Ma astept la acte de sabotaj si suntem pregatiti! Rog pacientii sa aiba rabdare Interviu cu seful CNAS

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 07:07
10547 citiri
Ma astept la acte de sabotaj si suntem pregatiti! Rog pacientii sa aiba rabdare Interviu cu seful CNAS

De la 1 mai nu vom mai putea merge la medic pentru servicii decontate de Casa de Sanatate decat cu cardul de sanatate, insa presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, se asteapta la rezistenta, chiar la acte de sabotaj din interiorul sistemului, la aceasta masura antifrauda.

"Vor exista situatii de acest tip si probabil ca nu putine. Nu va fi o perioada usoara nici pentru medic, nici pentru pacient. Dar el trebuie sa stie ca initializarea cardului dureaza 30 de secunde.

In mod normal, nu se pune problema sa astepte mai mult, daca nu apar alte cauze. De exemplu, este blocat cardul, intentionat de catre furnizor. Ii rog pe pacienti ca in primele luni sa aiba un grad de intelegere", a declarat presedintele CNAS intr-un interviu acordat Ziare.com.

Vasile Ciurchea ne-a explicat care sunt masurile de siguranta pentru datele medicale ale pacientilor, dar si felul in care va fi urmarit in timp real orice serviciu medical: "Cardul nu are nicio alta data medicala in afara celor pe care doresti sa le inscriptionezi. Daca la consultatie pacientul nu iti da acordul, pe o matrice speciala, sa te uiti in dosarul electronic, nu te uiti".

Vasile Ciurchea este convins ca toti furnizorii de servicii medicale vor avea cititor de card la 1 mai pentru ca altfel nu vor mai putea deconta contravaloarea serviciilor prestate.

Cititi in interviul cu presedintele CNAS toate detaliile referitoare la functionarea cardului de sanatate dupa 1 mai, la datele inscrise pe el, elementele de siguranta ale sistemului si transmisiei datelor.

Ce se schimba in mod concret pentru pacient de la 1 mai?

Doar faptul ca trebuie sa utilizeze cardul de cate ori se duce la un furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie pana la spital. Dupa 1 mai vor putea fi decontate fara card doar serviciile de urgenta.

Cardul nu influenteaza numarul de servicii medicale, dar speram sa imbunatateasca din calitatea acestora. El are doua functiuni. In primul rand, validarea calitatii de asigurat. Daca pacientul are card valid, nu poti sa-l mai trimiti dupa nicio adeverinta si Casa va deconta serviciul medical acordat. Asiguratii care au refuzat cardul, sub 1%, vor avea nevoie de adeverinta in continuare.

Dispare si biletul de trimitere?

Nu de la 1 mai, dar va fi si el electronic. In al doilea rand, cardul certifica serviciile medicale. El spune la secunda unde, cand si ce servicii ai primit. Insist ca pacientul sa nu lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale. Asa cum nu dai nimanui cardul bancar, nu dai nici cardul de sanatate.

Daca, totusi, pierzi cardul sau il uiti la medic, la spital?

Daca asiguratul pierde, ii e furat sau deterioreaza cardul, face o cerere la Casa de Asigurari si i se elibereaza alt card, dar pe cheltuiala lui.

Dar cardul pierdut/uitat poate fi folosit de altcineva?

Nu. Sa prespunem ca gasesc un card pe strada. Trebuie sa ma duc cu el la medic. In primul rand, nu-i stiu PIN-ul. La a cincea incercare gresita cardul se blocheaza. Sa zicem ca nimeresc totusi PIN-ul. Medicul ma are in fata si, cand incepe sa imi puna intrebari, raspunsurile nu se potrivesc cu ceea ce e in dosarul pacientului, de la nume, varsta etc. Cardul e cheia de intrare intr-un sistem in care sunt toate datele. E greu, nu spun imposibil, dar foarte greu.

Cititoare frauduloase pot exista?

Nu exista. Cititoarele trebuie sa fie compatibile cu softul casei. In plus, daca asiguratul face o cerere pentru un nou card si noi constatam ca acela pierdut/furat a fost ulterior folosit, sigur ca incepem sa verificam, intrebam furnizorul, asiguratul si ne dam seama.

In afara de scutirea de adeverinta, care sunt beneficiile pacientului?

Platind doar serviciile confirmate de card inseamna ca fondurile vor fi eficient cheltuite. Vom cuantifica serviciile care nu ar fi trebuit oferite. De exemplu, daca vedem in sistem ca la fiecare 5 minute cineva a tras cardul, inseamna ca avem servicii fictive. Nu poti intra din 5 in 5 minute in alt cabinet.

