Metrou Usor: Primaria Capitalei arunca pe geam banii bucurestenilor, renuntand la o investitie deja inceputa

Luni, 17 Iunie 2019, ora 12:35
28677 citiri
Metrou Usor: Primaria Capitalei arunca pe geam banii bucurestenilor, renuntand la o investitie deja inceputa
Foto: Arhiva Forum Metrouusor.com

Asociatia Metrou Usor cere Primariei Capitalei sa modifice de urgenta proiectul unui pasaj rutier care - construit in maniera anuntata - risca sa zadarniceasca definitiv eforturile facute in ultimii ani pentru realizarea unei linii de tramvai care sa lege cartierele Pipera si Pantelimon.

Ideea constructiei unui pasaj rutier suprateran care sa treaca peste intersectia Bulevardelor Doamna Ghica si Colentina nu e noua, ci dateaza inca de prin anul 2007. Rand pe rand, primarii Capitalei au tot promis ca vor construi pasajul, dar niciunul nu s-a tinut de cuvant.

Pe 16 mai, insa, actualul primar general al Bucurestiului, Gabriela Firea anunta pe retele de socializare ca - spre deosebire de precedentii edili - nu s-a limitat sa promita realizarea pasajului, ci a si dat deja startul proiectului.

Mai exact, anunta Firea, Compania Municipala de Dezvoltare Durabila SA a intocmit deja un studiu de fezabilitate pentru pasaj (de fapt, a revizuit un studiu mai vechi -n.red.), din care reiese ca acesta merita si poate fi construit.

In consecinta, Firea a decis sa incredinteze Trustului Municipal de Cladiri Metropolitane SA un contract de proiectare si executie a unui proiect de modernizare a unei portiuni a Bulevardului Doamna Ghica si de constructie a pasajului. Lucrarile ar urma sa dureze 15 luni.

Bulevardul Doamna Ghica va fi reconfigurat, incepand de la intersectia cu Lacul Tei (sageata rosie, pe harta - n.red.) si pana la inceperea pasajului, inainte de intersectie

Pasajul ar urma sa aiba o latime de 16,5 metri (impartita in 4 benzi de circulatie, cate doua pe fiecare sens) si sa coste de principiu, circa 28 de milioane de euro.

Asa ar urma sa arate pasajul rutier suprateran. Sursa foto: Forum Metrou Usor

La o prima vedere, totul arata bine. Asociatia Metrou Usor transmite insa, ca o examinare mai atenta a proiectului scoate la iveala faptul ca acesta are o mare problema: nu prevede realizarea unei linii de tramvai, pe calea de rulare.

Or, acest lucru e de neinteles - sustin specialistii Asociatiei - in conditiile in care pasajul peste intersectia bulevardelor Doamna Ghica si Colentina face parte "din Inelul Median al Bucurestiului, un proiect ce are dintotdeauna prevazuta si linie de tramvai".

In cazul de fata, apreciaza Asociatia, ar fi utila o linie de tramvai care sa traverseze "Soseaua Colentina pe relatia Bulevardul Doamna Ghica - Soseaua Petricani/Bd.Pompeiu", legand, practic, cele doua cartiere printr-o ruta directa de tramvai. Aceasta ar urma apoi sa continue in sud, spre Titan si Berceni.

Ideea constructiei acestei rute nu e doar propunerea Asociatiei Metrou Usor, ci e un proiect pe care chiar PMB a promis ca il va duce la bun sfarsit, atunci cand si-a asumat prevederile Planului de Mobilitate Urbana 2016-2030 a Regiunii Bucuresti-Ilfov, care poate fi consultat integral aici (cu prevederile privind linia la pag. 328):

Astazi, Metrou Usor sustine ca linia directa de tramvai merita, in continuare, construita pentru ca:

- ar degreva traficul din zona Pipera, una dintre cele mai aglomerate zone din Bucuresti, cu efecte benefice pe intreaga relatie Pipera - zonele de est/sud-est ale Bucurestiului (cartierele Pantelimon, Titan, respectiv Berceni)

- ar reduce aglomeratia pe tronsonul de metrou Pipera - Piata Victoriei, cel mai utilizat dintre tronsoanele de metrou din Bucuresti.

In consecinta, "in viziunea membrilor asociatiei, aceasta linie de tramvai (Pipera-Pantelimon - n.red.) conexa pasajului ar trebui sa functioneze asemenea deja existentei linii de 'Metrou Usor' 41, adica o linie de tramvai de mare capacitate, complet separata de traficul rutier, linie ce permite viteze de deplasare net superioare liniilor clasice de tramvai".

Toate investitiile de pana acum in linia de tramvai ar deveni inutile

Tot Asociatia Metrou Usor atrage atentia asupra faptului ca, daca va construi pasajul fara spatiu alocat sinelor, PMB isi va nesocoti, practic, propriile proiecte anterioare, dar si investitii deja facute pentru pregatirea constructiei liniei de tramvai Pipera-Pantelimon:

"Toate bulevardele de pe traseu (al potentialei linii de tramvai Pipera-Pantelimon - n. red) - Nicolae Grigorescu, Chisinau si Doamna Ghica - au rezervat un spatiu pentru o linie de tramvai rapid, separata de trafic.

Decizia de a nu mai lasa spatiu pentru tramvai in cazul pasajului Doamna Ghica ar 'ingropa' investitiile deja realizate pentru celelalte doua pasaje (Nicolae Grigorescu si Baicului-Delfinului, prevazute cu spatiu pentru sine - n.red.), ambele neamortizate inca, demonstrand proasta administrare a banilor publici la nivelul PMB si o rea-vointa in ceea ce priveste aplicarea unor solutii durabile pentru imbunatatirea transportului in comun si reducerea numarului de autovehicule personale, cu efecte clare asupra traficului si a poluarii", se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Metrou Usor.

Imagine proiectata a pasajului Doamna Ghica. Sursa foto: Forum Metrou Usor

Intr-un raspuns formulat la solicitarea Asociatiei, PMB sustine, insa, ca nu vede utilitatea unei linii de tramvai pe Bulevardul Doamna Ghica.

"In urma consultarilor avute cu Directia Transporturi impreuna cu specialistii Societatii de Transport Bucuresti, a strategiei de reorganizare a liniilor de transport din Bucuresti, s-a concluzinat ca nu rezulta necesitatea unui mijloc de transport de mare capacitate (tramvai) pe artera Doamna Ghica", a transmis PMB pentru Asociatia Metrou Usor.

Greu de inteles este, insa, de ce nu construieste PMB strategic, in asa fel incat sa creeze macar conditii pentru amenajarea ulterioara, in zona, a unei linii de tramvai, in cazul in care, pe viitor, va fi nevoie de ea.

La urma urmei, acum cateva zile, invitat la coferinta "The European Strategic Energy Technology Plan", city managerul Sorin Chirita sustine ca electrificarea transportului in Capitala este o prioritate pentru echipa Gabrielei Firea. Iar daca asa stau lucrurile, de ce sa se elimine pana si posibilitatea constructie a unei linii de tramvai care sa tranziteze pasajul de pe strada Doamna Ghica? PMB n-a mai spus.

Ziare.com a solicitat in scris PMB informatii cu privire la aceste aspecte. Pe masura ca institutia ne pune la dispozitie raspunsurile, vom reveni cu amanunte.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#pasaj Doamna Ghica fara tramvai, #pasaj Doamna Ghica Firea constructie, #pasaj Firea Metrou usor , #administratia