Medic in Romania: Dupa spaga, de ce nu legalizam si crima si violul?

Sambata, 22 August 2015, ora 10:50
12975 citiri
Medic in Romania: Dupa spaga, de ce nu legalizam si crima si violul?
Foto: Facebook/ Bogdan Oprisescu

Marirea salariilor medicilor nu reprezinta solutia pentru sistemul de sanatate, neputand sa opreasca plecarea din tara a celor care isi doresc conditii occidentale de lucru in spitale.

Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi

"Plecarea cadrelor medicale din tara nu va fi stopata doar de mariri salariale. Doctorii nu pleca doar pentru bani! Pleca pentru conditiile din spitale, pentru ce pot face afara si nu pot face aici. Vor sa faca medicina pe care o invata, vor sa fie doctori, nu felceri", a declarat Bogdan Oprisescu, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, pentru Ziare.com.

Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena Interviu

Acesta sustine ca exista anumite categorii de bugetari care au salarii decente, nu insa si medicii.

"Un salariu decent il au magistratii, judecatorii, cei din aparare, SRI si SIE. Pentru Sanatate nu s-au gasit bani sub nicio guvernare", spune Bogdan Oprisescu.

Legalizarea spagii, comparata cu legalizarea violului si a crimei

In plus, medicul compara legalizarea practicii prin care doctorii si asistentele pot primi bani de la pacienti cu legalizarea violului, a crimei si a conducerii sub influenta bauturilor alcoolice.

"Legalizarea spagii este o aberatie! De ce sa nu legalizam violul, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau crima, atunci cand Justitia nu-si face treaba! Legalizarea spagii nu este decat o recunoastere a faptului ca doctorii au salarii mici, sistemul nu poate sau nu vrea sa dea mai multi bani si atunci sa-i dea pacientul", ne-a declarat medicul Oprisescu.

Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa

Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale

In cadrul interviului pe care doctorul ni l-a acordat online, acesta precizeaza ca "neajunsurile sistemului sunt asa de multe si grave incat nu imi ajunge toata noaptea sa le enumar".

"Cel mai mare este acela ca nici pana in ziua de azi nu se cunosc costurile reale pentru nicio procedura. Cat costa o operatie de apendicita, de la acul si ata folosita pana la spirt, vata, salariul chirurgului, asistentei si anestezistului pe ore si minute cat dureaza operatia. Sistemul este putred pana in profunzime si o reforma va fi extrem de dureroasa atat pentru cei din sistem, cat si pentru pacienti. Dar asta este o alta problema!", explica Bogdan Oprisescu.

"De ce politicienii pleaca in strainatate sa se trateze?"

In opinia sa, in Romania s-a ajuns in secolul 21 cu o medicina de la sfarsitul secolului 19, inceput de secol 20, adresand o intrebare delicata politicienilor romani.

"Nu va intrebati de ce toti politicienii, oamenii cu bani si cei cu probleme grave pleaca sa se trateze in strainatate, unde nu de putine ori sunt tratati de medici romani? Oare doctorii sunt prosti sau sistemul?", mai spune medicul.

"Am fost de garda cand a murit mama"

Cat priveste statutul de functionar public al cadrelor medicale, doctorul Oprisescu sustine ca medicina este o profesie liberala, din moment ce medicii au un program ce le impune sa stea zile intregi departe de familie.

"Nu poti incorseta in canoanele unui program o profesie care cere devotament, ore, zile si sarbatori petrecute alaturi de pacient si langa familie.

In cei aproape 30 de ani de medicina, cred ca 5 sau 6 ani am stat in spital in garzi! Nu pot sa va spun exact cate Revelioane, Craciunuri, Paste sau alte sarbatori le-am petecut in spital! Dar stiu ca atunci cand a murit socrul meu am fost de garda, cand a murit mama la fel", ne-a mai declarat Bogdan Oprisescu.

Medic in Romania: Povestea unui rezident obligat sa aiba 3 joburi ca sa supravietuiasca

In incheierea declaratiilor pentru Ziare.com, cu cateva minute inainte de miezul noptii, medicul ne-a spus: "Acuma mai stau un pic pe Net, am avut un caz complicat si incerc sa-i dau de cap".

Acesta a absolvit IMF Bucuresti, Facultatea de Pediatrie, in anul 1982, profesand in spitale din judetul Sibiu si din Bucuresti, fiind rezident la Spitalul Clinic Fundeni si medic primar radiodiagnostic (Computer Tomograf si Rezonanta Magnetica Nuclera), din anul 1998.

Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, de la sediul Guvernului, ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, incepand cu luna octombrie. Acesta a precizat ca impactul bugetar va fi de 1,7 miliarde de lei pe an, subliniind ca este nevoie de o rectificare bugetara, astfel incat din noiembrie sa se plateasca salariile majorate.

"Putem, de la 1 octombrie, in special in baza economiilor facute in sistemul de sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate, sa aplicam o crestere de 25 la suta pentru tot personalul din sistemul sanitar", a declarat Victor Ponta.

Premierul a mentionat ca in 2016 se poate aplica o noua crestere de 25 la suta si apoi cresteri similare pana se va ajunge la o dublare a actualelor salarii ale cadrelor medicale.

De asemenea, Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.

Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: "Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#crestere salarii medici, #Bogdan Oprisescu salarii medici, #legalizare spaga medici, #majorare salarii medici , #spital