Cate carduri au fost activate pana acum?

4 milioane din 14 milioane. Dar numarul nu e important pentru ca sunt, cred, putini cei care s-au dus la medic doar pentru activarea cardului. Asiguratii activeaza cardurile pe masura ce au nevoie de servicii medicale. Daca doi ani nu ai nevoie de un serviciu medical, nu e nicio problema, important e sa fii asigurat.

Care este situatia dosarului pacientului atasat cardului?

Exista deja peste 4 milioane de dosare electronice la medicul de familie, si la spital. Intentionam sa il extindem si la alti furnizori, pana la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor.

Exista o spaima privind securitatea datelor din dosarul medical, mai precis spaima ca persoane neautorizate ar putea avea acces la diagnostice, la tratamente

Da, exista. Dar este, dupa parerea mea, nejustificata. La medicii de familie, prin policlinici, fisele pacientilor stau prin sertare, uneori la vedere, nu sunt sub cheie, oricine poate sa ia o fisa sa se plimbe cu ea. In sistem datele sunt cu mult mai bine protejate. Greu sa accesezi datele electronice. Sigur ca exista si hackeri, dar ei pot sparge si codurile de la NASA, nu inseamna ca de maine va fi inchisa NASA.

In plus, cardul nu are nicio alta data medicala in afara celor pe care doresti sa le inscriptionezi. El contine nume, prenume, numarul cardului, un cod de identificare si atat. La cererea asiguratului, medicul de familie introduce grupa sanguina, alergii etc. Pentru a fi donator de organe este necesar sa prezinti si o declaratie notariala, fara ea nu se poate inscriptiona pe card, chiar daca iti dai acordul.

Dar dosarul medical e la latitudinea pacientului? Spuneati ca 4 milioane sunt deja in sistem.

Daca la consultatie pacientul nu iti da acordul, pe o matrice speciala, sa te uiti in dosar, nu te uiti. Dar e in avantajul pacientului ca medicul sa se uite, de aceea, acest dosar electronic exista in toate sistemele de asigurari. Medicul poate sa vada ce a fost cu pacientul pana cand el s-a prezentat la consult, ce diagnostice a avut, ce tratamente a primit, sa le poata corela cu tratamentul pe care i-l va prescrie. Poti sa pui un diagnostic mai rapid si mai corect daca ai acest dosar in fata.

Cat de sigura e transmisia datelor?

Este absolut securizata, asigurata de STS, nu exista o formula mai sigura posibila.

Ce se intampla cu cei care vor implini 18 ani sau se vor asigura dupa 1 mai?

Vor face o cerere la Casa de sanatate. In aceste cazuri, cardurile sunt gratuite.

Este sistemul pregatit pentru momentul 1 mai? Exista cititoare de carduri peste tot?

Ar trebui sa fie. Sunt convins ca toti furnizorii au interesul sa-si cumpere cititor pentru ca de la 1 mai fara el nu mai poate fi validat serviciul. Nu-mi imaginez ca un furnizor prefera sa piarda contravaloarea serviciilor medicale.

In spitale cate cititoare trebuie sa existe?

Depinde cat de operative vor sa fie. La spital, cardul este tras prin cititor la internare si la externare. Pe durata internarii, cardul ramane la pacient. Pe noi ne intereseaza sa stim momentul internarii si al externarii, iar intre aceste momente nu pot fi acordate alte servicii medicale in afara spitalului.

La medicul de familie, cardul ramane in cititor pe toate durata consultatiei pentru acces la fisa medicala. Daca o sa vedem o consultatie de trei minute, ne vom pune intrebarea daca ea a fost serioasa sau nu.

Si dupa ce va puneti intrebarea, ce faceti?

Controale si la pacient, si furnizor. In plus, noi in permanenta facem verificari prin sondaj la asigurati: daca au fost la medic, cand, ce servicii au primit etc.

Cardul de sanatate este gandit ca o masura antifrauda si asta nu are cum sa fie pe placul tuturor. Va asteptati la acte de sabotaj?

Da si suntem pregatiti. Stim, vedem in sistem nu numai durata consultatiei si servicile, putem vedea daca in cabinet cardul a fost blocat, de exemplu. Vor exista situatii de acest tip si probabil ca nu putine. Nu va fi o perioada usoara nici pentru medic, nici pentru pacient.

