza.

Dar chiar si in cazul in care contractul va fi semnat la timp, constructorul partiei tot va trebui sa faca mai intai niste lucrari, ca sa aiba apoi pentru ce sa ceara bani.

Primarul din Borsa: Unde voiati sa facem partie de schi, in Dobrogea?

Inca din luna iunie, Primaria orasului Borsa a lansat o licitatie prin care sa isi aleaga constructorul pentru partie si telegondola.

Potrivit datelor postate in Sicap, la licitatie s-a incris o singura asociere de firme, alcatuita din Yanis Nord SRL si Techonalpin S.P.A.

Yanis Nord SRL este o firma maramurseana infiintata abia in 2018 si care este administrata - potrivit platformelor specializate in business - de Ioan si Claudia Maria Danci. TechnoAplin S.P.A., in schimb, este o firma italiana din Tirolul de Sud, infiintata in 1990 si specializata in sisteme de realizare a zapezii.

Potrivit datelor din Sicap, Primaria Borsa evalueaza, inca, oferta depusa de aceste firme pentru constructia partiei de schi si a telegondolei.

Primarul orasului Borsa, Ioan Sorin Timis, a declarat, insa, pentru Ziare.com, ca, in realitate, licitatia s-a incheiat deja.

"Procedura s-a incheiat si urmeaza sa se publice informatiile si in Sicap. Am predat si amplasamentul deja (adica, practic, constructorul ar putea chiar lucra - n.red.).

Cine spune ca se putea face cu fonduri europene n-a incercat niciodata sa aplice. Il felicit pe cel care a vazut vreo axa pe care sa se poata depune proiecte de finantare pentru partii olimpice de schi si pentru finalizare de telegondole. Eu n-am vazut astfel de axe, in ultimii ani.

In plus, pe fonduri europene exista posibilitatea sa faci intreaga documentatie ca la carte - ceea ce costa cam 400.000-500.000 de euro - si apoi sa ti sa spuna ca proiectul tau e eligibil, dar nu sunt suficienti bani pentru a fi finantat. Si pierzi banii pentru documentatie.

Asa, in Masterplan (in cel de Turism) se prevede ca, daca prezinti documentele solicitate, primesti finantarea.

Ma intrebati de ce sa facem aceasta partie tocmai la Borsa? Pentru ca Borsa e statiune turistica din anul 1940 si, in prezent, are 3.000 de locuri de cazare. Si pentru ca e la munte. Unde ar trebui sa facem o partie de schi? Cumva prin Dobrogea?", a declarat pentru Ziare.com primarul Ion Sorin Timis.

In aceste conditii, ramane sa vedem daca lucrarile la partia si telegondola de la Borsa vor incepe in curand si daca Ministerul Turismului va plati sau nu sumele promise. In cazul in care partia se va construi, vom afla, in scurt timp, si daca investitia a meritat sau nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#partie olimpica schi Borsa pret, #Ministerul Turismului plateste partie schi Borsa , #administratia