Dar el trebuie sa stie ca initializarea cardului dureaza 30 de secunde. In mod normal, nu se pune problema sa astepte mai mult, daca nu apar alte cauze. De exemplu, este blocat cardul, intentionat de catre furnizor, neintentionat de catre pacient. Atunci trebuie sunat la Casa, sunt date niste date de identificare si este deblocat, ca la banca. Acolo unde vedem ca lucrurile sunt rau intentionate, luam masuri care pot merge pana la rezilierea contractului cu casa si interdictia de a mai incheia unul o perioada de timp.

In zona va asteptati la cea mai mare rezistenta?

In toate. Nu cred ca exista un domeniu in care sa nu ma astept. Ii dam drumul si vedem problemele pe parcurs. Ii rog pe pacienti ca in primele luni sa aiba un grad de intelegere.

Ati scolarizat medicii care vor manevra cardurile ca sa preveniti accidentele, blocarile neintentionate?

Da. Am fost in toata tara si am adunat furnizorii, administratorii de retele, informaticienii Casei sa spuna ce probleme intampina la folosirea cardului. Si multe probleme au fost lamurite. Probabil nu toate si, de aceea, rog pe toata lumea sa aiba rabdare. Cand a pornit reteta electronica au fost discutii, probleme, dar, daca de maine am scoate-o, cred ca ar fi o problema si mai mare.

Mai sunt medici de familie care inca nu au incercat sistemul, nu s-au logat?

Da, exista. Vor intelege sper in scurt timp ca nu e un proiect menit sa ii incurce pe cei de buna credinta, ci sa ordoneze lucrurile in sistem.

Si v-ati dus peste cei care nici macar nu s-au logat?

Da. Am vazut in sistem si medici care blocau cardul intentionat. Am vazut cum la 10 seara intr-un cabinet se initializa un card. Am indoieli ca la 10 seara acolo chiar era un pacient.

Au si medicii de familie reprosurile lor: ca in sistem apar persoane decedate sau apar ca decedate persoane pe care le au in fata, in cabinet, CNP-ul nou nascutilor este activat in sistem abia dupa doua luni etc.

In mare parte aceste erori au disparut, dar nu pot sa spun 100%. Bazele noastre de date sunt in contact cu evidenta populatiei, cu ANAF. Cand interactioneaza 3-4 baze de date la nivel national, e normal sa existe si erori in orice sistem informatic. Si la banci exista. Dar banca isi permite sa opreasca ATM-urile cateva ore, noi nu putem opri sistemul pentru ca serviciile medicale sunt non stop.

Este un sistem national unic in Romania. Imaginati-va ca sunt 60 de mii de utilizatori.

Cati IT-isti aveti in Casa de Sanatate, care sa tina sub control acest urias sistem?

Foarte putini, raportat la sistemul mamut. 30, plus cei de la casele judetene.

Si asta nu e o vulnerabilitate majora a sistemului? Nu mai angajati?

Ba da, dar ii avem si pe cei care asigura suportul si mentenanta, adica cei care au construit sistemul. Grija noastra, a celor care lucreaza in IT, este a mentine contactul permanent intre furnizorii de servicii si cei care asigura mentenanta.

Sunteti pregatiti pentru atacuri informatice?

Stim in orice moment daca exista un astfel de atac. Avem back-up de date, altfel nici nu putea exista sistemul.

Care e cea mai mare emotie a dvs pentru 1 mai?

E legata de dorinta noastra, a romanilor in general, de a fi totul gata la dispozitia lor exact atunci cand doresc. Acum vreau medicamentul, acum sa-mi scrie reteta! De aceea, rog din nou sa fie putina intelegere.

Si daca e pana de curent sau de internet, se blocheaza consultatiile?

Tocmai pentru asemenea situatii noi am creat si posibilitatea ca datele sa fie introduse ulterior in sistem, fara card, in termen de 72 de ore. Nu putem sa fim absurzi.

Deci o portita tot mai exista?

Ea nu poate fi folosita la nesfarsit si vom fi cu ochii mari pe ea. Daca vad un furnizor care foloseste doar aceasta portita, ceva nu e in regula. Trebuie sa fie doar cazuri accidentale, nu obisnuinta.

Cardul national de sanatate si cel european, eliberat pentru 6 luni la iesirea din tara, vor continua sa functioneze in paralel?

N-au nicio legatura. Cardul national e valabil doar in tara, cel european e valabil in orice tara UE. Poate ca peste o vreme ne putem gandi si la unificare. Deocamdata incercam sa prelungim valabilitatea celui european de 6 luni de zile, la un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#card national de sanatate, #Ciurchea CNAS, #asigurati sistem de sanatate , #card sanatate